Домашно лечение на улцерозен колит

Пийте чаша вода с 2 супени лъжици ябълков оцет и малко мед 3 пъти дневно преди хранене
Домашно лечение на улцерозен колит

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Оризовата вода може да помогне за намаляване на симптомите и лечение на улцерозен колит. Добавете чаша вода към сместа и я прецедете. Изпийте течността.

Колитът е стомашно-чревно заболяване, което засяга предимно дебелото черво. Дебелото черво се възпалява по една или друга причина, било то от бактерии, вируси, гъбички или дори по емоционални причини.

Това възпаление може пряко или косвено да доведе до проблеми с други органи.

Хората, които страдат от колит, най-често се оплакват от следните симптоми:

 • Болка в корема
 • Запек
 • Диария
 • Повръщане
 • Подуване на корема

Има някои много ефективни и лесно достъпни методи за лечение на колит, чрез които могат да се облекчат симптомите. Ще споделим с вас някои важни препоръки за лечение на улцерозен колит.

Целта е да бъдат предотвратени потенциални усложнения, които могат да възникнат, ако страдате от това заболяване.

Балансирана диета

Най-важната препоръка е да се опитвате да ядете голямо количество естествени и пресни храни с много фибри, които дават на тялото необходимите хранителни вещества без претоварване на храносмилателната система.

Така ще се избегне раздразнение на стомашно-чревния тракт.

Балансирана диет

Избягвайте пикантна храна и алкохол и не пийте твърде много кафе.

Мента

Mентата подпомага функциите на храносмилателната система, тъй като стимулира слюнчените жлези, които започват да отделят повече и това помага на храносмилането. Тя също е полезна за нервна система.

Чай от джинджифил

Чай от джинджифил

Този чай е чудесно средство, ако страдате от улцерозен колит, тъй като помага при подуване на корема, диария и болка, свързана с това заболяване.

Добавки с ечемик за лечение на улцерозен колит

Тази билка е от голяма полза за функциите на червата, а също така е отличен източник на витамини и минерали, които помагат за предотвратяването на симптомите на колит.

Домашни средства за лечение на улцерозен колит

Домашни средства за лечение на улцерозен колит
 • Един от най-простите и най-ефективните методи за домашно лечение на колит е да пиете чаша вода с 2 супени лъжици ябълков оцет и малко мед преди всяко хранене, т.е. да се пие 3 пъти на ден.
 • Друг метод за лечение на колит е следният: кипнете чаша вода с корен от бяла ружа. Оставете корена да се разтвори за 5 минути и след това прецедете. Трябва да се пие 1 чаша на ден в продължение на няколко седмици. Няма значение по кое време на деня пиете сместа.
 • Направете шейк с минерална вода, 1 ябълка, 1 морков, 1 краставица и цвекло. Пийте 1 шейк сутрин и 1 следобед всеки ден в продължение на няколко седмици.
 • Накиснете 1 или 2 супени лъжици ленено масло в 1/2 чаша вода и оставете да преседи един цял ден. Трябва да са добре смесени. За предпочитане е да се пие на празен стомах.
 • Оризовата вода е още една добра възможност за облекчаване на симптомите на колита. Просто трябва да се вари чаша ориз в 3 чаши вода в продължение на 20 минути. Нека да се утаи, след това прецедете и изпийте течността.
 • Чаят от лайка помага да намалее възпалението в дебелото черво. Можете да го пиете по няколко пъти на ден.
 • Един отличен домашен лек за колит е с алое вера, който можете да си приготвите у дома или да купите в магазин за здравословни храни. Гелът от това растение помага за възстановяване на дебелото черво и на храносмилателния тракт като цяло.
 • Препоръчваме на хората, които са по-склонни да страдат от това състояние, да консумират ябълки и папая, тъй като тези два плода помагат за лечение на колит.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gomollón, F., García-López, S., Sicilia, B., Gisbert, J. P., & Hinojosa, J. (2012). Guía clínica GETECCU del tratamiento de la colitis ulcerosa elaborada con la metodología GRADE. Gastroenterol Hepatol [Internet]11(001), 1-92.
 • Herrera, A. T., Peracaula, M. M., Sainz, N. B., Carner, I. C., Badía, N. C., Benaprés, J. R. M., & Jordá, F. C. (2009). Aplicación de un modelo de asistencia continuada en la enfermedad inflamatoria intestinal: la Unidad de Atención Crohn-Colitis. Gastroenterología y hepatología32(2), 77-82.
 • Tobón, S., Vinaccia, S., Quiceno, J. M., Sandín, B., & Rojas, A. C. N. (2007). Aspectos psicopatológicos en la enfermedad de Crohn y en la colitis ulcerosa. Avances en Psicología Latinoamericana25(2), 83-97.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.