Алберто Белучи: мъжът, който пребори коронавируса на 101

Алберто Белучи бяга от нацистите три пъти по време на Втората световна война. Този италианец скоро ще навърши 102 и успя да се пребори коронавируса. Тази история ни дава надежда в тези трудни времена.
Алберто Белучи: мъжът, който пребори коронавируса на 101

Последна актуализация: 02 май, 2020

Името му е Алберто Белучи. Той преживява пандемията на испански грип между 1918-1920 година. Този горд италианец влезе в заглавията на първа страница по цял свят. 101 годишният мъж, който пребори коронавируса е към днешна дата вторият най-възрастен човек надвил болестта. През април той става на 102.

В разгара на мрачната криза с постоянно увеличаващ се брой на заразените и отнемаща живота на хиляди, такива истории ни дават светлинка в мрака. Още повече, че случаят на господин Белучи не е единственият.

Джан Гуангфен е друг герой на пандемията с коронавируса. Тя се разболява в Ухан, центъра на заразата. На възраст от 103 години тя беше изписана от болницата след като прекара шест дена в интензивно отделение.

COVID-19, както знаем, е особено опасен за по-възрастното население. Въпреки това чуваме за изключения всеки ден. Много семейства биват извикани в здравните заведения, за да приберат възрастните си родители и смели баби и дядовци. Те живеят, за да ни разказват историите си за това как са преживели войните, а сега – пандемията, която никой не очакваше.

Как да си обясним тези случаи? Защо тези пациенти на толкова напреднала възраст се справят с вируса? Вероятна става въпрос за съдба или изключително силна имунна система. Може би това е късмет, а може би непознатият вирус решава да покаже милост към някои хора, а към други – не. Не знаем дали е така. Какъвто и да е случаят, тези истории са пълни с кураж и надежда.

101 годишен италианец пребори коронавируса

Алберто Белучи: мъжът, който пребори коронавируса на 101

Коронавирусът помете Италия и нанесе невероятни щети. Към момента на писане на тази статия общият брой на заразените в страната надхвърля 90000, а починалите са над 12000. Най-накрая в страната се наблюдава спад в заболеваемостта. Всички се надяват тази малка искра на надежда да бъде задържана, най-вече в Ломбардия, която беше най-силно засегната от COVID-19.

Но освен аспектите касаещи здравето, има и други тревожни неща. Хората пострадаха и от социална и финансова гледна точка, като за някои средствата са толкова оскъдни, че дори купуването на хляб е лукс.

Една от най-красивите страни в света продължава да живее в тревога и несигурност. Вероятно именно затова историята на този 101 годишен мъж, победил коронавируса, без съмнение се превърна в една от най-тиражираните новини.

Вестници кат Corriere della Sera разпространиха новината, която бързо превзе света. И въпреки че има много случаи на възрастни хора, победили болестта, личната история на Алберто Белучи е по-специална.

Героят от Римини

Четейки заглавието, че 101 годишен мъж е победил коронавируса, можем да си представим на какво е бил свидетел през живота си. Знаем, че като дете е преживял края на първата световна война и след това като юноша – Втората световна война. Алберто Белучи е от Римини, град на Адриатическото крайбрежие, в Северна Италия , която беше най-силно засегната от коронавируса.

Когато се разболял и започнал да усеща проблеми с дишането, Елиза – неговата внучка – извикала медицински екип, който да се погрижи за дядо й. Точно преди да го откарат, вероятно стресирана от мисълта, че това може да е последната им среща, тя изрича следните пророчески думи: “Този вирус е нищо в сравнение с германците, с които си се сблъскал. Трябва да се върнеш у дома, дядо”.

И Алберто Белучи прави точно това. Връща се обратно при семейството си. Дори сега в интервютата, които дава пред медиите в страната си, той набляга на тези думи на внучката си, че този вирус е нищо в сравнение с преживяното от него в миналото. Роден в разгара на пандемията на испански грип, той преживява Втората световна война и успява да избяга от нацистите три пъти.

Как би могъл да не се завърне у дома при семейството си? Никой и нищо не би могло да го спре!

Препоръчваме ви да прочетете и: Може ли храната да се зарази с коронавирус

Алберто Белучи даде надежда на всички ни.

Бъдещето на никой не е написано; можем всички да оцелеем

Заглавието, че 101 годишен мъж се е справил с коронавируса е добра и вълнуваща по две основни причини. Първата е, че идва именно от Италия, страната, която заедно с Испания, е една от най-засегнатите от вируса. А втората е, че Алберто Белучи потвърждава, че бъдещето на нито един от нас не е предначертано.

Кметът на Римини го описва като герой, като човек, който на тази възраст ни показва, че чудеса се случват. Алберто Белучи ни разкрива един факт: че е бил много уплашен. Всички хора около него са умирали в пълна самота, без любовта на най-близките си хора.

Ставайки свидетел на тази драма, той си мислел само едно нещо, което повтаря пред журналистите, докато дава интервюта: “A casa mi aspettavano” (Чакат ме у дома). Сега той иска само да си почива, да хапва топла храна и да се радва на обичта на семейството си.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.