7 феноменални стратегии за гъвкав ум: Опитайте ги веднага!

Ако искате да поддържате гъвкавостта на ума си трябва да предизвиквате мозъка си всеки ден с нови неща и да го изненадвате, за да не се чувства комфортно. Не спирайте да го стимулирате. Упражнения като тези, за които ще ви разкажем, са страхотен начин за това.
7 феноменални стратегии за гъвкав ум: Опитайте ги веднага!

Последна актуализация: 24 януари, 2019

Това което наричаме гъвкав ум е цялата съвкупност от всички онези невероятни мисловни процеси, които ви дават способността да разсъждавате бързо и да правите изводи.

Като това включва и креативността, способността ви да анализирате нещата, както и бързината да вземате решения в ежедневието.

Всички тези процеси не са дар или способност, принадлежащи единствено на младите хора.

Точно обратното! Говорим за способности, които могат да бъдат подобрени. Които не зависят от възрастта и от които се нуждаете, за да работите всеки ден и да се адаптирате към новата среда много по-лесно.

Всичко, което трябва да направите е да ги опознаете.

Също както тренировките, във фитнеса или практикуването на йога, е добре да отделяте по няколко минути дневно и за тези лесни за изпълнение стратегии. Те ще насърчат връзката между двете полукълба на мозъка ви, ще създадат нови връзки между невроните и постепенно ще направят ума ви още по-пъргав.

Прочетете следващите редове и разберете как.

1. Обличайте се и се събличайте със затворени очи

Дори и веднъж дневно, опитайте! Облечете се или се съблечете със затворени очи. Може да ви изглежда глупаво, но но това активира невероятни процеси:

  • Първо подобрява координацията ви.
  • Оптимизира връзката между дясната и лявата ви част на мозъка.
  • Освен това подобрява фината ви моторика.
  • Помага ви да създадете „карти“ в ума си, включващи разстоянието от копче до копче, начина, по който да затворите ципа, къде до поставите ръцете си и т.н.

Винаги правете това упражнение внимателно: най-добре седнете върху леглото, вместо да го правите прави.

2. Игра на пресмятане

Игри за гъвкав ум
Трябва да си изясним още нещо: ако искате гъвкав ум, ще ви е необходима воля. Може да ви се струва, че това са прости занимания, но мозъкът ви ще ви благодари за разчупването на рутината и откриването на нови стимули.

Играта на пресмятане е съвсем обикновено ежедневно предизвикателство, което изисква активирането на следните процеси: внимание, пресмятане и изчисляване.

Ето и пример за подходяща серия от въпроси:

  • Колко на брой са стъпалата на работното ви място?
  • В автобуса – колко от хората носят черни дрехи?
  • Гледайки последните две цифри от регистрационните номера на преминаващите покрай вас автомобили пресметнете сбора им.
  • Чакайки не светофара – колко секунди трябва да изчакате, за да светне зелено?

Забавни въпроси като тези са чудесен начин за подобряване на „фините настройки“ на умствените ви заложби. Както и за подобряване на способностите ви да внимавате, изчислявате и пресмятате.

3. Учете по 5 думи на друг език всеки ден, за да се радвате на гъвкав ум

Няма значение кой език ще си изберете и дали ще е един и същ всеки ден. За да подобрите пъргавината на ума си научаването на 3 до 5 нови думи всеки ден може да се окаже изключително полезно.

Освен че ще увеличите познанията си, ще подобрите и езиковите си умения. Като същевременно ще създадете нови неврони, които ще се превърнат в страхотен умствен резерв, с който ще посрещнете много по-лесно предизвикателствата с напредването на възрастта.

4. Разнообразете ежедневието си максимално

Разнообразяване на ежедневието за гъвкав ум
Един от най-големите врагове на ума ви е скучното ежедневие, в което не се случва нищо ново и мозъкът ви функционира на „автопилот“.

Когато умствените ви процеси са ограничени в рамките на едни и същи неща, без никаква креативност, свобода или лично удоволствие, последиците са: загуба на памет, бавна концентрация, забавени рефлекси и много други.

В идеалния случай трябва да отделяте около един – два часа ежедневно само за себе си. Тези кратки моменти са подарък за ума и сетивата ви.

5. Водене на разговори, обръщане на внимание, дискутиране и правене на изводи

Социалните контакти, приятните връзки, диалогът и разговорите, които разширяват кръгозора ви и обогатяват знанията ви са “горивото”, необходимо ви, ако искате гъвкав ум.

Научете се да обработвате информацията по-бързо. И да решавате кое е важно, за да можете да си правите изводи и да вземате решения.

И колкото и изненадващо да ви изглежда дори редките спорове са полезни, защото изострят ума ви.

По този начин подобрявате концентрацията, способността си да реагирате, сигурността си и дори контрола на емоциите си.

Няма нищо по-добро от това да знаете как да спорите с нужното уважение и находчивост.

6. Водете си дневник

Водене на дневник за гъвкав ум
Много хора го правят – запазват мислите, идеите и спомените си на хартия, водейки си дневник.

Това упражнение също е страхотен помощник, ако искате да се радвате на гъвкав ум.

Научавате се да предавате идеите си и нещата, които са ви се случили през деня чрез думи и под формата на истории.

Мисленето прави ума ви по-пъргав, самоанализът е вид отдушник, а всичко това оказва влияние върху мозъка ви.

Ставате по-креативни. Започвайки да пишете накрая искате да правите това все повече. Писането е като отворена врата към нови светове.

7. Разхождайте се всеки ден

Разходка за гъвкав ум
Тялото ви е в синхрон с ума ви. Умореното, стресирано, сковано тяло кара ума ви да закърнее. Затова той се фокусира върху неща засягащи креативността и спокойствието ви и просто се концентрира върху външните стимули.

Бягането в парка ще успокои ума ви. Разходката освобождава ума ви и кара тялото ви да се чувства страхотно. Вървейки и движейки краката си умът ви „се отваря“, защото получава повече кислород и хранителни вещества.

Ако искате да се радвате на гъвкав ум запомнете това: инвестирайте в себе си и изучавайте с желание новите аспекти в живота си.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.