Барбунът: Свойства, ползи и употреба в кулинарията

Не трябва да пропускате възможността да включите барбуна в диетата си; риба, която има редица ползи за здравето. Също така е част от висшата кухня.
Барбунът: Свойства, ползи и употреба в кулинарията
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 31 октомври, 2022

Барбунът е полумазна риба, която може да се включва редовно в диетата. Можете да я откриете почти целогодишно в рибарниците и има отлични органолептични показатели. Има много различни начини да го приготвите, за да извлечете максимума от него.

Включването на риба във вашата диета е препоръчително, когато целта е поддържане на добро здравословно състояние. Тези храни съдържат основни хранителни вещества и имат по-ниска енергийна плътност от месото. Поради тази причина могат да бъдат част от хипокалорична диета с цел отслабване.

Барбунът – хранителни свойства

Всеки 100 грама (4 унции) барбун съдържа 3,5 грама мазнини и само 90 калории. Съдържанието на протеини е значително, като това са протеини с висока биологична стойност.

Те съдържат всички незаменими аминокиселини и добре се усвояват. Те са важни за предотвратяване на проблеми, свързани с чистата маса.

По същия начин тази риба е източник на важни минерали като магнезий, йод и калий. Освен това е източник на витамини от група В. Те са важни, за да се гарантира, че енергийният ви метаболизъм функционира правилно и че калориите от мазнини, протеини и въглехидрати се използват добре.

Риба
Рибата трябва да бъде част от вашата диета поради комбинацията от протеини и някои здравословни мазнини.

Ползи от барбуна

Когато говорим за ползи, трябва да подчертаем, че яденето на барбун е идеално за покриване на ежедневните ви нужди от протеини. Благодарение на това могат да бъдат предотвратени хронични патологии, които засягат мускулната маса, като саркопения.

Освен това може да се включи безпроблемно в хипокалорична диета. Доказано е, че протеините предизвикват засищащ ефект, така че ще помогнат за контролиране на апетита и улесняване спазването на режима.

Не съдържа много калории, но не трябва да се поднася със сосове.

Не трябва да забравяме, че някои от витамините от група В са от съществено значение, за да гарантираме, че телесните ни процеси протичат ефективно. Витамин B12 е особено важен, тъй като дефицитът му засяга транспорта на кислород през кръвта.

Барбунът – начин на приготвяне

Барбунът е риба с много кости, така че може да бъде проблем за най-малките членове на домакинството. В този случай може да се накъса, за да се използва като съставка в други рецепти.

Въпреки това все още има много начини да го приготвите цял, за да извлечете максимума от него. Един пример е печен с лимон. Ще се радвате на страхотен аромат, ако се използват и билки като естрагон.

Има и възможност за добавяне на други подправки като шафран, мента или сосове като ajoblanco (испански сос на основата на чесън). Тази риба е най-вкусна печена, но може да се приготви на яхнии или супи. Не е толкова обичайно да се яде на скара или пържена.

Много популярна рецепта е барбун с трюфели. Доста е скъпа за приготвяне, но е високо ценена от любителите на висшата кухня. Трюфелите придават контраст на вкуса, който съответства на текстурата на рибата.

Трюфели
Барбунът с трюфели е типично ястие в световната висша кухня.

Барбунът: риба с много предимства

Включването на барбун в диетата е много полезно за нашето здраве. Това е риба с висококачествени протеини, която не е много калорична. Трябва да се обърне внимание на подготовката му. Ако се използват много сосове или подправки, нивото на калории може да се повиши.

Препоръчително е да редувате приема на мазна, полумазна и бяла риба. Всеки вид има редица специфични положителни ефекти. Но ключът е разнообразието.

Най-общо казано, мастните киселини в морските дарове, са с много високо качество. Делът на омега-3 е висок, което ще помогне за контролиране на вътрешните възпаления.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Westerterp-Plantenga MS, Lemmens SG, Westerterp KR. Dietary protein – its role in satiety, energetics, weight loss and health. Br J Nutr. 2012;108 Suppl 2:S105-S112. doi:10.1017/S0007114512002589
  • Dietzfelbinger H, Hubmann M. Hämolytische Anämien und Vitamin-B12-Mangel [Hemolytic anemias and vitamin B12 deficieny]. Dtsch Med Wochenschr. 2015;140(17):1302-1312. doi:10.1055/s-0041-103562

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.