9 очарователни вида синестезия и техните характеристики

Благодарение на различните видове синестезия можем да изпитаме усещания с две различни сетива едновременно. Например, може да чуваме звук с цвят. Научете повече за това завладяващо явление тук!
9 очарователни вида синестезия и техните характеристики

Последна актуализация: 15 април, 2022

Въпреки че често сме свикнали да мислим, че докосването се занимава само с това да ни накара да изпитаме усещания от повърхности или че слуховото усещане ни носи само звуци, съществува любопитен феномен, наречен синестезия, който смесва сетивата.

Синестезията се отнася до свързването на различни стимули и въздействия, което умножава ефектите им върху различни сетива. Например, можем да възприемаме аромати в звуци или дори да докосваме цветове. Нека да разгледаме какво представлява този любопитен феномен на възприятието.

Какво е синестезия?

Синестезията е феномен на възприятие, чрез който възприемаме един и същ стимул с две (или повече) сетива. Това е обединение на сетивата.

Любопитната част от това явление е, че това възприятие се създава от канали или пътища, които не съответстват непременно на самото възприятие. Тоест ние възприемаме звук през зрителния път или докосваме през слуховия път. Но възможно ли е това наистина?

Да. Нека да разгледаме един пример:

Синестезия може да възникне, когато освен че чуваме определени звуци,  също така възприемаме и цветоветее. Ако човек каже „когато чуя тази мелодия, това, което ми идва на ум е син цвят“, тогава има синестезия. Друг пример би бил възприемането на символ с цвят, като например асоциирането на буквата W с виолетовия цвят.

Тази връзка в сетивата предизвиква голям интерес и мнозина може да се чудят защо и как се случва. В общи линии проучванията са съгласни , че влиянието на гените е ключово.

Генетиката и различните видове синестезия.
Изглежда, че генетиката играе преобладаваща роля в генезиса на синестезия, така че може да е вродена промяна.

9 вида синестезия и техните характеристики

Като цяло, някои от съществуващите видове синестезия са следните:

  1. Цвят на графема: Това съответства на вече предоставения пример. Тя включва мислене за буква или символ, свързан с цвят. Например синьо Е. Счита се за класическа форма на тези видове синестезия. Стихотворението, наречено Vowels от Артър Рембо, дава чудесен пример за това.
  2. Хроместезията се отнася до сензорната асоциация между цветове и звуци, независимо дали цвят предизвиква звук или обратното. Например, помислете за белия цвят като монохорден и мек, докато червеният би прозвучал като експлозия. Според изследвания това е един от най-честите видове синестезии.
  3. Докосната синестезия възниква, когато видим някой да докосва някаква повърхност и се чувстваме така, сякаш ние сме тези, които я докосват. Например, може да видим някой да докосва грапава повърхност и да изпитаме усещането, че се надраскваме. В този случай изпитваме намесата на огледални неврони.
  4. Персонификацията се състои в приписване на характеристики или качества на символ или число. Например, казвайки, че буквата R е причудлива или че числото 1 е пъргаво и леко.

И още

5. Лексикон и вкус: Това е феномен на синестезия, който се състои в приписване на определен вкус на букви, цветове или думи. Например, мислейки, че розовият цвят има вкус на дъвка или ягода.

6. Слухово-тактилен: Това се отнася до изпитване на определени усещания от звук по тактилен начин. Например, това се случва, ако някой разкъса повърхност и усещаме треперене в зъбите си. Или може да се случи да ни стане студено, докато слушаме тъжна песен.

7. Пространство-време: Това е много рядък вид синестезия, тъй като води до възприемане на времето, сякаш е физическа единица.

8. Виждане на думи на говорим език: Когато това се случи, сякаш субтитрираме разговор. По този начин, ако лицето наблегне на думата „съжалявам“, може да я видим написано с главни букви.

9. Числа с форми: Това е един от видовете синестезия, който ни кара да свързваме определени форми с числа. Например, можем да мислим за 2 като два триъгълника или 5 като квадрат.

Как синестезиите влияят на ежедневието?

На първо място, хората, които имат синестезии, обикновено не са в състояние да разпознаят това явление. Често това е нещо, което просто остава незабелязано. Просто им се случва.

От друга страна се смята, че това не е много често и че не цялото население го изпитва. Между 1% и 4% от хората в световен мащаб изпитват някакъв вид синестезия.

Въпреки това, няма единна научна позиция за това колко хора наистина го изпитват. Има хора, които твърдят, че всеки го изпитва, въпреки че не всеки има същия тип синестезия. Въпреки това си струва да уточним, че това не е разстройство или нещо, за което да се притеснявате.

Въпреки че темата не е много проучена или разбрана, тя се счита за продукт на сложната машина – мозъкът, затова и много открития остават да бъдат открити. По същия начин, обяснителната хипотеза предполага, че невроните са свързани един с друг и че понякога има намеса между тях.

Церебрална консинестезия.
Най-широко приетото обяснение за феномена синестезия се крие в невронните връзки.

Синестезия: смесица от усещания

Въпреки че синестезията е представена като любопитен феномен, при който определени стимули надхвърлят обичайния начин на преживяване, това е много завладяващо явление. Често това ни кара да мислим за няколко неща. От една страна,са богатството и разнообразието на нашите възприятия. Всъщност има огромен потенциал в сетивата за представяне, създаване и експериментиране.

От друга страна, това подсилва факта, че има много различни начини за преживяване на дадено събитие. Така че няма универсална истина в това отношение и всички възприятия могат да бъдат еднакво валидни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Figueroa Mondaca, Pablo. (2019). La sinestesia, una condición biológica y la subjetividad del conocimiento humano.
  • Patiño-Cuervo, D., Suárez, M. T., & Patiño-Cuervo, O. (2021). Sinestesia y matemáticas: un modo de vida entre representaciones. Praxis & Saber, 12(30), e12603. https://doi.org/10.19053/22160159.v12.n30.2021.12603

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.