Четири ястия, които можете да приготвите от консерва с боб

23 Май, 2020
Консервата с боб е чудесна за приготвяне на всякакви вкусни и полезни ястия. Днес бихме искали да ви дадем четири рецепти, на които можете да се насладите на обяд или вечеря.

Днес бихме искали да ви дадем няколко идеи за ястия, които можете да приготвите от консерва с боб като основна съставка.

Фасулът е чудесен източник на растителни протеини. Бобът също съдържа големи количества основни витамини и минерали. Освен това, съдържа и голямо количество бавно абсорбиращи се въглехидрати.

Консерва с боб: ястия, които можете да приготвите

Има голямо разнообразие от лесни ястия, които можете да приготвите с тази проста съставка. Въпреки че можете да го ядете самостоятелно, бобът е много по-вкусен, ако прибавите и други съставки.

Фасул, боб, това е музикален зеленчук, колкото повече ядете, толкова повече се наслаждавате! Готови ли сте за рецептите?

1. Ястие от миди и консерва с боб

Консерва с боб: ястие от миди и боб

Някога яли ли сте ястие от миди и боб? Вкусно е!

Това ястие е много хранително и нискомаслено. Това е така, защото мидите са богати на основни минерали като желязо, фосфор, калий и калций. Те също са чудесен източник на витамини от група В. Освен това, мидите съдържат и големи количества омега 3. В допълнение, консумацията на това ястие помага за регулиране на нивата на холестерола в кръвта.

Съставки

  • 1 консерва боб (250 г)
  • Миди (500 г)
  • 2 глави лук, нарязани на тънки парчета
  • 1 зрял домат, нарязан на кубчета
  • 1 скилидка чесън, смачкана
  • Екстра върджин зехтин
  • 1/2 чаша бяло вино
  • Сол, черен пипер и магданоз

Начин на приготвяне

  • Първо загрейте зехтина в тиган на среден огън.
  • След това добавете към нарязания на ситно лук и чесън. Запържете за няколко минути.
  • След това добавете домата.
  • Измийте мидите и ги добавете в тигана заедно с бялото вино, като разбърквате добре.
  • След това, когато мидите се отворят, добавете консервата с боб и добавете повече вода, ако има нужда от нея, за да получите желаната от вас гъстота на ястието.
  • Накрая добавете солта, черния пипер и магданоза и гответе около 20 минути на слаб огън.

2. Ястие с риба хек, гъби и консерва с боб

Това е бързо и лесно ястие, приготвено с бяла риба, бобови растения и зеленчуци. Всички продукти имат висока хранителна стойност и ниско съдържание на мазнини.

Съставки

  • 250 г хек, пресен или размразен
  • 1 консерва боб (250 г)
  • 150 г гъби, измити и нарязани на ситно
  • 1/2 глава лук
  • 1 скилидка чесън, нарязан
  • Екстра върджин зехтин
  • Цвекло (150 г)
  • Сол, черен пипер, куркума и соев сос за вкус
  • Шепа орехи и крема сирене за гарнитура

Начин на приготвяне

  • Първо загрейте няколко супени лъжици зехтин от екстра върджин в тиган и запържете хека. След това го оставете настрана.
  • След това, добавете гъбите, лука и чесъна в тигана и запържете.
  • След това, добавете сиренето и подправките по ваш вкус.
  • Измийте и изцедете зеленчуците и след това ги сложете в тигана.
  • Гответе всичко на слаб огън няколко минути, за да се овкуси ястието с ароматите.
  • Накрая сервирайте в чинии и гарнирайте с орехите и крема сиренето.

Вижте също: 3 лесни и вкусни рецепти с риба

3. Пилешки гърди на скара с пюре от боб

Отворена консерва боб

Можете да направите пюре от боба от консервата и да го използвате като гарнитура.

В този случай рецептата ще ви покаже как да направите бързо и лесно едно пълноценно ястие. Също така, можете да го адаптирате към вегетарианците, като просто използвате сaйтан или тофу вместо пилешко месо.

Съставки

  • Кутия боб (250 г)
  • 500 г пилешки гърди (или сайтан или тофу, за вегетарианци)
  • Червен пипер, нарязан на ситно
  • Лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязан нарязан
  • Лимонов сок
  • Екстра върджин зехтин
  • Сол, черен пипер и риган
  • Прясна мента и нарязани сухи плодове за гарнитура

Начин на приготвяне

  • Първо измийте и прецедете боба с помощта на цедка.
  • След това, сложете малко зехтин в подходящ тиган на среден огън и добавете към лука, чесъна, чушките и боба.
  • Продължете със запържването няколко минути и след това разбъркайте и смачкайте, докато получите хомогенна текстура. За целта можете да използвате пасатор или миксер.
  • След това, добавете сока от лимона, солта, черния пипер, ригана и зехтин екстра върджин. След това оставете настрана.
  • След това, загрейте малко олио в тиган на силен огън и сотирайте пилешките гърди.
  • Накрая сложете няколко супени лъжици зеленчуково пюре на дъното на купа и добавете пилешките гърди, които ще сервирате.
  • Гарнирайте със сушените плодове, ментата и зехтина.

Вижте също: Две вкусни рецепти за пилешки гърди

4. Мешана салата

Без съмнение салатите са най-лесните ястия, когато става въпрос за използване на консерва с боб. И така, ето една рецепта с варени яйца и риба тон. Много е вкусно!

Съставки

  • Кутия боб (250 г)
  • Маслини
  • 3 варени яйца, нарязани на кубчета
  • 3 консерви риба тон (500 г)
  • 1 лук, нарязан на ситно
  • Червена чушка, нарязана на ситно
  • 2 консерви сладка царевица
  • Зехтин
  • Балсамов оцет
  • Сол и чесън на прах на вкус

Начин на приготвяне

  • Първо добавете съставките в купа, включително олиото, солта и оцета по ваш вкус.
  • След това се насладете!

Готови ли сте да се насладите на ястията с боб от консерва? Това е една отлична съставка, която можете да съхранявате в килера, за да можете да я използвате като основа за здравословно хранене по всяко време.