6 съвета подобряващи функционирането на щитовидната жлеза
Правилното функциониране на щитовидната жлеза играе важна роля за здравето ни като цяло. Това е така не само защото тя регулира редица хормонални процеси, но и защото е важен фактор за метаболизма, настроението и теглото ни. Ето защо е важно да подобрите функционирането на щитовидната си жлеза – за да се радвате и на по-добро цялостно здравословно състояние.
Въпреки че обикновено не обръщаме внимание на този малък орган, намиращ се в предната част на врата ни, той отделя хормони регулиращи активността на тъканите и клетките в основните ни системи.
Освен всичко останало тази жлеза играе важна роля в синтеза на протеини, кръвообращението и снабдяването с кислород, както и в други важни за здравето процеси.
Проблемът се състои в това, че в резултат на генетична предопределеност или действието на вредни фактори могат да настъпят редица промени, водещи до появата на заболявания на този важен, малък орган. Още полезна информация по темата можете да получите от сайта BGMedic.com.
В следствие на това много органи започват да изпитват затруднения и спират да функционират нормално, а това с течение на времето води до появата на хронични заболявания.
Ето защо е важно да живеем здравословно и да спазваме редица съвети подобряващи функционирането на щитовидната жлеза по естествен начин.
1.Научете се да контролирате стреса
Неправилното справяне със стреса е един от факторите, влияещи най-силно върху появата на дисбаланс във функционирането на щитовидната жлеза.
Въпреки че може да ви се струва, че едното няма връзка с другото, продължителното излагане на стрес намалява способността на организма да използва правилно хормоните на тази жлеза.
Това се дължи на повишеното образуване на кортизол, химическо вещество пречещо на хормоните на щитовидната жлеза да влязат в клетките на организма.
Прочетете и: 6 признака на високото ниво на кортизола
2.Използвайте кокосово масло, за да подобрите функционирането на щитовидната жлеза
Мастните киселини в кокосовото масло спомагат и подобряват функционирането на щитовидната жлеза и усвояването на хормоните й. По този начин ускоряват метаболизма в организма.
Благодарение на голямото си количество витамини, минерали и антиоксиданти, този продукт се бори срещу вредното въздействие на редица фактори водещи до появата на дисбаланс във функционирането на тази жлеза.
3.Добавете йод към менюто си
Ниската консумация на йод е една от основните причини за хормонален дисбаланс на щитовидната жлеза. Това състояние е познато като хипотиреоидизъм.
Организмът ни не притежава способността сам да образува необходимите му хранителни вещества, затова трябва да си ги набавяме чрез консумацията на определени полезни за здравето храни.
Някои от храните богати на йод са:
- Морската храна
- Студеноводните риби
- Сиренето
- Яйцата
- Готварската сол
- Боровинките
- Водораслите
- Органичните ягоди
- Органичното кисело мляко
- Картофите
4.Яжте храни богати на цинк
Недостигът на цинк в организма може да доведе до появата на два проблема свързани с щитовидната жлеза: хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм.
Липсата на този минерал причинява дисбаланс в дейността на щитовидната жлеза, водещ до редица нежелани реакции в различни жизненоважни системи в организма.
Вярно е, че можете да си набавите цинка под формата на добавки, но е по-добре да консумирате следните храни богати на това вещество, за да подобрите функционирането на тази жлеза.
- Морска храна и риба
- Прясно месо
- Свинско месо
- Пилешко месо
- Спанак
- Ядки
- Семена
- Натурален шоколад
5.Спортувайте редовно
Една от малко познатите ползи на физическата активност е подобряването на работата на щитовидната жлеза.
Препоръчва се в лечението на хипертиреоидизма и хипотиреодизма, тъй като регулира активността на щитовидните хормони и балансира метаболизма в организма.
Спортуването, освен всичко друго, подобрява настроението и поддържа нивото на физическата и умствената енергия.
- Можете да отделяте поне 30 минути дневно за кардио или комибинарни упражнения.
6.Уверете се, че приемате достатъчно магнезий
Магнезият е друг важен минерал грижещ се за здравето на щитовидната жлеза. Проблемът е, че това хранително вещество се усвоява трудно от организма. И въпреки че го откриваме в състава на много храни, организмът ни често изпитва недостиг на този минерал.
Магнезият е необходим за усвояването на йода и образуването на хормоните на щитовидната жлеза. Правилното му усвояване спомага поддържането на метаболизма и хормоналното здраве.
Препоръчваме ви да прочетете и: Невероятните ползи на магнезия
Можете да си набавите магнезия чрез определени добавки или лосиони за външна употреба, както и консумирайки следните храни:
- Авокадо
- Яйца
- Спанак
- Стафиди
- Царевица
- Банани
- Изсушени билки
- Трици
- Какао на прах
- Ядки
- Семки (тиквени, слънчогледови и ленено семе)
Предразположени ли сте към заболявания на щитовидната жлеза? Ако е така, а дори и да не е, уверете се, че спазвате всички тези съвети и че водите здравословен начин на живот, за да сте сигурни, че щитовидната ви жлеза функционира правилно.
Не забравяйте редовно да посещавате лекар, за да откриете евентуалните проблеми навреме.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Cooper, D. S., Doherty, G. M., Haugen, B. R., Kloos, R. T., Lee, S. L., Mandel, S. J., … Tuttle, R. M. (2009). Revised American Thyroid Association Management Guidelines for Patients with Thyroid Nodules and Differentiated Thyroid Cancer. Thyroid. https://doi.org/10.1089/thy.2009.0110
- Jonklaas, J., Bianco, A. C., Bauer, A. J., Burman, K. D., Cappola, A. R., Celi, F. S., … Sawka, A. M. (2014). Guidelines for the Treatment of Hypothyroidism: Prepared by the American Thyroid Association Task Force on Thyroid Hormone Replacement. Thyroid. https://doi.org/10.1089/thy.2014.0028
- Soldin, O. P. (2011). Guidelines of the American Thyroid Association for the diagnosis and management of thyroid disease during pregnancy and postpartum. Clinical Chemistry. https://doi.org/10.1373/clinchem.2011.173351