7 храни подпомагащи по естествен начин здравето на бъбреците

Патладжаните притежават не само диуретично действие; те се борят срещу действието на вредните свободни радикали и предотвратяват появата на камъни в бъбреците и се грижат за здравето на тези органи.
7 храни подпомагащи по естествен начин здравето на бъбреците
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Здравето на бъбреците е важно за цялостното ни състояние. И не само защото тези органи отговарят за изхвърлянето на отпадните вещества чрез урината. Те филтрират кръвта и участват в образуването на някои важни хормони.

Често пренебрегваме значимостта на тези органи. Важно е да запомним, че ако бъбреците не функционират нормално организмът ни ще се натрови. И след време и действието на останалите системи в тялото ни ще бъде засегнато.

Затова е важно да живеем здравословно. Трябва максимално да избягваме контакта с източниците на токсини. И да осигуряваме на организма си необходимите му хранителни вещества като се храним балансирано и здравословно.

Източниците на фибри, както и на антиоксиданти и ензими, са перфектни помощници в осъществяването на детоксикацията на организма. Особено, ако имате здравословни проблеми.

Затова в тази статия ще ви разкажем за 7 храни, които трябва да добавите към менюто си. Те ще се погрижат за здравето на бъбреците ви.

Внимание!

1.Червени пиперки

Червените пиперки съдържат вещества с диуретично и антиоксидантно действие. След като бъдат усвоени те подобряват функционирането на бъбреците ви. По този начин ускоряват изхвърлянето на задържаните в тъканите течности.

  • Този зеленчук съдържа калий и натрий. Балансът на тези две вещества спомага контролирането на възпалителните процеси.
  • Витамините и минералите в червените пиперки поддържат клетъчното възстановяване и намаляват вредното въздействие на свободните радикали.
  • Червените пиперки се препоръчват на пациенти с бъбречна недостатъчност и инфекции. Причината за това е противовъзпалителното действие на този зеленчук. Освен това той спомага поддържането на баланса на електролити в организма.

2.Лук

Лукът е зеленчук познат с антиоксидантното си действие. Той е сред зеленчуците, грижещи се за здравето на бъбреците.

  • Лукът съдържа кератин. Това вещество спира клетъчното увреждане в здравите тъкани и бъбреците.
  • Съдържащият се в лука алицин, производно на сярата, контролира възпалителните процеси. И предотвратява натрупването на голямо количество токсини.

Този зеленчук има антибиотично действие. Той е идеален в борбата срещу бактериалните и вирусни инфекции.

3.Патладжани

Патладжаните са известни с високото си съдържание на витамини и минерали. Освен че подобряват здравето на бъбреците те поддържат и функционирането на сърдечно-съдовата система.

  • Този зеленчук има диуретично и детоксикиращо действие. Той спомага изхвърлянето на тъканите и токсините, предотвратявайки преждевременното увреждане на тъканите.
  • Антиоксидантните съставки в патладжаните се борят срещу вредното действие на свободните радикали. Така предотвратяват появата на болести като бъбречната недостатъчност и рака.
  •  Патладжаните ви осигуряват и значително количество фибри. Те регулират холестерола и процесите пречистващи кръвта.

4.Ядките и здравето на бъбреците

Богати на есенциални мастни киселини, аминокиселини и антиоксиданти ядките са полезна храна, укрепваща здравето на бъбреците.

  • Умерената им консумация предотвратява появата на възпалителни заболявания. Освен това намаляват риска от преждевременно стареене.
  • Ядките съдържат витамини и минерали, поддържащи пречистващите органите процеси в тялото. Освен това предотвратяват възпаленията и болестите.
  • Те засищат и спомагат контролирането на глада.

5.Мазна риба

Мазната риба е един от най-важните източници на омега 3 мастни киселини.

  •  Мастните киселини заедно с аминокиселините и минералите намаляват възпаленията. Освен това насърчават клетъчното възстановяване на бъбреците.
  •  Редовната консумация на мазна риба контролира високия холестерол и предотвратява появата на високо кръвно налягане.
  • Тази храна намалява дисбаланса на солите и протеините в урината. И предотвратява образуването на бъбречни камъни и запушвания.

6.Диня

Този освежаващ тропичен плод съдържа вода и антиоксидантни вещества спомагащи отделянето на отпадните вещества от бъбреците предотвратявайки появата на редица заболявания.

  • Диуретичното й действие стимулира изхвърлянето на натрупаните в тъканите течности. По този начин контролира възпаленията и намалява риска от инфекции.
  • Динята предотвратява дехидратацията. Тя укрепва клетъчната активност, която предотвратява дисбаланса на електролити.

7.Ананас

Този тропически плод, който можете да добавите към менюто си по различни начини, е много полезен. Той е един от най-добрите помощници в грижата за здравето на бъбреците.

  • Този плод съдържа активното вещество бромелаин. Това вещество има антиоксидантно и противовъзпалително действие, което предпазва увреждането на тези важни органи.
  • Диуретичното му действие насърчава отделянето на течностите и предотвратява появата на усложнения като високо кръвно налягане и бъбречна недостатъчност.
  • Ананасът се препоръчва за спомагане филтрирането на кръвта. Той спомага изхвърлянето на токсините и предотвратява появата не сериозни заболявания.

Готови ли сте да започнете да се грижите за здравето на бъбреците си? Добавете тези храни към менюто си и сами открийте полезното им действие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • U.S. Department of Health and Human Services. (2009). The Kidneys and How They Work. National Institutes of Health. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Center for Disease Control and Prevention. (2017). National Chronic Kidney Disease Fact Sheet, 2017. US Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention.
  • Finley, J. W. (2009). Functional foods. In Adequate Food for All: Culture, Science, and Technology of Food in the 21st Century. https://doi.org/10.1201/9781420077544

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.