Базалноклетъчният карцином: най-честият рак на кожата

Продължителното излагане на слънце е основната причина за базалноклетъчен рак на кожата и други неоплазми. Какви са неговите симптоми? Как се лекува? Научете отговорите тук.
Базалноклетъчният карцином: най-честият рак на кожата
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 14 ноември, 2022

Ракът на кожата е една от най-често срещаните форми на рак в света. По-специално, базалноклетъчният карцином и плоскоклетъчният карцином са най-честите видове рак на кожата.

Като цяло всички неопластични заболявания са резултат от необичаен и неконтролиран растеж на група клетки. Този тип рак, наричан още “базалноклетъчен карцином”, започва в базалните клетки на най-дълбокия слой на епидермиса, които са отговорни за регенерацията на кожата.

Американското онкологично дружество изчислява, че 8 от 10 случая на рак на кожата са базалноклетъчни карциноми, като в Съединените щати са засегнати над 5 милиона души. Ранната диагностика и навременният подход определят по-добра прогноза и качество на живот.

Базалноклетъчният карцином – чести симптоми

Базалноклетъчният карцином е бавнорастящ и безболезнен вид неоплазма, която в някои случаи остава лесно незабелязана. По същия начин има тенденция да се развива по-често в изложените на слънце области на тялото.

Проучванията потвърждават, че 90% от случаите се срещат в главата и шията. От тях 10% са по клепачите, тъй като това е най-честият вид злокачествен тумор на клепачите. От друга страна, малък брой случаи се срещат в области на кожата, защитени от слънцето, като например гениталиите.

Но през повечето време се проявява като бучка, подутина или рана по кожата, която расте бавно и не зараства. Характеристиките на лезията обаче варират в зависимост от вида на базалноклетъчния рак. Някои от най-честите лезии са както следва:

 • Блестяща, перлена, полупрозрачна бучка със склонност към кървене и образуване на кора
 • Кафява, синкава или черно-кафява подутина с полупрозрачни ръбове
 • Люспеста, червена плака с повдигнати ръбове
 • Белезникаво, восъчно петно с неясни ръбове, подобно на белег

С течение на времето могат да се появят малки разширени съдове или телеангиектазии, придружаващи кожните лезии. Последното повишава риска от кървене и образуване на язви.

Други по-рядко срещани видове се представят като малки, повърхностни розови или червени петна. В допълнение, дебела, месеста, перлено оцветена лезия по кожата може също да показва наличието му.

базалноклетъчен карцином
Базалноклетъчният карцином е една от най-честите форми на рак на кожата. Откриването му е ключово за подобряване на прогнозата.

Причините за базалноклетъчен карцином

Базалноклетъчният рак възниква на нивото на базалноклетъчния слой на епидермиса, като последният е най-повърхностният слой на тялото. Базалните клетки са отговорни за производството на нови кожни клетки и замяната на стари клетки, които в крайна сметка се отделят от кожата.

Мутациите в генетичния код или ДНК на тези клетки водят до тяхното необичайно размножаване. В крайна сметка неконтролираният растеж на базалния клетъчен слой насърчава образуването на видим кожен тумор.

Изследванията показват, че ултравиолетовото (UV) лъчение е основният фактор за мутации в ДНК на кожните клетки. Като цяло слънчевите лъчи са основният източник на UV радиация, както и солариумите. Има обаче някои форми на базалноклетъчен карцином, които не са свързани с тази причина.

Базалноклетъчният карцином – рискови фактори

Често се среща при възрастни хора в резултат на бавния и незабележим растеж. Проучванията показват, че този рак е 100 пъти по-често срещан на възраст между 55 и 75 години, отколкото при тези под 20 години.

От друга страна, честотата обикновено е по-висока при мъжете. Всъщност се среща с 30% повече при мъжете, отколкото при жените. Това е свързано с по-голям източник на професионално излагане на слънце. Други рискови фактори, свързани с появата му, са следните:

 • Светла кожа
 • Светли очи и руса или червеникава коса
 • Повтарящо се излагане на рентгенови лъчи или други източници на радиация
 • Много бенки и лунички
 • Фамилна анамнеза за рак на кожата
 • Лична анамнеза за кожни туморни лезии
 • Слънчеви изгаряния в ранна възраст
 • Занимания на открито
 • Потисната имунна система
 • Използването на имуносупресивни лекарства
 • Излагане на арсен

От своя страна има някои наследствени синдроми, които увеличават риска от рак на кожата. Такъв е случаят на синдрома на невоидния базалноклетъчен карцином – наричан още болест на Gorlin-Goltz – и пигментната ксеродерма.

Свързани усложнения

Като цяло, най-големият страх от всяка неоплазма е нейното разпространение в други органи или метастази. Когато базалноклетъчният карцином расте по лицето – близо до очите, ушите или устата – последиците от разпространението могат да бъдат фатални. За щастие рядко метастазира.

Що се отнася до вероятността от рецидив, в много случаи има висок риск, дори след успешен план за лечение. В допълнение, базалноклетъчният карцином увеличава риска от други кожни злокачествени заболявания, като плоскоклетъчен рак.

Диагноза

Диагнозата рак на кожата изисква цялостен преглед от медицински специалист. По време на прегледа могат да бъдат зададени въпроси относно възможни кожни промени, фамилна история на заболяването и лична история на други състояния.

Изключително важно е да съобщавате за всякакви необичайни симптоми или признаци на лекуващия лекар. Физическият преглед е жизненоважен за идентифициране на базалноклетъчен карцином, тъй като повечето могат да го разпознаят с просто око. Освен това е важно да се оценят други области на тялото за значителни промени в кожата.

Ако има съмнение за туморна лезия, специалистът може да поиска да вземе проба от засегнатата тъкан. Биопсията е метод на избор за окончателна диагноза на рак на кожата, според проучвания. Изборът му зависи от размера и вида на лезията.

Базалноклетъчният карцином – лечение

Лечението на базалноклетъчен рак е насочено към отстраняване на лезията от кожата и предотвратяване на разпространението й в други тъкани. Хирургичното изрязване обикновено е най-честият метод, използван за отстраняването му. Това включва изрязване на лезията и граница от здрава кожа за по-късен анализ.

За някои видове по-големи тумори или рецидивиращи лезии може да е необходима микрографска хирургия на Моос. Това е микроскопски контролирана процедура, при която лезията се отстранява и изследва слой по слой, докато не останат туморни клетки.

От друга страна, има няколко техники за случаи, при които операцията не е възможна или не се препоръчва. Кюретажът и електродесикацията позволяват лезията да бъде отстранена чрез изстъргване и след това запечатана с топлина. Други процедури включват лъчетерапия, фотодинамична терапия и криохирургия.

лъчетерапевтично лечение
Лечението, което най-често се избира при тази форма на рак, зависи от лезията и еволюцията на заболяването.

Препоръки за предотвратяване на базалноклетъчен рак

В момента има редица навици за намаляване на риска от развитие на базалноклетъчен карцином. Някои препоръки за предотвратяване на този вид рак на кожата са следните:

 • Избягвайте излагането на слънце в най-горещите часове между 10:00 и 16:00 часа.
 • Използвайте слънцезащитен крем с поне 30 SPF всеки ден.
 • Намалете посещенията в солариуми.
 • Носете защитно облекло, когато сте на открито, като шапки, дълги панталони и ризи с дълги ръкави.
 • Правете си рутинен преглед на кожата.
 • Консултирайте се с лекар, ако забележите някакви бучки или странни лезии.

Ранното откриване подобрява прогнозата на базалноклетъчния карцином

Както можете да видите, базалноклетъчният карцином е най-честата форма на рака на кожата. За щастие, повечето от тези лезии се лекуват, когато бъдат открити навреме. Рядко се разпространяват извън засегнатото място.

Така че не забравяйте да потърсите професионална помощ при всякакви кожни лезии с промени в размера, цвета или външния вид.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Álvarez Castillo A, Rodríguez Alfaro J, Salas Boza A. Revisión sistemática del carcinoma basocelular. Revista Medica Sinergia. 2020;5(5):e483.
 • Samela P, Tosi V, Cervini A, Bocian M, et al. Síndrome del nevo basocelular: experiencia en un hospital pediátrico. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2013;104(5):426-433.
 • Castañeda Gameros P, Eljure Téllez J. El cáncer de piel, un problema actual. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2016 ;  59( 2 ): 6-14.
 • Urrego-Rivera F, Faura-Berruga C. Diagnóstico diferencial del carcinoma basocelular pigmentado. Rev Clin Med Fam. 2015;  8( 2 ): 166-170.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.