7-те източници на въглехидрати за здравословно отслабване
Въглехидратите са считани за враг номер 1 за всеки, който се опитва да отслабва допълнително от дълго време. Напоследък обаче е доказано, че това възприятие за въглехидратите е погрешно. В действителност правилните източници на въглехидрати могат да ви помогнат да постигнете целта си за отслабване.
Докато нездравословни източници като бяло брашно могат да саботират вашите усилия, храни като пълнозърнести продукти са забележително добри за организма.
Всъщност много диетолози са постигнали консенсус и казват, че този хранителен макро хранитолно вещество е един от най-важните за организма ви да произвежда енергия и да контролира нивата на захарта.
Ето защо е много важно да знаете как да включите в диетата си и как да идентифицирате здравословните източници на въглехидрати.
По-долу ще говорим за 7 от най-добрите техни варианти.
1. Овес
Считан за една от най-пълноценните храни от хранителна гледна точка овесът е среди отличните източници на въглехидрати за отслабване.
Той съдържа значително количество разтворими фибри, хранителни вещества, които се разтварят в тялото и ускоряват метаболизма.
Той също така помага на храносмилателната система да работи правилно, като насърчава елиминирането на токсините и мазнините, задържани в тялото.
Редовната консумация дори се свързва с по-малката вероятност за натрупване на мазнини около талията, което може да увеличи риска от сърдечни проблеми.
2. Пълнозърнеста паста
Добавянето на няколко порции пълнозърнеста паста към вашия план за хранене означава, че можете да се насладите на разнообразни и (особено!) полезни ястия, които имат страхотен вкус.
Въпреки това, има още: пълнозърнестата паста е сред тези източници на въглехидрати, които пречат на натрупването на мазнините около кръста, когато се консумира умерено.
Малка порция съдържа 200 калории след готвене и се комбинира страхотно със зеленчуци и постно месо, за да предостави перфектно хранене.
3. Фасул
Фасулът съдържа всички видове основни хранителни вещества, за които сърдечното и храносмилателното здраве ще ви благодарят.
Съдържанието на фибри им помага да контролират нивата на холестерола, като същевременно спомага за регулирането на стомашно-чревните процеси.
Фасулът дава енергия на тялото и осигурява ценни количества протеини и желязо, което е особено добро при работа.
Ако това не е достатъчно, те са с ниско съдържание на калории и помагат да се чувствате сити по-дълго от другите източници на въглехидрати.
4. Пшенични плодове
Пшеничните плодове са станали много популярни през последните години, особено при вегетарианците и феновете на полезните храни.
Те са важни източници на въглехидрати в допълнение към фибрите, растителните протеини и минералите.
Те също така подобряват трансформацията на храната в енергия, повишавайки метаболизма и водят до ефективна загуба на тегло.
5. Банани
Много хора пропускат чудесата на бананите, защото мислят, че са пълни със захар, въглехидрати и калории.
Сега обаче можем да ги видим за това, което наистина са: много полезен плод за всякакви видове диети. Те осигуряват фибри и устойчиво нишесте – вид скорбяла, която тялото може напълно да смели.
Бананите ви карат да се чувствате сити за по-дълго време, да увеличавате енергийните си нива и да помагате на храносмилането.
Вижте и: 5 плода за здравословно отслабване и как да ги консумирате
6. Киноа един от най- добрите здравословни източници на въглехидрати
Киноата е “супер храна”, която печели слава по целия свят. Тя е не само сред здравословните източници на въглехидрати; също така съдържа протеини и основни аминокиселини, които спомагат за изграждането на чиста мускулна маса.
Като редовна част от диетата тя ускорява метаболизма, като същевременно увеличава изгарянето на калории и стимулира загубата на тегло.
Киноата също така оптимизира използването на енергия в тялото, подобрявайки умственото и физическото представяне през целия ден.
7. Ечемик
Комплексните въглехидрати като ечемика са идеални за задоволяване на апетита, когато изпитвате глад.
Тези въглехидрати лесно се превръщат в “гориво” за тялото и понижават риска от високи нива на кръвната захар.
Ечемикът е с много ниско съдържание на калории и е лесно допълнение към салати, супи и други ястия.
Както току-що видяхте, не всички източници на въглехидрати са лоши, ако се опитвате да се храните добре и да отслабнете. Ако включите горепосочените варианти в диетата си, те ще направят забележителни неща в усилията ви да отслабнете.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Angeli, V., Miguel Silva, P., Crispim Massuela, D., Khan, M. W., Hamar, A., Khajehei, F., Graeff-Hönninger, S., & Piatti, C. (2020). Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): An Overview of the Potentials of the “Golden Grain” and Socio-Economic and Environmental Aspects of Its Cultivation and Marketization. Foods, 9(2), 1-31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7074363/
- Aoe, S., Ichinose, Y., Kohyama, N., Komae, K., Takahashi, A., Abe, D., Yoshioka, T., & Yanagisawa, T. (2017). Effects of high β-glucan barley on visceral fat obesity in Japanese individuals: A randomized, double-blind study. Nutrition, 42, 1-6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28870472/
- Cleveland Clinic. (October 26, 2022). How many carbs do you need to lose weight? Consultado el 31 de julio de 2023. https://health.clevelandclinic.org/how-many-carbs-to-eat-to-lose-weight/#:~:text=As%20far%20as%20how%20many,per%20meal%2C%E2%80%9D%20she%20says.
- Chang, H. C., Huang, C. N., Yeh, D. M., Wang, S. J., Peng, C. H., & Wang, C. J. (2013). Oat prevents obesity and abdominal fat distribution, and improves liver function in humans. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands), 68(1), 18-23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23371785/
- Cioffi, I., Santarpia, L., Vaccaro, A., Iacone, R., Labruna, G., Marra, M., Contaldo, F., Kristensen, M., & Pasanisi, F. (2016). Whole-grain pasta reduces appetite and meal-induced thermogenesis acutely: a pilot study. Applied physiology, nutrition, and metabolism = Physiologie appliquee, nutrition et metabolisme, 41(3), 277-283. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26863235/
- El Khoury, D., Cuda, C., Luhovyy, B. L., & Anderson, G. H. (2012). Beta glucan: health benefits in obesity and metabolic syndrome. Journal of nutrition and metabolism, 2012, 1-28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3236515/
- Holesh, J. E., Aslam, S., & Martin, A. (2017). Physiology, Carbohydrates. StatPearls. Consultado el 31 de julio de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459280/
- Luthar, Z., Golob, A., Germ, M., Vombergar, B., & Kreft, I. (2021). Tartary Buckwheat in Human Nutrition. Plants (Basel, Switzerland), 10(4), 1-14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8066602/
- Paudel, D., Dhungana, B., Caffe, M., & Krishnan, P. (2021). A Review of Health-Beneficial Properties of Oats. Foods, 10(11), 1-23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625765/
- Oh, R., Gilani, B., & Uppaluri, K. R. (2019). Low carbohydrate diet. StatPearls. Consultado el 31 de julio de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537084/
- Sanders, L. M., & Slavin, J. (2023). Impact of Pasta Intake on Body Weight and Body Composition: A Technical Review. Nutrients, 15(12), 1-13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10300797/
- Shehzad, A., Rabail, R., Munir, S., Jan, H., Fernández-Lázaro, D., & Aadil, R. M. (2023). Impact of Oats on Appetite Hormones and Body Weight Management: A Review. Current nutrition reports, 12(1), 66-82. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9930024/
- Tucker, L. A. (2023). Legume Intake, Body Weight, and Abdominal Adiposity: 10-Year Weight Change and Cross-Sectional Results in 15,185 U.S. Adults. Nutrients, 15(2), 1-14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9864712
- Wang, T. Y., Tao, S. Y., Wu, Y. X., An, T., Lv, B. H., Liu, J. X., Liu, Y. T., & Jiang, G. J. (2022). Quinoa Reduces High-Fat Diet-Induced Obesity in Mice via Potential Microbiota-Gut-Brain-Liver Interaction Mechanisms. Microbiology spectrum, 10(3), 1-16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9241864/
- Wei, G., Ye, Y., Yan, X., Chao, X., Yang, F., Wang, M., Zhang, W., Yuan, C., & Zeng, Q. (2020). Effect of banana pulp dietary fibers on metabolic syndrome and gut microbiota diversity in high-fat diet mice. Journal of food biochemistry, 44(9), 1-15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32662541/