5 невероятни малко известни качества на целината
Целината е ядливо растение от семейство Сенникоцветни. Както можете да си представите, тя притежава много невероятни качества, които я правят изключително полезна за здравето.
Днес искаме да ви разкажем за някои от невероятните качества на този вкусен зеленчук. Направете го постоянна част от менюто си!
Използван от векове зеленчук
Дивата целина вирее във влажния и умерен климат на централна Европа и западна Азия. Но някои историци вярват, че растението води началото си от бреговете на Средиземно море.Отглеждането му датира от 800 – 900 г. В Египет, Рим и Гърция целината била много използвана. Дори Хипократ препоръчвал употребата на растението като диуретик.
В периода на Средновековието полезните качества на целината стават все по-известни в Европа и хората започват да го отглеждат масово.
Днес консумацията на целина е задължителна за хората, искащи да отслабнат. Тя съдържа само 16 калории на 100 грама и е съставена от 95% вода.
Ако ядете целината сурова високото й съдържание на фибри ви кара да я сдъвквате бавно, което засилва усещането за ситост.
Нека да разгледаме по-подробно това, както и част от другите качества на целината.
Невероятните качества на целината
Добавянето на целината към ястията ви дава редица предимства. Ето част от тях:1. Спомага съсирването на кръвта
Целината е страхотен източник на витамин K, основен фактор за съсирването на кръвта. Една чаша целина осигурява 30% от препоръчителната дневна доза от този витамин.
Вижте още: 5 храни за по-здрава кръв и щастливо тяло
2. Грижи се за сърцето ви
Този известен зеленчук се грижи за здравето на сърдечно-съдовата ви система. Ето как:
- Регулира кръвното налягане. Благодарение на калия, който съдържа.
- Понижава нивата на холестерола. Фибрите спомагат изхвърлянето на холестерола през червата и предотвратява натрупването му в кръвта.
- Целината има и успокояващ ефект, благодарение на фитохимикала phallid.
3. Има противовъзпалително действие
Антиоксидантите в целината намаляват възпалителните процеси. Облекчават по невероятен начин възпалението, ако страдате от подагра или артрит.
Освен това флавоноидите в целината защитават и укрепват ставите и съединителната им тъкан.
4. Грижи се за храносмилателната ви система
Този зеленчук се използва от векове против стомашни киселини. Но реално прави много повече за храносмилателната ви система.
Целината ви помага като:
- Предпазва от запек, благодарение на високо си съдържание на фибри.
- Стимулира отделянето на слюнка и стомашни сокове, което е полезно за хората, страдащи от забавено или влошено храносмилане.
- Грижи се за лигавицата на стомаха.
- Предпазва от образуването на язва.
5. Супер пречистваща съставка
Този страхотен зеленчук спомага пречистването на токсините и ненужните отпадни вещества от организма.
Тя е много ефикасна и за изхвърляне на камъни от жлъчката и бъбреците.
Но това не е всичко…
Едно от най-хубавите неща на този зеленчук е, че можете да го консумирате суров и сготвен. За разлика от другите зеленчуци целината не губи качествата си при готвене.Ако не ви харесва в сурово състояние, можете да я сготвите и да се насладите на качествата й!
И накрая искаме да споделим с вас още едно нейно качество: прави мъжете по-привлекателни.
Напълно сериозни сме. Това растение съдържа големи количества андростенон и андростенол, мъжките феромони. Много учени вярват, че те повишават мъжката привлекателност.
Така че е добре да я добавите към менюто на партньора си. Това е невероятен начин да се погрижите за здравето си!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Allergy UK. (10 de enero de 2022). Celery Allergy. Consultado el 26 de setiembre de 2023. https://www.allergyuk.org/resources/celery-allergy/
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades (25 de agosto de 2021). Cómo hacer uso de las frutas y las verduras para ayudar a controlar el peso. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Consultado el 26 de setiembre de 2023. https://www.cdc.gov/healthyweight/spanish/healthyeating/fruitsandvegetables.html
- Diario Oficial de la Unión Europea. Parlamento y Consejo Europeo. (25 de octubre de 2011). REGLAMENTO (UE) No 1169/2011. Pp: 44. Consultado el 25 de setiembre de 2023. https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:304:0018:0063:ES:PDF
- Gupta, E. (s.f.). GERD Diet: foods that help with acid reflux (heartburn). John Hopkins Medicine. Consultado el 26 de setiembre de 2023. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/gerd-diet-foods-that-help-with-acid-reflux-heartburn
- Hartley, L., May, M. D., Loveman, E., Colquitt, J. L., & Rees, K. (2016). Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 2016 (1). https://www.cochrane.org/CD011472/VASC_dietary-fibre-prevent-cardiovascular-disease
- Harvard T. H. Chan. School of Public Health. (Abril 2022). Fiber. Consultado el 26 de setiembre de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/fiber/
- Hedayati, N., Naeini, M. B., Mohammadinejad, A., & Mohajeri, S. A. (2019). Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: a review of existing evidences. Phytotherapy Research. 33 (12): 3040-3053. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31464016/
- Kooti, W., & Daraei, N. (2017). A review of the antioxidant activity of celery (Apium graveolens L). Journal of Evidence-based Complementary & Alternative Medicine. 22 (4): 1029–1034. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/
- Mount Sinai. (s.f.). Celery seed. Consultado el 26 de setiembre de 2023. https://www.mountsinai.org/health-library/herb/celery-seed
- National Institutes of Health. (5 de marzo de 2019). Potasio. U. S. Department of Health and Human Services. Consultado el 25 de setiembre de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-DatosEnEspanol/
- NHS Cambridge University College. (s.f.). Kidney stones, diet and lifestyle: frequently asked questions. Consultado el 26 de setiembre de 2023. https://www.cuh.nhs.uk/patient-information/kidney-stones-diet-and-lifestyle-frequently-asked-questions/
- Phaniendra, A., Jestadi, D. B., & Periyasamy, L. (2015). Free radicals: properties, sources, targets, and their implication in various diseases. Indian journal of clinical biochemistry. 30 (1): 11–26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4310837/