Дали зеленият чай наистина спомага отслабването?

Антиоксидантите и кофеинът в зеления чай могат да ви помогнат да отслабнете. В тази статия ще ви разкажем за действието на зеления чай според редица научни проучвания.
Дали зеленият чай наистина спомага отслабването?

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Започвате диета, за да достигнете идеалното си тегло? Със сигурност някой ви е препоръчал да пиете зелен чай, защото спомага отслабването. Но дали това наистина е така? Дали зеленият чай в действителност спомага отслабването?

В днешната статия ще ви представим научни факти за зеления чай. Така ще можете да прецените дали трябва да го включите в диетата си за отслабване.

Полезните качества на зеления чай

Този вид чай е богат на антиоксиданти , витамини и минерали.

Несъмнено зеленият чай е една от най-известните напитки по цял свят. Не е рядкост да видите хора от различни култури и на различна възраст да се наслаждават на чаша от този чай сутрин или следобед..

Но дали наистина спомага отслабването? Какви качества притежава той?

Зеленият чай е богат на полифеноли, притежаващи антиоксидантно действие. Благодарение на детоксикиращите и противовъзпалителните му съставки, той спомага защитата на клетките от влиянието на свободните радикали.

В състава му откриваме и витамините A, B, C, D, E, H и K както и минерали като хром, селен и цинк. Всички те спомагат засилването на метаболизма.

Та дали наистина трябва да пиете зелен чай, за да отслабнете?

Какво съдържа зеленият чай?

1.Кофеин

Кофеинът притежава стимулиращо действие и според редица проучвания може да спомогне изгарянето на мазнините. Въпреки че една чаша зелен чай съдържа по-малко кофеин от чаша кафе, тя е достатъчна, за да ви стимулира и ободри.

2.Диуретични съставки

Тази напитка съдържа диуретични съставки, спомагащи на организма да изхвърли ненужните му вещества и по този начин да се справи със задържането на течностите.

3.Антиоксиданти

Тази напитка съдържа много антиоксиданти, включително катехини, спомагащи ускоряването на метаболизма. Според някои проучвания ежедневният прием на чаша зелен чай може да спомогне повишаването на нивото на антиоксидантите в организма.

Основният антиоксидант в този вид чай е EGCG, съставка спираща действието на ензим, разрушаващ хормона норепинефрин. Когато действието на този ензим е контролирано и нивото на норепинефрина се повиши започва разграждането на мазнините .

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 храни за ускоряване на метаболизма

Дали зеленият чай наистина спомага отслабването?

Ежедневната консумация на зелен чай може да спомогне изгарянето на мазнините чрез засилване на метаболизма.

След като вече ви разказахме за качествата на тази напитка, ще се опитаме да дадем отговор и на основния въпрос в тази статия. Истината е, че сама по себе си тази напитка няма да ви помогне да отслабнете, но може да се превърне във ваш верен приятел по пътя за достигане на идеалното тегло.

Това се дължи най-вече на действието на катехините в тази напитка, който карат организма да влезе в процес на термогенеза (способността на тялото да произвежда топлина, длъжаща се на протичащите в него метаболитни реакции), образувайки енергия улесняваща изгарянето на излишните мазнини.

От друга страна тази напитка може да бъде считана за средство за леко подтискане на апетита, тъй като приемът й води до понижаване на апетита и по-малко похапване между основните хранения.

Не трябва да забравяме, че диуретичните качества на този чай го правят натурално средство срещу задържането на течности. Тъй като спомага отделянето на излишните течности от организма и така понижава възпалението на тъканите.

И накрая – приемът на зелен чай като средство за отслабване не е мит, а реалност. Но не трябва да го приемате като чудодеен лек. Трябва да съчетаете консумацията му с балансирано и здравословно хранене и редовно да спортувате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.