10 храни, които ви държат будни
Няма нищо по-ефективно за почивка на ума ви от съня. Въпреки това рутината често ви кара да ставате много рано, дори когато искате да продължите да спите. Първото нещо, за което се сещате, е да изпиете чаша кафе или две, но знаете ли, че има определени храни, които ви държат будни през целия ден?
Тези продукти са здравословни и енергизиращи и осигуряват хранителни вещества и компоненти, които подобряват концентрацията. От друга страна, според Mayo Clinic, приемът на кофеин трябва да бъде ограничен, тъй като високите нива могат да повлияят на здравето. Тази организация препоръчва не повече от четири чаши кафе или две енергийни напитки на ден.
Храните, които ви държат будни, осигуряват необходимите компоненти, участващи в събуждането. Искате ли да знаете какви са те? Ще ви разкажем всичко за тях.
Защо е важно да останем активни в ежедневието си?
Когато работим или учим дълго време, без да можем да подремнем, мозъкът се уморява и губи концентрация. Тогава денят се превръща в предизвикателство, което може да повлияе на представянето ни.
От друга страна, доказано е, че хората, които активират мозъка и физическото си състояние, имат по-добро качество на живот, общуват по-добре, имат повече инициатива и са по-независими. Психичното здраве е толкова важно, колкото и физическото.
Психиатърът Родригес-Солано обяснява (статия на испански), че има доказателства, че някои храни имат компоненти, които повишават концентрацията, борят се със стреса, подобряват когнитивните процеси и ви държат будни. Сега ще ви покажем 10 от тях.
Научете повече: Елиминирайте умствената и физическата умора с природни средства
Храни, които ви държат будни
Така че, погледнете диетата си и включете следните храни, които ви държат будни, без да се налага да приемате толкова много кофеин. По този начин ще успеете да преодолеете следобедния упадък.
1. Овесени ядки
Овесената каша е зърнена култура с признати ползи за здравето. Диетологът Marilú Terrones обяснява, че основната причина да се счита за функционална храна е заради високите стойности на разтворими фибри, като бета-глюкан.
Наличието на тези фибри определя гликемичния индекс (GI) на овеса, тоест скоростта, с която той повишава нивата на кръвната захар. Испанската фондация за хранене обяснява, че всичко ще зависи от това как се консумира. Например овесените ядки на люспи имат GI 53, което се счита за ниско. Но в инстантните овесени ядки стойността е 75.
Чаша овесена каша на люспи за закуска кара тялото да поддържа адекватни нива на кръвната захар през целия ден. По този начин получавате необходимата енергия, за да останете активни и да подобрите представянето си.
2. Храни, които ви държат будни – банани
Бананите са плод, богат на въглехидрати и енергия. Когато узрее, нишестето се превръща в бързо усвоими прости захари. Преобладават захарозата, глюкозата и фруктозата, така че когато се чувствате слаби или отегчени и имате много работа, можете да изядете 160 грама (6 унции) порция банан и да си набавите допълнителни 100 калории.
Поради тази причина бананите са първият избор при спортисти в началото на спортно събитие. В допълнение, един банан може да осигури 23% от необходимия калий на ден.
Група фармаколози публикуваха, че бананите съдържат 41% от дневната доза витамин В6. Това помага за подобряване на настроението при хора с депресия.
Книга за шизофрения и депресия коментира, че витамин В6 е съставен от 3 молекули: пиридоксин, пиридоксамин и пиридоксал. Този витамин участва в метаболизма на няколко невротрансмитери, като серотонин, допамин и норепинефрин.
3. Зеленчуци и плодове
Доказано е, че зеленчуците и плодовете съдържат повече от 95% вода. По-специално цикория, целина, лук, патладжан, краставица, пъпеш, портокал, ягоди и праскови. Това количество вода ви поддържа хидратирани.
Освен това зеленчуците и плодовете са богати на фибри, витамин С, витамин А, калий и антиоксиданти. Никога не ги консумирайте през нощта, защото могат да попречат на съня.
4. Храни, които ви държат будни – ананас
Серотонинът е невротрансмитер, който се произвежда от аминокиселината триптофан. Не всички храни я съдържат. Серотонинът действа като естествен антидепресант. В изследванията върху естествените антидепресанти ананасът се подчертава като стимулант за физическо благополучие и съюзник срещу чувство на неудовлетвореност.
Ананасът съдържа достатъчно триптофан, за да стимулира мозъчната дейност, генерирайки жизненост и успокоявайки безпокойството. В допълнение, той е пълен с енергията на прости въглехидрати, като захароза, фруктоза и глюкоза. Поради тази причина го включваме сред храните, които ви държат будни.
5. Богати на протеини храни
Преглед в списанието Advances in Nutrition коментира, че богатите на протеини храни отнемат много време за храносмилане и следователно увеличават чувството за ситост. Това позволява на човека да остане активен за по-дълго време.
От друга страна, яденето на богата на протеини храна дава възможност да спите добре през цялата нощ. По този начин човекът се събужда с повече енергия и се чувства бодър, когато се събужда. Това помага за намаляване на въздействието на следобедната умора.
Министерството на земеделието на САЩ съобщава, че най-богатите на протеини храни са яйца, месо, бобови растения, семена, ядки, кисело мляко и пуканки. Някои от тях могат да се използват като следобедна или сутрешна закуска.
6. Храни, които ви държат будни – узрели или ферментирали храни
По време на процеса на зреене на някои сирена, като синьо сирене, гауда, бри и пармезан, се освобождават аминокиселини от протеините. Една от тях е тирозинът, който по-късно ще образува биогенния амин тирамин. Този амин стимулира освобождаването на норепинефрин, мозъчен активатор, който може да ви държи будни.
Други храни с тирамин включват заквасена сметана, кисело мляко, кисело зеле, сушени и ферментирали месни продукти. В средата на следобеда хапването на парче узряло сирене ще противодейства на сънливостта.
Аминокиселината тирозин се съдържа в цитрусовите плодове, червеното месо, колбасите, чая и кафето и се използва като прекурсор на невротрансмитерите, които ни държат будни и активни. Така че добър вариант е да комбинирате малко парче сирене със сок от киви.
7. Зелени смутита
Съставките, използвани за приготвяне на зелени смутита, като спанак, съдържат достатъчно желязо, за да може част от него да се абсорбира в кръвта. Тялото се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин и миоглобин, които транспортират кислород до различните органи.
Ако комбинирате тези смутита с плодове, богати на витамин С, като гуава и грейпфрут, усвояването на желязото се благоприятства. Когато тялото има оптимално ниво на хемоглобин, то функционира по-добре, тъй като умората изчезва.
8. Храни, които ви държат будни – черен шоколад
Тъмният шоколад се счита за най-чистият от всички шоколади, тъй като има повече от 75% какао. Това е стимулиращ продукт, заедно с кафе, чай, мате и гуарана. Съдържа кофеин в по-малки пропорции, както и други метилксантини, като теобромин и теофилин.
Механизмът на действие се дължи на способността му да блокира мозъчен модулатор, наречен аденозин, който насърчава съня. Така ни държи будни. Някои изследвания сочат факта, че изяждането на 20 грама (почти 1 унция) черен шоколад може да донесе ползи за сърдечно-съдовата система. Не забравяйте, че говорим за черен шоколад, а не за видовете с мляко и захар.
9. Ядки
Ядките са важен източник на протеини и осигуряват ситост. Също така съдържат фибри, витамини от група В, минерали, полиненаситени мазнини и естествени антиоксиданти. Здравословното им съдържание на мазнини осигурява енергия, но трябва да се консумират умерено.
Изследванията показват, че умерената ежедневна консумация на ядки в диетата на възрастен може да подобри когнитивната функция. Ядките също съдържат триптофан.
10. Храни източници на здравословни мазнини
Не всички мазнини са вредни. Омега-3 мастните киселини имат предимства, които включват добро развитие на мозъка, по-добра памет и повишена производителност. Опциите включват сьомга, ядки, семена от чиа и ленено семе.
Някои проучвания показват, че честата консумация на здравословни мазнини подобрява симптомите на депресия и тревожност. Други проучвания показват, че добавянето на повече омега-3 мастни киселини към диетата може да подобри паметта и представянето при децата.
Можете да печете семена и ядки, които да вземете със себе си като закуска. Така витамините ще бъдат концентрирани и вкусът им ще е още по-приятен, особено за децата.
Подхранвайте мозъка си, за да останете будни
Веществата, които са само стимуланти, активират мозъка, но не го подхранват. Един от начините да го подхраним и стимулираме едновременно е да направим малки промени в диетата си и да проверим дали се храним балансирано и здравословно.
Трябва да включваме определени храни, които съдържат хранителни вещества и активни компоненти, които ни помагат да останем будни в ежедневието си. Включете овесени ядки, ядки, банани и листни зеленчуци. Ако имате някакви съмнения, консултирайте се с диетолог.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Rodríguez, A Solano M. Nutrición y Salud Mental: Revisión Bibliográfica. REVISTA DEL POSTGRADO DE PSIQUIATRÍA UNAH VOL.1, NO.3. ENE-JUN, 2008. Pp. 1-5.
- Cafeína: ¿Cuánto es demasiado? Mayo Clinic. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20045678
- Marilú Terrones. Resumen de ponencia. Propiedades Funcionales de la Avena. Disponible en: https://www.iidenut.org/pdf_revista_tec_libre/Renut%204/RENUT%202008%20TEC_4_172-173.pdf.
- Fundación Española de la Nutrición. Datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena. Informe, FEN, 2017. Pp. 1-30. Disponible en: https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017__AvenaFEN2017_ok%201.pdf
- Fundación Española de la Nutrición. Plátano, Banana Musa acuminata/ Musa paradisiaca. 295-Disponible en: https://www.fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/platano.pdf.
- Kumar, K.P., Bhowmik, D., S.Duraivel, & Umadevi, M. (2012). Traditional and Medicinal Uses of Banana. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 1, 51-63. Disponible en: https://www.phytojournal.com/vol1Issue3/Issue_sept_2012/9.1.pdf.
- Khan A. Neurochemistry of schizophrenia and depression. 1998; Clovis. CA. Disponible en: https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.157.11.1901.
- Pérez C. Los alimentos y el sueño. Barcelona: Masson; 2003. Disponible en: https://www.casadellibro.com/libro-los-alimentos-y-el-sueno/9788445813058/913566
- Antidepresivos naturales. Alimentos ricos en triptófano para la falta de serotonina. Disponible en: https://web.ua.es/es/cae/documentos/p-psicoeducativo/alimentos-que-producen-serotonina.pdf
- Valentine Yanchou Njike, Teresa M Smith, Omree Shuval , Kerem Shuval , Ingrid Edshteyn , Vahid Kalantari , Amy L Yaroch . Snack Food, Satiety, and Weight. Adv Nutr, 2016 Sep 15;7(5):866-78.
- Glenda Lindseth, Paul Lindseth, Mark Thompson. Nutritional effects on sleep. West J Nurs Res, 2013 Apr;35(4):497-513.
- Departamento de Agricultura de los Estados Unidos. USDA. Protein Foods. Disponible en: https://www.myplate.gov/eat-healthy/protein-foods
- Merino-Andreu M, Álvarez-Ruiz de Larrinaga A, Madrid-Pérez JA, Martínez-Martínez MA, PuertasCuesta FJ, Asencio-Guerra AJ, et al. Sueño saludable: evidencias y guías de actuación. Documento oficial de la Sociedad Española de Sueño. Rev Neurol 2016; 63 (Supl 2): S1-27
- Hierro en la dieta. MedlinePlus. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002422.html.
- Idoia Ibero-Baraibar, Itziar Abete, José Alfredo Martínez, Ana Rodríguez Mateos y María Ángeles Zulet. Guías para el consumo de chocolate negro. ¿Placer y salud cognitiva? Nutr Hosp. 2017; 34(4):759-760 ISSN 0212-1611.
- Barreda-Abasca R, Molina L, Haro-Valencia R, Alford CH, Verster JC. Actualización sobre los efectos de la cafeína y su perfil de seguridad en alimentos y bebidas. Rev Med Hosp Gen Mex 2012; 75: 60-7
- Leidy Yajaira Cuellar Amaya y Liana Carolina Ovalles Pabón. Chocolate: más que un dulce. Vol. 4 Núm. 7 (2017).
- NIH. 7 Things To Know About Omega-3 Fatty Acids. Disponible en: https://www.nccih.nih.gov/health/tips/things-to-know-about-omega-fatty-acids
- Fernando Gómez-Pinilla. Brain foods: the effects of nutrients on brain function. Nat Rev Neurosci. 2008, Jul;9(7):568-78.
- Saskia J M Osendarp 1 , Katrine I Baghurst, Janet Bryan, Eva Calvaresi, Donna Hughes, Mahdin Hussaini, Saskia J M Karyadi, B Jan-Willem van Klinken, Henk C M van der Knaap, Widjaja Lukito, Widjaja Mikarsa, Catherine Transler, Carlene Wilson. Am J Clin Nutr, 2007 Oct;86(4):1082-93. doi: 10.1093/ajcn/86.4.1082
- Romero, Rosario; Cueva, Henry; Barboza, Luis La gimnasia cerebral como estrategia para el desarrollo de la creatividad en los estudiantes Omnia, vol. 20, núm. 3, septiembre-diciembre, 2014, pp. 80-91
- Cafeína: ¿Cuánto es demasiado? Mayo Clinic. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20045678
- Marilú Terrones. Resumen de ponencia. Propiedades Funcionales de la Avena. Disponible en: https://www.iidenut.org/pdf_revista_tec_libre/Renut%204/RENUT%202008%20TEC_4_172-173.pdf.
- Fundación Española de la Nutrición. Datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena. Informe, FEN, 2017. Pp. 1-30.Disponible en: https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017__AvenaFEN2017_ok%201.pdf
- Fundación Española de la Nutrición. Plátano, Banana Musa acuminata/ Musa paradisiaca. 295- Disponible en: https://www.fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/platano.pdf.
- Kumar, K.P., Bhowmik, D., S.Duraivel, & Umadevi, M. (2012). Traditional and Medicinal Uses of Banana. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 1, 51-63. Disponible en: https://www.phytojournal.com/vol1Issue3/Issue_sept_2012/9.1.pdf.
- Khan A. Neurochemistry of schizophrenia and depression. 1998; Clovis. CA. Disponible en: https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.157.11.1901.
- Pérez C. Los alimentos y el sueño. Barcelona: Masson; 2003. Disponible en: https://www.casadellibro.com/libro-los-alimentos-y-el-sueno/9788445813058/913566