10 чести причини за сърбеж в краката и какво да правим

Сърбежът в краката е често срещан дискомфорт при възрастните хора. Ето защо е важно да знаете какво да правите, когато се появи.
10 чести причини за сърбеж в краката и какво да правим
Maryel Alvarado Nieto

Написано и проверено от лекар Maryel Alvarado Nieto.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Сърбежът е често срещан и досаден проблем при възрастните хора. Може да се появи по много причини и въпреки че може да бъде доброкачествено и лесно за управление разстройство, понякога се дължи на по-сериозно медицинско заболяване, което изисква медицинска помощ. Поради тази причина е необходимо да знаете основните причини, които причиняват сърбеж в краката.

Неприятното усещане предизвиква постоянно чесане на кожата, което може да причини рани, белези и дори инфекции в различна степен. По същия начин сърбежът и дразненето засягат качеството на живот на хората, като влияята на концентрацията, производителността и дори съня.

Ето защо е добре да се запознаете с някои съвети и средства, които са доказано ефективни при лечение на сърбеж в краката. Внимание.

1. Сърбеж в краката – суха кожа

В дерматологията сухата кожа е известна като ксероза. Това е кожно заболяване, при което е засегнат най-повърхностният слой на кожата (епидермис), което намалява степента на хидратация.

Въпреки че причините за суха кожа са многобройни, те включват промяна на защитните компоненти на естествената влага на кожата, което й придава груб, напукан и лющещ се вид. В крайна сметка това води до непрекъснат и силен сърбеж.

Няколко фактора ни предразполагат да страдаме от ксероза, тъй като се променят пропорциите, в които трябва да се поддържат веществата, присъстващи в епидермиса. Поради това, бариерната функция е нарушена, което позволява по-голяма загуба на вода през повърхността на кожата.

Сухата кожа е основната причина за сърбеж в краката при възрастни хора, но може да се появи на всяка възраст.

Какво може да се направи при суха кожа?

За да намалите сърбежа в краката, причинен от ксероза, ключът е да позволите на кожата да се рехидратира. За да направите това, ще трябва да промените поведението си, например да подобрите вашата диета.

Освен това експертите препоръчват да вземате кратки душове, да използвате хладка вода и недразнещи сапуни. По същия начин, прилагането на овлажняващи лосиони след къпане е полезно, особено ако се прави върху мокра кожа.

Ако тези препоръки не работят, тогава може да се използва локално лечение. То обаче трябва да съдържа основните вещества, участващи в поддържането на степента на хидратация на кожата, сред които откриваме липидите.

Също така, глицеролът може да бъде полезен за справяне със сърбежа. И накрая, употребата на стероиди трябва да бъде последна мярка, тъй като тяхната продължителна употреба причинява атрофия на кожата.

2. Контактен дерматит

Друга често срещана причина за сърбеж в краката е контактният дерматит или екзема. Тук излагането на кожата на химични вещества или на някакъв физически агент може да доведе до появата на различни степени на кожни лезии.

Освен сърбеж, засегнатата област се зачервява и може да се появят везикули, ексудация и образуване на корички, които са болезнени.

Какво да правим при сърбеж в краката, причинен от контактен дерматит?

Основното действие за подобряване на сърбежа в краката е да се избегне излагането на дразнещия агент. Необходимо е обаче да се подобри състоянието на кожата, чието лечение зависи от вида на наблюдаваната лезия.

Препоръчва се прилагането на защитни мехлеми. Използването на локални стероиди за няколко дни също помага за намаляване на основния възпалителен процес.

3. Сърбеж в краката – ухапвания от насекоми

Честа причина за сърбеж са насекоми, чието ухапване предизвиква локален възпалителен процес.

Лечението се състои в локалното прилагане на охлаждащи средства и лосиони, съдържащи каламин. Въпреки това превенцията също е много полезна.

Що се отнася до използването на репеленти, тяхното ежедневно приложение не се препоръчва, но те трябва да се използват по време на разходки на открито и пътувания до региони с предаване на болести, пренасяни от комари.

Ухапване от комари.
Ухапванията от комари могат да пренесат болести, особено в тропическите страни.

4. Инфекции

Когато се получи нараняване на кожата, защитната кожна бариера се губи, което позволява на микроорганизмите, които могат да причинят инфекции, да влязат. Поради тази причина раните по кожата трябва да се поддържат чисти, без значение колко безобидни могат да изглеждат.

Въпреки че бактериалните инфекции могат да причинят сърбеж, основните причинители на сърбежа са гъбички, вируси и някои паразити.

Гъбички по краката

Повърхностните микози са друга често срещана причина за сърбеж. Лезиите обикновено са пръстеновидни плаки, които могат да бъдат единични или множество.

Те имат люспести, остри ръбове, докато центърът на лезията има характеристиките на заобикалящата здрава кожа. Лечението на тези инфекции изисква използването на противогъбични средства.

Ларви migrans cutanea

Тази паразитна инвазия се получава, когато нематодът навлезе в кожата и мигрира през нея, причинявайки линейни лезии с криволичещ ход, които прогресират ден след ден.

Често се среща в тропическите райони, като е рядка причина за сърбеж на долните крайници. Въпреки че има тенденция да изчезне от само себе си, досадното усещане принуждава използването на локално лечение.

5. Сърбеж в краката поради нарушение на кръвообращението

Проблемите с кръвообращението са много чести при възрастното население. Един от симптомите, които се появяват, когато има известна степен на венозна недостатъчност, е сърбеж в долните крайници.

Промяната в начина на живот се счита за полезно действие за превенция на тези състояния, включително чести физически упражнения и спиране на тютюнопушенето. Въпреки това, когато клиничните прояви вече са налице, е необходимо да се потърси медицинска оценка.

6. Диабет и сърбеж на краката

Високите нива на кръвната захар, поддържани с течение на времето, водят до увреждане на периферните нерви, което води до диабетна невропатия.

Засягането на симпатиковите влакна води до липса на изпотяване в долните крайници, генерирайки дисбаланс в регулирането на хидратацията на кожата. В допълнение към сърбежа, пациентът забелязва усещане за студ и парене.

Коригирането на нивата на кръвната захар е основната терапевтична цел.

7. Признак за бъбречни проблеми

По същия начин сърбежът е най-честият кожен симптом при пациенти с бъбречна недостатъчност и при тези на хемодиализа. Произходът на сърбежа все още е несигурен, което също затруднява установяване на лечението.

Сред лекарствата, които са показали най-голяма ефективност, са невромодулаторите, като прегабалин и габапентин. Тези лекарства обаче са трудни за правилно използване.

8. Могат ли да бъдат включени други нарушения?

Освен това има и други причини за сърбеж, засягащ долните крайници. Някои от тях включват следното:

 • Затлъстяване
 • Хипертиреоидизъм
 • Психогенен произход
 • Лихеноидна амилоидоза
 • Странични ефекти на лекарствата
Сърбеж в краката
Стареенето отслабва бариерната функция на кожата, което насърчава сърбежа.

9. Кожен В-клетъчен лимфом

При кожните лимфоми има пролиферативен процес на лимфоцити, засягащи кожата, въпреки че понякога могат да бъдат засегнати и други места. Една от тези неоплазми се характеризира със засягането на краката, където се наблюдава червеникава или лилава маса.

При някои пациенти наличието на този възел не предизвиква никакви симптоми, но при други може да бъде придружено от сърбеж. Медицинската оценка трябва да бъде приоритет.

10. Може ли ракът да причини сърбеж в краката?

Сърбежът може също да е проява на наличие на рак на място, различно от кожата. Това представлява паранеопластичен синдром, при който туморната маса не е пряко свързана с въпросните симптоми.

Сърбеж в краката без видима причина може да бъде ранна проява на лимфома на Ходжкин или да е скрит солиден тумор.

Ето защо пациентът със сърбеж трябва да бъде внимателно прегледан, особено ако симптомът не е скорошен. По същия начин търсенето на други клинични прояви е много полезно за насочване на процеса на диагностициране.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Barco, D.; Giménez, A.; Xerosis: una Disfunción de la Barrera Epidérmica; Actas Dermosifiliográficas; 99: 671 – 682; 2008.
 • Valderrama, S.; Morales, A.; López, J.; Dermatitis por Contacto; Asociación Española de Pediatría; 2019.
 • Piñeiro, R.; Carabaño, I.; Manejo Práctico de las Picaduras de Insecto en Atención Primaria; Revista Pediátrica de Atención Primaria; 17: 159 – 166; 2015.
 • Gubelin, W.; De la Parra, R.; Giesen, L.; Micosis Superficiales; Revista Médica Clínica Las Condes; 22 (6): 804 – 812; 2011.
 • Varela, C.; Varela, M.; Pascual, M.; Larva Migrans Cutánea: Diagnóstico de Sospecha y Tratamiento en Atención Primaria; Medifam; 12 (10); 2002.
 • Aguilar, L.; Trastornos Circulatorios de las Extremidades Inferiores (I). Clasificación, Epidemiología, Fisiopatología, Clínica y Complicaciones; Offarm; 22 (9): 94 – 104; 2003.
 • Morales, B.; Prurito y Diabetes: Pensar en un Mal Control de la Glucemia y la Posibilidad de Fallo Renal Secundario; Más Dermatología; 37: 19 – 21; 2022.
 • Lebrun-Vignes, B., and O. Chosidow. “Corticoterapia local cutánea.” EMC-Pediatría 42.2 (2007): 1-9.
 • Zeballos, P.; Garrido, A.; Blasco, P.; Lafuente, E.; Pinós, P.; Manifestaciones Cutáneas de la Diabetes; Medicina Integral; 38 (1); 36 – 42; 2001.
 • Perea, María Elena Cárdenas, et al. “Larva migrans cutánea.” Dermatología Revista Mexicana 57.5 (2013): 398-400.
 • Tercedor, J.; López, B.; Ródenas, J.; Prurito Urémico; Actas Dermosifiliográficas; 89 (10): 507 – 513; 1998.
 • De Luca, D.; Enz, P.; Galimberti, R.; Pápulas Pruriginosas en las Piernas: Revista Hospital Italiano de Buenos Aires; 30 (1); 2010.
 • Buenaventura, M.; Borrego, L.; Linfoma Primario Cutáneo B de Célula Grande Difuso Tipo Piernas Según la Nueva Clasificación de la OMS-EORTC. Dos Casos; Actas Dermosifiliográficas; 96 (9): 607 – 611; 2005.
 • Castillo, Luis del, Daniel Quezada, and Carlos De Bernard. “Prurito y urticaria como manifestación cutanea del hipertiroidismo y de interes para el dermatologo y el internista.” Arch. argent. dermatol (1985): 35-8.
 • Solórzano, A.; Ronderos, M.; Prurito. Parte I. Fisiopatología y Enfermedades Asociadas. Revista CES Medicina; 26 (2); 2012.
 • Barete, S.; Ayoub, N.; Francés, C.; Chosidow, O.; Dermatosis Paraneoplásicas; Elsevier SAS; E-2-0722; 2004.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.