8 причини да консумирате повече овесена каша
Овесените ядки са сред най-консумираните зърнени храни в цял свят. Те се характеризират с богато съдържание и зареждат с енергия. Затова не е никак чудно, че много хора предпочитат да консумират редовно овесена каша.
Тези ядки са популярни и с определението „кралицата на зърнените храни“. Овесените ядки представляват един от най-богатите източници на фибри, протеини и други есенциални нутриенти, които поддържат оптималното функциониране на човешкото тяло.
В древността хората са смятали овесените ядки за храна на нисшите класи. Това е обяснимо тъй като е лесно да бъдат отгледани и е можело да бъдат закупени навсякъде.
След като човекът осъзнава колко много са полезните свойства на овесените ядки, той ги прави част от много диети и рецепти.
В наши дни тази зърнена храна е сред най-консумираните и в същото време достъпна като цена. Богатият състав и здравословните й ползи привличат все повече нейни фенове из цял свят.
Все още обаче съществуват много хора, които не са запознати с ползите от редовната консумация на овесена каша. Поради това решихме да споделим 8 причини, заради които си струва да я направите неизменна част от хранителното меню. Тя:
Контролира нивото на холестерола
Купа овесена каша прави истинско чудо със здравето на сърцето. Тази зърнена храна е богата на фибри и понижава нивото на холестерола.
Когато този липид се натрупа в кръвта, той блокира кръвоносните съдове и провокира сърдечен удар или инсулт.
Затова е препоръчително да консумирате повече овесена каша. Съставките й понижават риска от възникването на такива здравословни проблеми.
Укрепва имунната система
Ежедневната консумация на овесена каша представлява достъпен и здравословен начин да укрепите защитните сили на тялото. Съдържанието на фибри, а също така на витамини В комплекс, витамин А и есенциални минерали, засилват имунната система. Те са многа важни за предпазване от инфекции и други заболявания.
Стабилизира нивото на кръвната захар
Разтворимите фибри в състава на овесената каша са изключително полезни за стабилизиране на кръвната захар. Съдържащите се въглехидрати са с нисък гликемичен индекс, а това означава, че овесените ядки са отлична храна за хора с диабет.
В допълнение към това консумацията им, вместо да води до повишаване на нивото на глюкозата, зарежда тялото с ценна доза енергия.
Снабдява с енергия
Още през древността овесените ядки са били популярни с ценното си свойство да зареждат с енергия. Те възстановяват физическата и умствената форма на човека.
Благодарение на специфичния си състав, организмът се поддържа активен, а умът работи оптимално.
Овесените ядки съдържат значително количество протеини. Това е причината, поради която овесената каша да е любима храна, когато искаме да стимулираме физическото представяне и да натрупаме мускулна маса.
За да извлечете свойствата на тази ценна храна, препоръчваме да я консумирате за закуска. Съчетайте я с плодове, кисело мляко или друга здравословна алтернатива.
Овесена каша за подобряване на храносмилането
Храносмилателният тракт се повлиява положително от ценните свойства на овесената каша. Неразтворимите фибри в състава й действат като лек лаксатив и стимулират чревните движения. По този начин отпадните продукти се извеждат от тялото по-ефикасно.
Освен това овесените ядки тушират възпаленията и се борят с чести здравословни неразположения като коремни болки, газове и гастрит.
Стимулира процеса на отслабване
Разбира се, овесената каша не е чудодейна храна за отслабване. Въпреки това тя представлява едно от най-добрите средства за сваляне на излишни килограми.
Фибрите стимулират извеждането на отпадните вещества от тялото. Освен това създават усещане за ситост, което понижава риска от консумация на вредни храни.
Сложните въглехидрати в овесените ядки засищат за дълго и предпазват от неконтролируем прием на калории.
Вижте и това: 8 лесни начина да изгорите бързо 100 калории
Отразява се положително върху нервната система
Овесената каша съдържа витамини Е и В комплекс (В1, В2, В3), които са ценни за поддържането на баланс на нервната система. Ежедневната й консумация осигурява необходимото отпускане в моменти на тревога, стрес или депресия.
Минералите в състава на овесените ядки внасят баланс в невро-мускулната система. Предпазват от схващания на мускулите, слабост и други неприятни симптоми.
Съдържа протеини и есенциални мастни киселини
Високото съдържание на протеини помага на тялото да се самовъзстанови и да регенерира тъканите.
Сред ценните съставки на овесената каша са:
- Глобулин
- Албумин
- Проламин
- Глутенин
Освен това тя съдържа 6 от 8-те есенциални аминокиселини, от които тялото се нуждае, за да бъде здраво и да функционира оптимално. Благодарение на това, овесената каша помага на черния дроб да произвежда лецитин.
Най-хубавото е, че няма ограничение какво количество овесени ядки да консумирате на ден. Можете да ги използвате за приготвянето на смутита, бисквити, супи и други рецепти.
Прочетете още: Защо да закусваме с овесени ядки?
Също така можете да използвате ядките, за да приготвите алтернатива на кравето мляко. Полученото растително мляко няма да съдържа лактоза и може да бъде консумирано в 80% от случаите на цьолиакиа.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Burton-Freeman, B. (2000). Dietary fiber and energy regulation. The Journal of nutrition, 130(2), 272S-275S. Available at: https://doi.org/10.1093/jn/130.2.272S. Accessed 13/04/2020.
- Davis, J. M., Murphy, E. A., Brown, A. S., Carmichael, M. D., Ghaffar, A., & Mayer, E. P. (2004). Effects of moderate exercise and oat β-glucan on innate immune function and susceptibility to respiratory infection. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 286(2), R366-R372. Available at: https://doi.org/10.1152/ajpregu.00304.2003. Accessed 13/04/2020.
- Fundación Española de la Nutrición (2017). Datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena. Available at: https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017__AvenaFEN2017_ok%201.pdf. Accessed 13/04/2020.
- MedlinePlus (2018). Fibra soluble vs. insoluble. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002136.htm. Accessed 13/04/2020.
- Othman, R. A., Moghadasian, M. H., & Jones, P. J. (2011). Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan. Nutrition reviews, 69(6), 299-309. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00401.x. Accessed 13/04/2020.
- Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition Reviews, 74(2), 131-147. Available at: https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv063. Accessed 13/04/2020.
- Salem, I., Ramser, A., Isham, N., & Ghannoum, M. A. (2018). The gut microbiome as a major regulator of the gut-skin axis. Frontiers in microbiology, 9, 1459. Available at: https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.01459. Accessed 13/04/2020.
- Zhang, X., McGeoch, S. C., Megson, I. L., MacRury, S. M., Johnstone, A. M., Abraham, P., … & Lobley, G. E. (2014). Oat‐enriched diet reduces inflammatory status assessed by circulating cell‐derived microparticle concentrations in type 2 diabetes. Molecular nutrition & food research, 58(6), 1322-1332. Available at: https://doi.org/10.1002/mnfr.201300820. Accessed 13/04/2020.