Двуфазен и полифазен сън: какво представляват и кога се препоръчват?

Наличните данни показват, че двуфазният и полифазният сън са нормална форма на сън преди появата на индустриализма. Хората с проблеми с безсънието може да опитат една от тези опции.
Двуфазен и полифазен сън: какво представляват и кога се препоръчват?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 17 юни, 2023

Разглежданите двуфазен и полифазен сън са алтернативни модалности на традиционните модели на сън. Обикновено хората имат монофазен модел на сън, тоест спят само веднъж през нощта.

Въпреки това, много хора имат двуфазен и полифазен модел на сън. Това означава, че те спят два или повече пъти през деня. Това е известно още като разделен сън.

Има аргументи за и против тази форма на сън. Велики фигури в историята като Франц Кафка, Никола Тесла или Леонардо да Винчи са имали тези алтернативни модели. Всички смятаха, че по този начин потенцират способностите си. Вярно ли е?

Най-често срещаните модели на сън

Монофазният сън е това, което е еквивалентно на нормалния сън. Все пак трябва да отбележим, че този тип сън се превърна в общ модел едва след индустриалната революция. Преди това двуфазният и полифазният сън бяха по-често срещани.

Най-общо казано, режимът на сън на човек се определя от циркадните ритми. Това кара часовете на сън и бодърстване да бъдат по един или друг начин. Въпреки това, не всеки е буден по време на слънчевите часове и не всеки спи по време на тъмните часове.

Един нормален възрастен трябва да спи минимум 7 часа на ден. И все пак проучване установи, че някои хора с мутация в гена ADBR1 могат да спят 6,5 часа без никакви вредни последици.

По същия начин военните и други групи имат различни модели, без доказателства за някаква вреда от това. Всъщност мнозина съобщават, че това им позволява да поддържат вниманието и бдителността си в по-добро състояние.

Какво е двуфазен сън?

Двуфазният сън е свързан със спане в два различни периода. Според изследване от 2016 г. това е бил преобладаващият начин преди индустриалната революция в повечето култури на планетата.

Има данни, че в няколко западни общества е било обичайно да се спи на два различни етапа, разделени от период на будност от един час. Този период е бил използван за молитва, тълкуване на сънища, творчество, секс или посещение на съседи.

Томас Вер е изследовател на тези явления и е провел изследване по темата. Осем доброволци бяха затворени в една стая за един месец. Те прекарваха 14 часа в тъмнина всеки ден.

Техните модели на сън започнаха да се променят и в крайна сметка те възприеха двуфазния модел на сън. Тоест те са спали 4 часа, събуждали са се 2 или 3 часа и след това отново са заспивали за още 4 часа.

Спящ човек.
Моделите на съня не винаги могат да се считат за нормални или необичайни. Зависи от реакцията на тялото към циркадните ритми.

Видове двуфазен сън

Има няколко начина за организиране на двуфазен сън. Най-често срещаният режим е известен като дрямка или сиеста, който все още се практикува много често в страни като Испания или Гърция. Най-общо можем да говорим за 3 вида двуфазен сън:

 • Кратка сиеста: 6 часа сън през нощта и 20 минути дрямка в средата на деня.
 • Дълга дрямка: 5 часа сън през нощта и дълга дрямка в средата на деня, между час и час и половина.
 • Радикален двуфазен: Състои се от разделяне на времето за сън на две. Обикновено период от 4 часа, последван от 2 или 3 часа будност и след това още 4 часа сън.

Предимства и недостатъци

Има доказателства за и против двуфазния сън. Доказано е, че кратките и дългите дремки насърчават паметта, способността за учене, бдителността и настроението. Те обаче може да не са добра идея, ако повлияят на нощния сън по-късно, особено при деца.

Когато не спите достатъчно или качеството на съня ви е лошо, увеличавате вероятността от разстройства като когнитивни затруднения, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет тип 2. Всъщност някои проблеми с безсънието може да са резултат от опита за включване на монофазен сън при хора, които се нуждаят от двуфазна почивка.

Какво е полифазен сън?

Полифазният сън е по-рядко срещан и включва спане в повече от два сегмента на ден. Повечето бозайници имат този модел, въпреки че приматите са монофазни.

Някои смятат, че с този режим може да се постигне оптимална почивка. Други, от своя страна, гледат на това със скептицизъм.

Видове полифазен сън

Има няколко вида полифазен сън. Много хора създават свои собствени сегменти на съня по своя прищявка или удобство. Има обаче 3 преобладаващи:

 • График на Dymaxion: Това включва 30-минутна дрямка на всеки 6 часа. Това дава общо 2 часа дрямка на ден. Практикува го американският архитект Бъкминстър Фулър в продължение на 2 години и лекарите удостоверяват, че е здрав.
 • Графикът на Уберман: Включва 20-минутна дрямка на всеки 4 часа за общо 3 часа сън на ден. Това е най-твърдата форма на полифазен сън.
 • График на всеки човек: Съответства на 3-часов блок сън през нощта, с 3 20-минутни дремки, разпределени през деня. Има много вариации във времето на блока и дрямката.

Предимства и недостатъци

Няма научни доказателства за предимствата на полифазния сън. Има обаче изследвания, проведени с моряци, според които това би било добра алтернатива за заобикаляне на липсата на сън поради външни причини, като пътуване или война.

Експертите са съгласни, че полифазният сън може да причини ефекти, подобни на тези при лишаване от сън. Това увеличава риска от заболявания като затлъстяване, високо кръвно налягане, депресия, тревожност, психоза, сърдечни заболявания, диабет и обструктивна апнея.

Сънлива жена.
Избраните модели на сън могат да доведат до нарушения, ако не се адаптираме, като например проблеми с паметта.

Възприемане на двуфазен или полифазен сън

Много хора съобщават за ползи от двуфазния и полифазния сън. Промяната в моделите на съня обаче трябва да се извършва внимателно.

Повечето лекари казват, че е много важно да си осигурим необходимите часове сън, дори те да са разпределени различно. В това, както и в толкова много аспекти, може да има големи разлики между едното и другото.

Като общо правило, ако човек спи през нощта без прекъсвания, няма причина да се опитва да приеме двуфазен или полифазен сън. От друга страна, ако някой има затруднения със съня, може да е добра идея да опита тези модалности.

Фазата на адаптиране към новите модели на сън обикновено продължава между 2 и 3 седмици. Ако почувствате някакъв дискомфорт, най-добре е да се върнете към предишния модел. Що се отнася до съня, има още много за откриване. Най-важният показател е да се чувствате добре отпочинали след сън.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Shi G, Xing L, Wu D, Bhattacharyya BJ, Jones CR, McMahon T, Chong SYC, Chen JA, Coppola G, Geschwind D, Krystal A, Ptáček LJ, Fu YH. A Rare Mutation of β1-Adrenergic Receptor Affects Sleep/Wake Behaviors. Neuron. 2019 Sep 25;103(6):1044-1055.e7. doi: 10.1016/j.neuron.2019.07.026. Epub 2019 Aug 28. PMID: 31473062; PMCID: PMC6763376.
 • Ekirch A. R. (2016). Segmented Sleep in Preindustrial Societies. Sleep, 39(3), 715–716. https://doi.org/10.5665/sleep.5558.
 • Brown, W. A., MD. (2020, 16 noviembre). Acknowledging Preindustrial Patterns of Sleep May Revolutionize Approach to Sleep Dysfunction. Psychiatric Times. https://www.psychiatrictimes.com/view/acknowledging-preindustrial-patterns-sleep-may-revolutionize-approach-sleep-dysfunction.
 • Filardi, M., Morini, S., & Plazzi, G. (2020). Pre-Race Sleep Management Strategy and Chronotype of Offshore Solo Sailors. Nature and science of sleep, 12, 263–269. https://doi.org/10.2147/NSS.S241162.
 • Pedemonte, M., & Velluti, R. A. (2005). La vigilia y el sueño.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.