7 храни, които ще ви позволят да регулирате нивата на натрий, за да се погрижите за бъбречното си здраве
Любопитно е, че елементът натрий присъства в почти всички промишлени и готови храни, които консумираме ежедневно. Това включва и готовите сокове, както и газираните напитки.
Прекомерната консумация на този минерал не само причинява хипертония, но има и по-нататъшни ефекти върху здравето до степен, в която довежда до костни, храносмилателни, сърдечно-съдови или кожни проблеми.
Макар и винаги да се препоръчва намаляване на приема на натрий, това не означава да изпадате в другата крайност и да го ограничите напълно.
Решението на проблема, както и при всички останали елементи на диетата ви, е в умереността.
Не бива да забравяте, че натрият е изключително важен за клетъчния метаболизъм, който посредничи за съкращаването на мускулите и насърчава правилния киселинно-алкален баланс на тялото.
Освен това губите голяма част от този минерал през урината, изпражненията и потта.
По тази причина, от една страна е важно да не натрупвате повече от необходимото на тялото ви количество, а от друга страна не бива също и да губите твърде голямо количество, от което организмът се нуждае, за да изпълнява функциите си.
Какво ще кажете да започнете да регулирате консумацията си на натрий още днес? По-долу са представени 7 храни, които ще ви помогнат да го направите.
1. Ананас
Главните ползи от този вкусен плод се дължат на диуретичните и противовъзпалителните му свойства.
- Той благоприятства циркулацията на лимфната система и е богат на мед и манган, два есенциални минерала, спомагащи за очистването на тялото от излишния натрий.
- Освен това съдържанието му на бромелаин и витамин С редуцира възпалителните процеси, появяващи се вследствие на натрупването на натрий в тялото, което може да засегне значително бъбречното ви здраве.
Трябва винаги да консумирате ананаса пресен, така че избягвайте пакетираните разновидности. Можете да включите и въображението си и да го прибавяте към различните ястия в менюто си.
Вижте също: Контролирайте хипертонията с тези 7 храни
2. Риган
Риганът може да се използва като чудесна подправка или пък като заместител на солта.
Не забравяйте: натрият присъства във всички преработени храни, в това число и хляба.
Един от начините за намаляване на количеството сол в хляба, който консумирате ежедневно, е да прибавяте към него супена лъжица зехтин с малко риган. Ще го заобичате.
Освен това риганът съдържа бета-кариофилен (E-BCP), вещество, което предотвратява подуването и стимулира кръвообращението.
Не се колебайте да го включите в диетата си.
3. Ягоди
Редовната консумация на органични ягоди ще ви помогне не само да се наслаждавате на добро бъбречно здраве, но и да намалите нивата на пикочна киселина, лошия холестерол (LDL) и хипертонията.
Не бива да забравяте обаче да ги консумирате винаги в натуралния им вид. Ако ядете конфитюр от ягоди или пиете пакетиран сок от ягоди, добавяте голямо количество натрий в организма си, без дори да го осъзнавате.
Зрелите ягоди, както и зрелите малини, са по-богати на флавоноиди от неузрелите или замразените ягоди, които може да си закупите в магазина.
Не се двоумете да се възползвате от този плод, когато е сезонът му на зреене и споделете невероятните му ползи и вкуса му с цялото си семейство.
Вижте още: 8 ползи за здравето от ягодите
4. Артишокът регулира нивата на натрий
Артишокът балансира кръвното ви налягане благодарение на витамините и ниското си съдържание на натрий.
Страхотен е, ако го консумирате с малко зехтин и лимонов сок. Това подпомага пречистването на черния дроб, като същевременно се грижи за бъбречното ви здраве, благодарение на киселините, витамините и ензимите, открити в тези храни.
5. Кориандър
Кориандърът е можещ натурален диуретик, от който може да се възползвате като го прибавяте към супите или салатите си.
Интензивният му и оригинален вкус се комбинира много добре с някои ястия, където може да се използва като подходящ заместител на солта.
Освен това кориандърът понижава кръвното налягане, намалявайки типичните за хипертонията ефекти, като например главоболие или мигрена.
6. Чесън
Имате ли си вече чеснова сол в кухнята? Ако нямате, не се колебайте да си направите това натурално и ефикасно средство за намаляване на хипертонията. Освен това това ще ви позволи да се наслаждавате на ястията си без да усещате липсата на трапезна сол.
Чесънът е лечебна храна, която всеки трябва да има в кухнята си. Той действа като антибиотик, намалява хипертонията и съдържа алицин – ензимът, който се грижи за сърцето и здравето на бъбреците.
7. Репички
Репичките притежават уникален вкус, освежаващи са и са почти толкова лечебни, колкото е и чесънът.
Този зеленчук, който е изключително характерен за индийската кухня, има забележителни антихипертензивни свойства.
Тайната на репичките се крие в етил ацетата, който е съединение, от което може да се възползвате, ако ги консумирате в натурален вид.
Усилието да “сдъвчете” този зеленчук и да усетите интензивния му вкус определено си заслужава. Не забравяйте и невероятните му ползи за здравето.
Както посочихме в началото, главната цел не е да избягвате консумацията на натрий. Вместо това трябва да регулирате приема му и винаги да подбирате пресни и натурални храни. С други думи, избирайте продукти, които ви дават голяма част от хранителния баланс, който ви е необходим.
Ще започнете ли да се грижите за себе си малко по-добре?
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Macías-Giler, E., García-Murillo, J., Cisneros-Pérez, I., & García-Muentes, S. (2023). Evaluación de los métodos de extracción de curcumina de la cúrcuma (Curcuma longa). Revista Científica INGENIAR: Ingeniería, Tecnología e Investigación, 6(12), 128-163. https://journalingeniar.org/index.php/ingeniar/article/view/136
- Martínez-Pineda, M., Yagüe-Ruiz, C., & Vercet-Tormo, A. (2020). Is it possible to include potato in the diet of chronic kidney disease patients? New culinary alternatives for limiting potassium content. Journal of Renal Nutrition, 30(3), 251-260. https://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(19)30271-7/abstract
- Nachón, M. N., Arias, C., Nitsch Montie, C., Penny, E., Melgar Cuellar, F., Araya Fonseca, C., & Montúfar Guardado, R. (2023). Alimentación y riesgo cardiovascular. Medicina, 83, 4-6. https://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S0025-76802023000100004&script=sci_arttext
- Olson, D. W., & Aryana, K. J. (2022). Probiotic incorporation into yogurt and various novel yogurt-based products. Applied Sciences, 12(24), 12607. https://www.mdpi.com/2076-3417/12/24/12607
- Panahi, Y., Kianpour, P., Mohtashami, R., Atkin, S. L., Butler, A. E., Jafari, R., Badeli, R., & Sahebkar, A. (2018). Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytotherapy research: PTR, 32(7), 1382-1387. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29520889/
- Pienovi, L., Lara, M., Bustos, P., & Amigo, H. (2015). Consumo de frutas, verduras y presión arterial: Un estudio poblacional. Archivos latinoamericanos de nutricion, 65(1), 21-26. https://ve.scielo.org/scielo.php?pid=S0004-06222015000100003&script=sci_arttext
- Ponce, M., Ponce, D., Mariños, B., & Arteaga-Pazmiño, C. (2024). Plantas para tus riñones: una revisión narrativa sobre la dieta basada en plantas y la enfermedad renal crónica. Revista de Nutrición Clínica y Metabolismo, 7(1), 33-44. https://revistanutricionclinicametabolismo.org/index.php/nutricionclinicametabolismo/article/view/579
- Quesada, I., de Paola, M., Torres-Palazzolo, C., Camargo, A., Ferder, L., Manucha, W., & Castro, C. (2020). Effect of Garlic’s Active Constituents in Inflammation, Obesity and Cardiovascular Disease. Current hypertension reports, 22(1), 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31925548/
- Sellarés, V. L., & Lopez, J. M. (2021). Hidratación en la enfermedad renal crónica. Nefrología al día. Sociedad Española de Nefrología. Consultado el 3 de enero de 2025. https://www.nefrologiaaldia.org/es-articulo-hidratacion-enfermedad-renal-cronica-93
- Zhang, Z., Miar, Y., Huyben, D., & Colombo, S. M. (2024). Omega‐3 long‐chain polyunsaturated fatty acids in Atlantic salmon: functions, requirements, sources, de novo biosynthesis and selective breeding strategies. Reviews in Aquaculture, 16(3), 1030-1041. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/raq.12882