Четири ястия, които можете да приготвите от консерва с боб

Консервата с боб е чудесна за приготвяне на всякакви вкусни и полезни ястия. Днес бихме искали да ви дадем четири рецепти, на които можете да се насладите на обяд или вечеря.
Четири ястия, които можете да приготвите от консерва с боб

Последна актуализация: 23 май, 2020

Днес бихме искали да ви дадем няколко идеи за ястия, които можете да приготвите от консерва с боб като основна съставка.

Фасулът е чудесен източник на растителни протеини. Бобът също съдържа големи количества основни витамини и минерали. Освен това, съдържа и голямо количество бавно абсорбиращи се въглехидрати.

Консерва с боб: ястия, които можете да приготвите

Има голямо разнообразие от лесни ястия, които можете да приготвите с тази проста съставка. Въпреки че можете да го ядете самостоятелно, бобът е много по-вкусен, ако прибавите и други съставки.

Фасул, боб, това е музикален зеленчук, колкото повече ядете, толкова повече се наслаждавате! Готови ли сте за рецептите?

1. Ястие от миди и консерва с боб

Консерва с боб: ястие от миди и боб

Някога яли ли сте ястие от миди и боб? Вкусно е!

Това ястие е много хранително и нискомаслено. Това е така, защото мидите са богати на основни минерали като желязо, фосфор, калий и калций. Те също са чудесен източник на витамини от група В. Освен това, мидите съдържат и големи количества омега 3. В допълнение, консумацията на това ястие помага за регулиране на нивата на холестерола в кръвта.

Съставки

  • 1 консерва боб (250 г)
  • Миди (500 г)
  • 2 глави лук, нарязани на тънки парчета
  • 1 зрял домат, нарязан на кубчета
  • 1 скилидка чесън, смачкана
  • Екстра върджин зехтин
  • 1/2 чаша бяло вино
  • Сол, черен пипер и магданоз

Начин на приготвяне

  • Първо загрейте зехтина в тиган на среден огън.
  • След това добавете към нарязания на ситно лук и чесън. Запържете за няколко минути.
  • След това добавете домата.
  • Измийте мидите и ги добавете в тигана заедно с бялото вино, като разбърквате добре.
  • След това, когато мидите се отворят, добавете консервата с боб и добавете повече вода, ако има нужда от нея, за да получите желаната от вас гъстота на ястието.
  • Накрая добавете солта, черния пипер и магданоза и гответе около 20 минути на слаб огън.

2. Ястие с риба хек, гъби и консерва с боб

Това е бързо и лесно ястие, приготвено с бяла риба, бобови растения и зеленчуци. Всички продукти имат висока хранителна стойност и ниско съдържание на мазнини.

Съставки

  • 250 г хек, пресен или размразен
  • 1 консерва боб (250 г)
  • 150 г гъби, измити и нарязани на ситно
  • 1/2 глава лук
  • 1 скилидка чесън, нарязан
  • Екстра върджин зехтин
  • Цвекло (150 г)
  • Сол, черен пипер, куркума и соев сос за вкус
  • Шепа орехи и крема сирене за гарнитура

Начин на приготвяне

  • Първо загрейте няколко супени лъжици зехтин от екстра върджин в тиган и запържете хека. След това го оставете настрана.
  • След това, добавете гъбите, лука и чесъна в тигана и запържете.
  • След това, добавете сиренето и подправките по ваш вкус.
  • Измийте и изцедете зеленчуците и след това ги сложете в тигана.
  • Гответе всичко на слаб огън няколко минути, за да се овкуси ястието с ароматите.
  • Накрая сервирайте в чинии и гарнирайте с орехите и крема сиренето.

3. Пилешки гърди на скара с пюре от боб

Отворена консерва боб

Можете да направите пюре от боба от консервата и да го използвате като гарнитура.

В този случай рецептата ще ви покаже как да направите бързо и лесно едно пълноценно ястие. Също така, можете да го адаптирате към вегетарианците, като просто използвате сaйтан или тофу вместо пилешко месо.

Съставки

  • Кутия боб (250 г)
  • 500 г пилешки гърди (или сайтан или тофу, за вегетарианци)
  • Червен пипер, нарязан на ситно
  • Лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязан нарязан
  • Лимонов сок
  • Екстра върджин зехтин
  • Сол, черен пипер и риган
  • Прясна мента и нарязани сухи плодове за гарнитура

Начин на приготвяне

  • Първо измийте и прецедете боба с помощта на цедка.
  • След това, сложете малко зехтин в подходящ тиган на среден огън и добавете към лука, чесъна, чушките и боба.
  • Продължете със запържването няколко минути и след това разбъркайте и смачкайте, докато получите хомогенна текстура. За целта можете да използвате пасатор или миксер.
  • След това, добавете сока от лимона, солта, черния пипер, ригана и зехтин екстра върджин. След това оставете настрана.
  • След това, загрейте малко олио в тиган на силен огън и сотирайте пилешките гърди.
  • Накрая сложете няколко супени лъжици зеленчуково пюре на дъното на купа и добавете пилешките гърди, които ще сервирате.
  • Гарнирайте със сушените плодове, ментата и зехтина.

4. Мешана салата

Без съмнение салатите са най-лесните ястия, когато става въпрос за използване на консерва с боб. И така, ето една рецепта с варени яйца и риба тон. Много е вкусно!

Съставки

  • Кутия боб (250 г)
  • Маслини
  • 3 варени яйца, нарязани на кубчета
  • 3 консерви риба тон (500 г)
  • 1 лук, нарязан на ситно
  • Червена чушка, нарязана на ситно
  • 2 консерви сладка царевица
  • Зехтин
  • Балсамов оцет
  • Сол и чесън на прах на вкус

Начин на приготвяне

  • Първо добавете съставките в купа, включително олиото, солта и оцета по ваш вкус.
  • След това се насладете!

Готови ли сте да се насладите на ястията с боб от консерва? Това е една отлична съставка, която можете да съхранявате в килера, за да можете да я използвате като основа за здравословно хранене по всяко време.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.