Дали обесогените са най-големият враг на диетата ви?

Обесогените често биват откривани в пластмасата и когато преминат в храната могат да изложат хормоналното ни здраве на риск. Имайки това предвид искаме да отговорим на следния въпрос: дали обесогените са най-големият враг на диетата ни?
Дали обесогените са най-големият враг на диетата ви?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Обесогените са изкуствени вещества, които оказват влияние върху нормалното функциониране на хормоналната система. В резултат на това те могат да доведат до наднормено тегло или затлъстяване. Имайки това предвид може би обесогените са най-големият враг на диетата ни.

Тези вещества повишават риска от напълняване. Освен това действието им дори е по-вредно, когато навлязат в организма в ранните етапи на развитието му или пък биват приемани редовно. Освен казаното, тези вещества може би оказват влияние и върху повишения риск от развитие на различни заболявания.

Фталатите като обесогени

Фталатите са съставки добавяни към определени продукти, които редовно използваме. Сами по себе си те не са токсични и черният дроб може да ги разгражда. Но въпреки това те могат да окажат вредно влияние върху здравето ни. Най-вече когато става въпрос за напълняване.

Проучване публикувано в списанието Chemosphere разкрива, че излагането под въздействието на тези съставки на бременни жени причинява раждането на деца с ниско тегло. Въпреки това тези деца са изложени на по-висок риск от напълняване на по-късен етап, включително и в зряла възраст.

Тези вещества могат да бъдат открити основно в козметични продукти, пластмасови изделия и почистващи препарати. Могат да окажат въздействие и върху ендокринната система, нарушавайки функционирането й.

Обесогените и козметиката

Бисфенол A

Тази химична съставка често се среща в пластмасата, както и в кеновете на безалкохолните напитки. Рискът при това вещество се крие във вероятността, макар и рядко, да премине от опаковката в съответната храна или напитка.

Статии като тази публикувана в списанието Environmental Health свързват излагането под въздействието на този тип вещества с появата на диабет и хипертония, с всички негативни последици и влияние на тези заболявания върху здравето.

Обесогените и пластмасовите опаковки

Други обесогени: тютюневият дим

Тютюневият дим също спада към категорията на обесогените. В този случай това вещество може да спомогне развитието на рак според проучване публикувано в Cancer Prevention Research. В действителност и активните и пасивните пушачи могат да станат жертва на хормонални нарушения, оказващи вредно въздействие върху здравето им.

Как да избегнете тези вещества?

Когато става въпрос за здравето ни, трябва да знаете, че грижата за него далеч не включва само внимание по отношение на това с какво се храним. Трябва да знаете и че опаковките също могат да съдържат редица вредни вещества.

Затова, когато е възможно, трябва да залагате на екологични храни и на такива, в които опаковки не са използвани пластмасови материали. Друга полезна стратегия е да избягвате използването на пластмасови бутилки и да ги замените със стъклени съдове или с такива от неръждаема стомана.

Трябва да споменем и че има определени фактори, които трудно могат да бъдат контролирани. Например замърсяването на околната среда или излагането на дим трудно могат да бъдат избегнати.

Затова трябва да повишите приема си на храни с антиоксидантни качества. Тези вещества могат да се борят срещу уврежданията на клетъчната ДНК. Освен това подобряват хормоналното функциониране.

Обесогените са най-големият враг на диетата ви

Връзките между продуктите с обесогени и здравето не са напълно ясни. Въпреки това експертите вярват, че тези продукти оказват негативно въздействие върху организма ни. Напълняването и затлъстяването не са единствените причини, поради които обесогените са най-големият враг на диетата ни. Те могат да доведат до появата на редица сериозни заболявания.

Затова е важно да ги избягвате колкото е възможно повече. За целта трябва да консумирате храни с био произход и никога да не използвате повторно пластмасови опаковки от храни и напитки. Когато трябва да избирате козметика внимателно четете етикетите, за да сте сигурни, че не съдържат въпросните вещества.

Добре е да запомните, че пълното избягване на тези вещества е трудно. Дори невъзможно. Затова е изключително важно да адаптирате начина си на хранене така че да осигурите на организма си хранителните вещества, които са му нужни, за да се справи с оксидацията.

Подходящата здравословна диета ще спомогне и правилното функциониране на хормоналната система. Същевременно така ще намалите  маркерите свързани с влошеното метаболитно здраве.

Редовното спортуване също оказва ключова роля в този процес. Съчетаването на физическата активност с правилната диета е отличен начин за подобряване на здравето.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Jin F., Thaiparambil J., Ramya Donepudi S., Vantaku V., et al., Tobacco specific carcinogens induce hypermethylation, DNA adducts, and DNA damage in bladder cancer. Cancer Prev Res, 2017. 10 (10): 588-597.
  • Song Q., Li R., Zhao Y., Zhu Q., et al., Evaluating effects of prenatal exposure to phthalates on neonatal birth weight: structural equation model approaches. Chemosphere, 2018. 205: 674-681.
  • Ranciere F., Lyons JG., Loh VHY., Botton J., et al., Bisphenol A and the risk o cardiometaboli disorders: a systematic review with meta analysis of the epidemiological evidence. Environ Health, 2015.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.