5-те етапа на скръбта и как да ги преодолеем

Етапите на скръбта са нещо, което всеки е преживял в някакъв момент от живота си, но има здравословни начини за тяхното преодоляване.
5-те етапа на скръбта и как да ги преодолеем

Последна актуализация: 27 октомври, 2021

Много ситуации в живота могат да доведат до болка, депресия или тъга. В някакъв момент от живота си ще изпитате мъка. Това може да се дължи на раздяла или смърт в семейството. Каквато и да е причината, препоръчваме ви да прочетете следната статия, където предлагаме някои съвети за преодоляване на 5-те етапа на скръбта.

5-те етапа на скръбта

Когато преминете през нещо, което е много трудно или болезнено, вероятно преминавате през следните етапи:

1. 5-те етапа на скръбта: Отричането, като първи етап

5-те етапа на скръбта: млада жена и мъж в гръб.

Не можете да повярвате, че това се случва на вас. Мислите, че това е лош сън и просто трябва да се събудите, за да осъзнаете, че всичко е наред. На този етап недоверието и отричането вървят ръка за ръка.

2. 5-те етапа на скръбта: Търсене на някой, който е отговорен

На този етап изпитвате чувство на вина или гняв към нещо или някой, който е „отговорен“ за ситуацията. Ако не преминете през този етап, можете да прекарате години, изграждайки своето негодувание и омраза, които могат да бъдат много вредни за вашето здраве. В допълнение, вашите емоционални рани може никога да не зараснат.

3. Депресия

5-те етапа на скръбта: млада жена в депресия

На този етап от скръбта изпитвате много силни чувства. Това е, когато осъзнавате големината на загубата. Плач, чувство на самота, безсъние и промени в хранителните навици са чести признаци на депресия.

4. Гняв

След като разберете, че не можете да направите нищо, за да възстановите това, което сте загубили или да поправите връзката си, можете да изпитате гняв и разочарование. Можете също така да се дразните от други хора, които дори не са пряко свързани със ситуацията.

5. Приемане

5-те етапа на скръбта: приемането

Това е етапът на скръбта, който трябва да се опитате да достигнете възможно най-бързо, заради вашето здраве и благополучие.  Да се изправят пред реалността от загубата и да се приспособят към новата ситуация, докато лекуват старите емоционални рани – този процес е по-лесен за някои хора от отколкото за други.

5-те етапа на скръбта: съвети как да ги преодолеем

Ситуациите, които причиняват най-много болка, са смъртта и раздялата. Резултат от скръбта, когато изпитате загуба на нещо, което е много важно за вас. Скръбта е резултат от това, което изпитвате при загубата на нещо, което е било много важно за вас.

Въпреки факта, че новата загуба е болезнена, трябва да се изправите и да продължите живота си, заради себе си и заради другите хора. В противен случай, скръбта ви ще стане патологична и трудно ще я преодолеете.

Интензивна болка, нежелание да се прави каквото и да било, мисли за самоубийство или преувеличени емоции – това са симптоми, които трябва да бъдат лекувани от професионалист, чрез терапия.

Ако преживявате загуба на любим човек, не забравяйте да имате предвид следните препоръки:

1. Плачете толкова, колкото трябва

Млада жена се е хванала за главата и плаче

Вярно е, че още от деца ни учат, че „плачът е за слабите.” Обаче, когато става въпрос за скръбта, плачът е отличен начин да се намали дълбоката тъга и да се освободи напрежението. В крайна сметка, това е добре за вашето физическо, умствено и емоционално здраве.

Това не означава, че трябва да плачете през цялото време, а по-скоро, че сълзите ще ви помогнат за пречистите душата си. Важно е, да позволите на себе си да почувствате болка и да не се срамувате да плачете. Накратко, плачът може много да ви помогне да преодолеете скръбта.

2. Дайте си необходимото време и място

Етапите на скръбта могат да продължат дни, седмици, месеци или дори години. Всичко зависи от различни фактори, включително вашата личност, връзката, която сте имали с това, което сте загубили, как реагирате на проблемите във вашия живот и как можете да преодолеете ситуацията.

Освен това, не бъдете жестоки със себе си. Не забравяйте, че трябва да преодолеете скръбта, но не трябва да настоявате това да стане твърде бързо. Не сте на състезание.

3. За да преодолеете 5-те етапа на скръбта – Помолете за помощ

Една жена плаче, един мъж я утешава

Ако сте преминали през раздяла, намерете рамо, на което да плачете, независимо дали това е приятел, брат или сестра, или вашите родители. Ако член на семейството е починал, можете да разчитате на партньора си или на децата си. Важното е да намерите някой, който да ви изслушва и да предлага добри съвети, или просто да бъде до вас, докато тъгувате.

Можете дори да започнете да посещавате терапевт или група за подкрепа. Най-вероятно ще бъдете изумени от това колко много хора са преминали през подобни ситуации като вас. Много често, разговорът с непознат човек може да бъде по-ефективен, отколкото с някой, когото познавате от дълго време.

4. За да преодолеете 5-те етапа на скръбта – Изразявайте емоциите си

В допълнение към това да намерите човек (или няколко), които ви карат да се чувствате обичани и защитени, е важно да говорите за случилото се с вас. Дори само да говорите пред огледалото или да описвате емоциите си в дневник, и най-малките неща са от значение.

След като покажете как се чувствате, ще получите облекчение, или „ще ви падне товар от гърба“ и ще сте наясно какво да правите за напред. Не трупайте емоциите си вътре във вас– те могат да се обърнат срещу вас.

5. Грижете се за себе си

Млада жена с разперени ръце

Когато скърбите, често срещано е да не обръщате внимание на ежедневните си задължения, дори на външния си вид. Въпреки това, трябва да се храните, да пиете вода, да спите и да сте чисти. В противен случай, няма да можете да се излекувате емоционално и духовно.

На първо място, погрижете се за тялото си. Вземете душ, срешете косата си, сменете дрехите си, сложете малко грим. Излезте навън и поемете глътка чист въздух, изпийте един чай или изяжте една супа.

И накрая, трябва да направите каквото можете, за да продължите да живеете. Въпреки че може да е трудно, въпреки че се чувствате разбити отвътре и макар нищо да няма смисъл… вървете напред. Бавно, вашите рани ще зараснат.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.