9 натурални съставки за по-добър сън
Кои средства да използваме за по-добър сън? Добрият и качествен сън е една от най-важните биологични дейности за физическо и психично здраве.
Въпреки че много хора пренебрегват този факт, в периода на почивка се извършват много функции в организма. Те са важни за оптималното функциониране на органите и емоционалното здраве.
Проблемът е, че модерният начин на живот в повечето случаи предизвиква затруднения, които се отразяват върху настроението и общото здравословно състояние.
Безсънието или нарушенията на съня са тясно свързани с липсата на концентрация, раздразнителността, депресията и редица болести, които се отразяват на качеството на живот.
Заради това е жизнено важно да се обърне внимание и да се създадат навици, които подобряват качеството на съня и позволяват на подобрението да се случи навреме.
Съществуват природни съставки може да помогнат за по-добър сън през нощта. По-долу ще намерите някои от продуктите, които помагат на съня, така че ги опитайте!
1. Мляко
Топлото мляко е едно от най-ефективните средства за безсъние и затруднения със съня. Това се дължи на голямото количество калций и триптофан. Това е есенциална аминокиселина, която увеличава производството на мелатонин – хормона на съня.
За да се възползвате от това, трябва да изпиете чаша топло мляко малко преди лягане.
2. Маруля
Вкусната салата от пресни марули служи като натурална алтернатива на лекарствата за борбата със смущенията, които пречат на добрия сън.
Това растение съдържа релаксанти и аналгетици, които намаляват напрежението, главоболието и стреса.
3. Валериан
Успокояващите свойства на валериана са научно доказани. Много фармацевтични компании го използват, за да произвеждат лекарства против безсъние, депресия и болка.
Приемането на екстракт или отвара от валериан увеличава усещането за благополучие и повишава производството на хормона на съня.
Коренът на растението съдържа активни източници, които отпускат мускулите, помагат за емоционалния баланс и удължават почивката.
4. Бадеми
Бадемите и сушените плодове допринасят за по-добрия сън без прекъсвания.
Това отново се дължи на високото съдържание на триптофан – аминокиселината, която повишава производството на мелатонин.
Освен това се предполага, че бадемите дават значително количество магнезий – основен минерал, който отпуска мускулите и помага за съня.
5. Мед
Медът съдържа вид натурална захар, която сигнализира на мозъка, че трябва да намали функцията на орексин-A. Това вещество се свързва с неспособността да спим без прекъсване. Просто го добавете към горещ чай или малко количество топла вода.
6. Тъмен шоколад
Няколко парченца тъмен шоколад дават допълнителни антиоксиданти на тялото и повишават качеството на съня.
Тази вкусна храна стимулира производството на серотонин – вид хормон, който отпуска тялото и ума.
7. Банани
Много експерти в областта на здравето чрез природни средства ни уверяват, че бананите са най-доброто лекарство за здрав сън.
Предимството на тези природните лекове пред конвенционалните лекарства е, че те нямат странични ефекти и осигуряват хранителни вещества, които подобряват здравето.
Бананите са естествен източник на триптофан и също така стимулират производството на серотонин.
Те осигуряват и голямо количество калий и магнезий – два основни минерала, които отпускат мускулите и нервната система.
8. Пасифлора за по-добър сън
Пасифлората (Passiflora incarnata) е традиционна билка, която се използва в много култури за успокояване на нервите и предизвикване на сън.
Тя съдържа активно вещество, наречено хармин, което повишава производството на серотнин и мелатонин.
Не предизвиква негативни реакции в нервната система и чаят от пасифлора може да се дава на деца и възрастни в ситуации на стрес, напрежение и затруднения със съня.
Не прекалявайте с лекарствата с пасифлора, защото те може да предзивикат сънливост през деня.
9. Лайка
Екстрактът и отварите от лайка намаляват напрежението и действат като успокояващи средства, които допринасят за по-добър сън.
Тези средства са много нежни към тялото и имат свойства, които намаляват стреса, болката и проблемите с храносмилането. В заключение, помнете, че освен консумирането на тези природни продукти, трябва да създадете приятна атмосфера в спалнята си и да я направите възможно най-удобна.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ghorbani, A., Rakhshandeh, H., & Sadeghnia, H. R. (2013). Potentiating Effects of Lactuca sativa on Pentobarbital-Induced Sleep. Iranian journal of pharmaceutical research : IJPR, 12(2), 401-6.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813237/ - Kitano, N., Tsunoda, K., Tsuji, T., Osuka, Y., Jindo, T., Tanaka, K., & Okura, T. (2014). Association between difficulty initiating sleep in older adults and the combination of leisure-time physical activity and consumption of milk and milk products: a cross-sectional study. BMC geriatrics, 14, 118. doi:10.1186/1471-2318-14-118
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4247642/ - Zeng, Y., Yang, J., Du, J., Pu, X., Yang, X., Yang, S., & Yang, T. (2014). Strategies of Functional Foods Promote Sleep in Human Being. Current signal transduction therapy, 9(3), 148-155.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4440346/ - Bent, S., Padula, A., Moore, D., Patterson, M., & Mehling, W. (2006). Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis. The American journal of medicine, 119(12), 1005-12.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394901/ - Meng, X., Li, Y., Li, S., Zhou, Y., Gan, R. Y., Xu, D. P., & Li, H. B. (2017). Dietary Sources and Bioactivities of Melatonin. Nutrients, 9(4), 367. doi:10.3390/nu9040367
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409706/ - Zick, S. M., Wright, B. D., Sen, A., & Arnedt, J. T. (2011). Preliminary examination of the efficacy and safety of a standardized chamomile extract for chronic primary insomnia: a randomized placebo-controlled pilot study. BMC complementary and alternative medicine, 11, 78. doi:10.1186/1472-6882-11-78
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198755/