7 храни, които повишават настроението
Храните, които ядете, не само определят как изглеждате, но и влияят на вашите мисли, емоции и действия. Има храни, които повишават настроението.
Много от храните, които консумирате, може да дебалансират нервната система, което да доведе до лошо настроение, умора, тревожност и депресия.
Така че, ако сте забелязали, че винаги сте в лошо настроение или сте разстроени, опитайте храните, които ви предлагаме за подобряване на настроението. Това е един по-здравословен, по-евтин и по-лесен начин, от употребата на медикаменти.
Само имайте предвид, че ако вашите емоции не се подобрят, е добре да посетите психолог. Понякога проблемите не са свързани с това какво ядем, а по-скоро с хората, които ни заобикалят и ситуациите, през които преминаваме.
1. Храни, които повишават настроението: какао или тъмен шоколад
Какаото е на първо място от вида храни, които повишават настроението. Какаото стимулира щастието благодарение на веществото теобромин. Това химично вещество помага за:
- Повишаване на нивата на серотонин и допамин в тялото,
- Успокояване на нервната система,
- Намаляване на нивата на тревожност и депресия.
Какаото също съдържа триптофан, химично съединение, което помага за отделянето на хормона на щастието серотонин. Благодарение на всички негови предимства, ви препоръчваме да ядете по едно малко парче тъмен шоколад всеки ден за да намалите стреса и депресията.
Единственото нещо, за което трябва да внимавате е да се уверите, че шоколада, който избирате, има високо съдържание на какао, в идеалния случай над 65%.
Вижте също: Как въздейства на тялото черният шоколад
2. Храни, които повишават настроението: орехи
Втората храна, подобряваща вашето настроение, са орехите. Те доставят в организма необходимото количество омега 3 мастни киселини.
Когато вашето тяло не получава достатъчно омега 3, има тенденция към минаване в депресивни състояния.
Орехите също съдържат триптофан, веществото, което споменахме по-горе.
- Препоръчваме да ядете по 5 ореха на ден, за да поддържате добро настроение.
- Запомнете, че можете да ги добавите към вашите смутита и десерти или просто да си ги похапвате.
3. Храни, които повишават настроението: банани
Бананите са друг вид храна, която повишава настроението. Трябва да ги добавите в ежедневната си диета или да консумирате от тях поне два пъти в седмицата.
Бананите са полезни за емо ционалното здраве, тъй като съдържат много витамин B 6. Този витамин участва в процеса на образуване на протеиновите съставки на серотонина.
Също така, бананите укрепват имунната ви система, благодарение на високото съдържание на фолиева киселина, витамин C и зеленчукови фибри.
4. Семена от сусам
Тези семена са една от храните, които повишават настроението, защото съдържат треонин. Това е основна аминокиселина, която тялото не може да произвежда и да синтезира по естествен начин.
Ако имате ниски нива на треонин, можете да изпитате хронична тъга.
За да се достави на организма това хранително вещество, ви препоръчваме да използвате в салатите и в ястията по една чаена лъжичка семена от сусам или сусамово олио.
5. Сьомга и други видове риба
Друга храна, която повишава вашето настроение, защото е богата на омега 3 мастни киселини, е рибата, особено сьомгата, рибата тон и сардините.
Омега 3 мастни киселини имат пряко въздействие върху ефективността на движенията на определени невротрансмитери, и такъв дефицит може да доведе до депресивни състояния.
- Препоръчително е да включите поне една порция от тези видове риба във вашата седмична диета.
- Ако е възможно, включете ги поне три пъти в седмицата, съчетани със зеленчуци.
Уверете се, че рибата, която купувате, е с добро качество и няма замърсители.
Това е особено важно при сьомгата, защото някои видове, отглеждани във рибарници, са пълни с химикали, които биха могли да повлияят на вашето настроение.
Ако предпочитате да ядете риба тон, опитайте се да я изберете от еко рибарници. Въпреки, че е много евтино да ядете консервирана риба тон, тя съдържа високи нива на сол и химикали.
6. Храни, богати на фибри
Храни, богати на разтворими фибри, помагат да промените настроението си, когато емоциите ви се дължат на промени в нивата на кръвната ви захар. Ако сте диабетик, фибрите могат да ви помогнат да контролирате нивата на кръвната захар.
Не забравяйте, че високата глюкоза влияе не само върху работата на вътрешните ви органи; това също ще ви накара да изпитате редица отрицателни емоции, само за няколко минути.
Когато усетите, че това се случва, проверете нивата на глюкозата си, за да определите дали това е проблема.
7. Постни червени меса
Последните от храните, която може да повиши вашето настроение, са червените меса. Те са богати на линолова киселина, природна мазнина, която помага в борбата със стреса и натрупването на мазнини по тялото.
Тези меса също осигуряват желязо и омега 3, които помагат за подобряването на мозъчното здраве.
- За да са наистина полезни тези меса, важно е да ги готвите с малко количество сол и мазнини.
Смути за подобряване на вашето настроение
Едни лесен начин за включване на храните, които подобряват вашето настроение, е чрез смутита. Единственото нещо, за което трябва да внимавате, е да не превишавате количествата, защото е много лесно можете да превишите нивата на глюкозата.
Опитайте тази рецепта за смути и ще разберете, че е много вкусно и лесно.
Съставки
- 1 чаша обезмаслено мляко (250 мл)
- 1/2 банан
- 5 ореха
- 1 чаена лъжица какао или парче тъмен шоколад (5 г)
Приготвяне
- Смесете всички съставки в блендер до получаване на еднородна смес и изпийте веднага.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Richard, D. M., Dawes, M. A., Mathias, C. W., Acheson, A., Hill-Kapturczak, N., & Dougherty, D. M. (2009). L-tryptophan: Basic metabolic functions, behavioral research and therapeutic indications. International Journal of Tryptophan Research. https://doi.org/10.2964/jsik.kuni0223
- Smit, H. J. (2011). Theobromine and the pharmacology of cocoa. Handbook of Experimental Pharmacology. https://doi.org/10.1007/978-3-642-13443-2_7
- Covington, M. B. (2004, July 1). Omega-3 fatty acids. American Family Physician. https://doi.org/10.1108/nfs.2007.01737aab.014
- Podlogar, J., & Smollich, M. (2018). Vitamin B6. Deutsche Apotheker Zeitung, 158(17). https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802965-7.00014-9