Gelatina de Pata: Произход, свойства и как да го направите

Gelatina de pata е колумбийски сладкиш с множество ползи за здравето. Ще изброим какви са те и ще ви кажем как да го направите в тази статия!
Gelatina de Pata: Произход, свойства и как да го направите
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Gelatina de pata е типичен ръчно изработен сладкиш от страни от Латинска Америка. Традиционен представител на колумбийската кухня, по-специално на област „Андалусия“, област, която дори е наричана „столицата на желатина“ или „страната на сладкишите“.

Въпреки че Gelatina de pata започва като ръчно изработен сладкиш, от двадесети век се произвежда и промишлено. В страни като Венецуела е известен като aliados или templones. Освен това рецептата има някои вариации, като например заместването на захарта с панела или използването на оцветители.

И така, какви са характеристиките и предимствата на този уникален десерт? Нека да разгледаме!

Характеристики на Gelatina de pata

Gelatina de pata, или желатинът от крака, се прави с колаген, извлечен от задния или предния крак на крава. Според Колумбийската асоциация по хранителни науки и технологии, той е създаден през 1917 г. в община Андалусия във Вале дел Каука, Колумбия. През 40-те години на миналия век производството му се засилва и скоро се превръща в основен икономически източник на региона.

Но какво представлява желатинът от крака? Статия от Мексиканското общество за наука и технологии за повърхности и материали обяснява, че това е голям, твърд и силен протеин, който поддържа структурите на тялото и клетките.

С други думи, това е като вид биологичен цимент. Намира се в кожата, връзките, сухожилията и костите на бозайниците. Експертите знаят, че това е протеин, който е богат на аминокиселини, които са от съществено значение за тялото.

Този колаген може да бъде извлечен с гореща вода, докато се разпадне на по-малки, по-прости протеини. След като се охлади, тези протеини се коагулират и образуват желатин от крака.

Това може да се използва за приготвяне на уникален сладкиш, който има следните характеристики:

  • Удължена форма
  • Мека и гъбеста консистенция
  • Цвят, който варира в зависимост от вида
  • Нежен аромат на мед

За приготвянето му са необходими телешки бут, захар, панела, царевично нишесте и вода. Има някои вариации в съставките, като добавяне на плодови есенции, оцветители или захар. Предлага се на прах, кутии, чаши и сашета.

Características de la gelatina de pata
Желатина де пата се характеризира с мека текстура и особен сладък вкус. Тя може да бъде бяла, черна или цветна.

Хранителни свойства

В проучване върху макронутриентите на желатина Gelatina de pata, въглехидратите се открояват, тъй като се добавя захар или панела. Междувременно протеинът е представен от колаген. Този десерт не съдържа животински мазнини, тъй като те се отстраняват при изработването му.

По-долу ще ви представим набор от хранителната стойност на 100 грама желатин от крака:

  • Вода : 3,01 – 4,18 грама
  • Въглехидрати: 84,27 – 88,57 грама
  • Белтъчини: 7,76 – 13,19 грама
  • Общо минерали: 0,40-0,76 грама

Ползите от Gelatina de pata

Ползите, които това сладко лакомство може да предложи, зависят от колагена, присъстващ в крайния продукт. Този протеин е част от стуктурата и пластичността на много тъкани, като артерии, бели дробове, черен дроб и кожа, където изпълнява важни функции.

Нека разгледаме по-отблизо.

1. Желатинът укрепва косата, кожата и ноктите

Списанието Hospital Nutrition отбелязва, че редовната консумация на колаген помага за намаляване на признаците на стареене, като фини линии, бръчки, сухота и отпусната кожа. Някои специалисти също така подчертават, че колагеновите влакна могат да възстановят кожата, увредена от UV лъчите в проучване с мишки.

Фармацевт М. Тереза Мартин посочва, че косата и ноктите ни са общи показатели за здравето. И двете са в постоянна регенерация; следователно, те изискват адекватно хранене, включително колаген. Желатинът от крака е източник на колаген тип I, който е необходим за стимулиране на обновяването на новите клетки.

2. Укрепва костите и ставите

Едно проучване заключава, че честата консумация на колаген може да помогне за намаляване на болката и сковаността, причинени от възпаление на ставите и костите. Свързан преглед потвърждава това. В последния преглед те откриха, че колагенът е полезен за допълване на лечението на ставни заболявания и остеоартрит.

Според публикация в Journal of Agricultural and Food Chemistry, изглежда, че приемът на желатин допринася за производството на колаген. По-специално, съдържанието на колаген в него е полезно за възстановяване на стави, които са възпалени или увредени от възрастта или наранявания. Колагенът също така съдържа лизин, аминокиселина, която помага за усвояването на калция и поддържа костите здрави.

Може да ви е интересна тази статия: Как да си приготвите паниран патладжан

3. Gelatina de pata: Желатинът може да подобри храносмилането и функцията на червата

Консумацията на желатин може да помогне за контролиране на някои тежки възпалителни заболявания на червата, според група изследователи. Този ефект е по-мощен, когато колагенът се свърже с определени феноли, което увеличава неговите противовъзпалителни ефекти.

Проучването също така посочва, че аминокиселината лизин, присъстваща в желатина, поддържа нивото на киселината в стомаха, улеснява функцията на ензимите и възстановява тъканта, обвиваща лигавицата. Всъщност някои хранителни реакции, свързани със синдрома на пропускливите черва, могат да се подобрят с консумацията на желатин.

4. Може да се включва в диети за отслабване

Управлението на телесното тегло изисква много фактори. Резултатите показват, че диетата с високо съдържание на протеини играе важна роля в контрола на теглото и увеличаването на ситостта.

Желатинът без захар се предлага като част от диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо на протеини, тъй като помага за здравословна загуба на тегло.

5. Gelatina de pata: Може да подобри психичното ни здраве

Една статия посочва, че желатинът съдържа аминокиселина, наречена глицин, която може да подобри паметта и вниманието на мозъка. Друго проучване подкрепя тази информация. Глицинът се използва за лечение на някои психични разстройства, като биполярно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство, шизофрения и депресия.

От друга страна, публикация в Journal of Pharmacological Sciences установи, че приемането на доза от три грама глицин на ден или 7 до 14 грама желатин преди лягане може да подобри съня и следователно когнитивното здраве.

6. Подпомага здравето на сърцето

Група медицински специалисти посочва, че глицинът и пролинът предотвратяват натрупването на LDL или лошия холестерол, който втвърдява артериите и ги запушва. Той също така помага за увеличаване на циркулацията и подобрява способността на тялото да използва азотен оксид, съединение, което понижава кръвното налягане.

Желатинът съдържа и двете аминокиселини и въпреки че няма директни проучвания, свързващи консумацията му със здравето на сърдечно-съдовата система, той може да се счита за една от съставките, които поддържат сърцето здраво.

Salud cardíaca
Като част от здравословна и разнообразна диета, желатинът от крака осигурява хранителни вещества, които са полезни за здравето на сърцето.

Може да искате да прочетете: Холестеролът: 7 начина за неговия контрол

Видове Gelatina de pata

Списанието La Alimentación Latinoamericana описва два вида желе от крака. И двата са естествени, със сладък вкус, богати на калций и лесни за смилане.

Бяла Gelatina de pata

Белият желатин е с удължена, гъбеста и мека текстура. Има и лек аромат на медена роса, а светлокафявият му цвят се дължи на използването на панела, комбинирана със захар. Този желатин се извлича от първия филтрат след дългото варене на телешкия бут.

  • За да се направи, колагенът се концентрира чрез кипене и се разбърква, докато достигне точката.
  • След това се добавя царевично нишесте и се разточва.
  • След това се оформя при стайна температура и се нарязва на малки ленти преди опаковането.

Черна желатина от пата

Този вид желатин се продава на блокове. Цветът му се дължи на използването на мед от панела като подсладител.

  • По-специално, той се получава от второто филтриране на водата, използвана за готвене на телешкия бут.
  • След това отново се вари и се добавя панела, докато достигне правилната точка.
  • След това се поръсва с царевично нишесте, оформя се докато е горещо и се опакова.

Той е еластичен, тъмнокафяв на цвят и има силна миризма на медена роса.

Това са двете най-често срещани разновидности. Въпреки това, някои фабрики произвеждат този сладкиш с различни презентации от традиционните. Например, те могат да използват различни вкусове и цветове, за да придадат по-голяма гъвкавост на продукта.

Лесна рецепта за приготвяне на бял Gelatina de pata

Ето една лесна рецепта за приготвяне на Gelatina de pata с оригиналните съставки.

Съставки

  • Телешки бут
  • Хлебни трохи
  • Захар
  • Царевично нишесте
  • Вода

Процедура

  1. Измийте и почистете много добре телешкия бут, като отстраните космите и копитото.
  2. Варете с достатъчно вода в продължение на пет часа или докато омекнат достатъчно.
  3. Оставете го да изстине. След това отстранете големите и малките кости и втвърдената мазнина.
  4. Прецедете и сварете филтрирания бульон, като добавите захар на вкус.
  5. Разбивайте непрекъснато, докато се сгъсти и промени цвета си.
  6. Оставете да изстине малко преди да го изсипете в тава.
  7. След това го поръсете с царевично нишесте, навийте внимателно, оформете го и нарежете.

Насладете се на вкусен домашен сладкиш! Въпреки това, знайте, че ако ви е трудно да хванете говеждо бутче, тогава използвайте предлагания в търговската мрежа желатин на прах. Можете също да използвате вкус и оцветител по ваш избор.

Защо да ядете телешко Gelatina de pata?

Желатинът от говеждо бутче е сладкиш, който се прави с колаген от странични продукти от говеждо месо, като предните и задните крака. Поради това му се приписват определени ползи за косата, кожата и ноктите. Дори се смята, че помага за предотвратяване на преждевременното стареене и някои заболявания.

Какъвто и да е неговият вид, той се счита за традиционен желатинов ароматен сладкиш, който е много популярен в Колумбия и други части на Южна Америка. За да намалите захарта, която добавяте при приготвянето му, можете да използвате некалорични изкуствени подсладители.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • DOMÍNGUEZ, V., ORTIZ, T.A., TRUJILLO, O.E. Y RAMÍREZ-NAVAS, J.S. Preferencia y aceptación de Gelatina de Pata de Res. Alimentos Hoy, Abr, 2013, vol. 22, no. 1, p. 63-70.
  • Gómez-Lizárraga K, Piña-Barba C., Rodríguez-Fuentes N. Obtención y caracterización de colágena tipo I a partir de tendón bovino. Superficies y Vacío 24(4) 137-140, diciembre de 2011.
  • Gerhard Meisenberg & William H. Simmons. Principios de bioquímica médica. 4 edition. Fecha de publicación : 03/2018. Disponible en: https://tienda.elsevier.es/principios-de-bioquimica-medica-9788491132974.html
  • Senabre Gallego José Miguel, Salas Heredia Esteban, Santos Soler Gregorio, Rosas José. RÉPLICA: An oveview of the beneficial effects of hydrolysed collagen intake on joint and bone health and on skin ageing. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2016  Feb [citado  2021  Nov  10] ;  33( 1 ): 193-194. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000100035&lng=es.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.36.
  • u Hou, Bafang Li, Xue Zhao, Yongliang Zhuang, Guoyan Ren, Mingyan Yan, Yangpeng Cai, Xiukun Zhang, Li Chen, The effect of pacific cod (Gadus macrocephalus) skin gelatin polypeptides on UV radiation-induced skin photoaging in ICR mice, Food Chemistry, Volume 115, Issue 3, 2009, Pages 945-950, ISSN 0308-8146, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.01.015.
  • Figueres Juher, Teresa; Basés Pérez, Esther Revisión de los efectos beneficiosos de la ingesta de colágeno hidrolizado sobre la salud osteoarticular y el envejecimiento dérmico Nutrición Hospitalaria, vol. 32, núm. 1, 2015, pp. 62-66
  • M Teresa Martín-Aragón. Nutrición y salud de la piel y el cabello. Consejo farmacéutico. Farmacia Profesional. 2009, Vol. 23. Núm. 1. páginas 58-63.
  • Schauss, A.G., Stenehjem, J., Park, J., Endres, J.R., & Clewell, A.E. Effect of the novel low molecular weight hydrolyzed chicken sternal cartilage extract, BioCell Collagen, on improving osteoarthritis-related symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of agricultural and food chemistry, 2012, 60 16, 4096-101.
  • Bello, A.E., & Oesser, S. (2006). Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current Medical Research and Opinion, 22, 2221 – 2232.
  • Frasca G, Cardile V, Puglia C, Bonina C, Bonina F. Gelatin tannate reduces the proinflammatory effects of lipopolysaccharide in human intestinal epithelial cells. Clin Exp Gastroenterol. 2012;5:61-67. doi:10.2147/CEG.S28792
  • Harvey Anderson, Shannon E. Moore, Dietary Proteins in the Regulation of Food Intake and Body Weight in Humans, The Journal of Nutrition, Volume 134, Issue 4, April 2004, Pages 974S–979S, https://doi.org/10.1093/jn/134.4.974S
  • File, S.E., Fluck, E., & Fernandes, C. (1999). Beneficial effects of glycine (bioglycin) on memory and attention in young and middle-aged adults. Journal of clinical psychopharmacology, 19 6, 506-12 .
  • Lakhan, S.E., Vieira, K.F. Nutritional therapies for mental disorders. Nutr J 7, 2 (2008). https://doi.org/10.1186/1475-2891-7-2
  • Makoto Bannai, Nobuhiro Kawai, New Therapeutic Strategy for Amino Acid Medicine: Glycine Improves the Quality of Sleep, Journal of Pharmacological Sciences, Volume 118, Issue 2, 2012, Pages 145-148, ISSN 1347-8613, https://doi.org/10.1254/jphs.11R04FM.
  • Ding Y, Svingen GF, Pedersen ER, et al. Plasma Glycine and Risk of Acute Myocardial Infarction in Patients With Suspected Stable Angina Pectoris. J Am Heart Assoc. 2015;5(1):e002621. Published 2015 Dec 31. doi:10.1161/JAHA.115.002621
  • Iwai, K., Hasegawa, T., Taguchi, Y., Morimatsu, F., Sato, K., Nakamura, Y., Higashi, A., Kido, Y., Nakabo, Y., & Ohtsuki, K. (2005). Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates. Journal of agricultural and food chemistry, 53 16, 6531-6 .

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.