5 биологични последствия от загубата на сън

Може да си мислите,
5 биологични последствия от загубата на сън

Последна актуализация: 29 януари, 2019

Загубата на сън не е нещо, което мозъкът или тялото ни могат да издържат за продължителен период от време.

Понякога безсънието може да се свърже с няколко неща. Възможно е и да е в следствие на стрес или на някакъв специфичен проблем. То обаче не е толкова сериозно, колкото хроничното безсъние.

Ако имате проблем да заспивате в продължение на три или повече месеца, се консултирайте. Ако не можете да постигнете спокоен сън и това влияе на качеството ви на живот, обърнете внимание на ежедневните си навици.

Най-важното е да се идентифицира източникът на проблема.

Понякога хроничната болка, депресията, сънната апнея или промяна в циркадианния си ритъм, дължаща се на работата, може да ви затрудни да заспите. Този проблем се лекува с терапия.

Без значение на какво се дължи, не може да седите и да чакате нещата да се оправят от само себе си. Ако минат няколко дни подред, в които не можете да спите повече от три последователни часа, би било разумно да се консултирате със специалист.

Безсънието не е животозастращаващо. То обаче затруднява качеството ви на живот. Понякога може да е предизвикано от някои болести, които не можем да лекуваме.

Изненадващо е но както изглежда, има много проблеми, които произтичат от нарушенията в съня. В тази статия ще поговорим за тях.

Последствията от загубата на сън

Вероятно сте чували, че хората се нуждаят от минимум 8 часа сън на ден, за да са здрави.

Честно казано обаче, когато говорим за точни числа, трябва да подходим доста предпазливо. Спането в продължение на 8 часа на 60-годишна възраст не е същото като на по-ранна възраст. Също така, всеки човек има свои собствени нужди и ги разбира с времето.

 • Националната фондация за сън твърди, че за на възраст между 26 и 64 години трябва да спите между 7 и 9 часа на вечер. След 64 г. хората обикновено не се нуждаят от толкова много сън.
 • Децата пък трябва да спят между 9 и 11 часа на вечер. Това позволява на хормоните на растежа да функционират правилно.

Има обаче цифра, който трябва да запомните добре, особено когато говорим за минималното количество сън, необходимо за правилното функциониране: 6 часа.

Това е така, защото сънят под тази бройка часове не позволява на тялото ви да се възстанови. Той също така възпрепятства мозъка ви да изпълнява някои от функциите си, а лимфната ви система – да върши работата си за премахване на токсините от организма.

Нека да разгледаме основните биологични последици от безсънието.

1. Загубата на сън променя чревната ви флора.

Загубата на сън променя чревната флора

Това звучи странно, но всъщност е вярно. Научните работници от университета в Упсала, Швеция са стигнали до същото заключение.

Учените, отговарящи за изследването установили, че загубата на сън за дълги периоди от време намалява разнообразието от чревни бактериални видове в червата.

Липсата на тези организми оказва влияние върху вашето метаболитно здраве. Запомнете: лошото качество на чревната флора оказва голямо влияние върху здравето ви. Наред с други неща, тя може да:

 • повлияе на инсулиновата ви устойчивост,
 • увеличи теглото ви,
 • отслаби имунната ви система,
 • повлияе върху абсорбцията на хранителните вещества.

2. Безсънието може да отключи диабет.

Това е важна информация: загубата на сън засяга глюкозният толеранс, в следствие на което да развиете диабет.

 • Това е проблем, който обикновено засяга възрастните хора.
 • Все пак, това да сте с наднормено тегло и да спите под 6 часа на нощ също е свързано с този проблем. Това е доказано от различни научни изследвания.

3. Загубата на сън засяга здравето на сърцето ви.

Загубата на сън вреди на сърцето

Сънят с три часа по-малко, отколкото се нуждаете всеки ден, може да има сериозни ефекти върху сърцето ви.

Може да си мислите, “Аз спя достатъчно”, но организмът ви със сигурност не е на това мнение ако например за дълъг период от време спите под 5 часа на ден.

 • Загубата на сън увеличава напрежението.
 • Това променя метаболизма ви, а тялото развива инсулинова резистентност.
 • Загубата на сън увеличава възпалението. Мускулите на сърцето ви стават по-твърди и изпитват повече стрес.

Както ни показват няколко проучвания, загубата на сън е свиреп враг на сърцето ви.

4. Безсъние засяга паметта ви.

Не е нужно да страдате от хронична безсъние, за да забележите ефекта, който загубата на сън има върху вас. Това засяга вниманието ви, способността ви да реагирате и концентрацията ви.

Паметта ви ще бъде силно засегната, ако не спите достатъчно. Всеки път, когато проблемът стане хроничен, той засяга качеството ви на живот.

Сравнителни лесни действия, като например поддържането на разговор, запомнянето на фрази или решаването на не толкова сериозни проблеми се променят напълно. Има няколко медицински изследвания, които го доказват.

5. Повече тревожност – по-малко сън… По-малко сън – повече тревожност…

Какви са последствията от загубата на сън: тревожност

Това е опустошителен, порочен кръг. Стресът и тревожността засягат качеството на съня ни. Въпреки това, ако проблемът стане хроничен, ситуацията може да излезе извън контрол.

Вашето тяло и ум са дълбоко свързани. Поради това периодичната липса на сън променя вашето вътрешно равновесие, като ви стресира още повече.

Не се колебайте да помолите за помощ. Консултирайте се с добър специалист, за да си върнете добро качество на съня.

В края на краищата, не забравяйте твърдението, че “Понякога за решаването на всички проблеми в света може да помогне един добър сън.”


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Marquez-Romero, J. M., & Chiquete, E. (2013). Frecuencia de insomnio y sus consecuencias diurnas en pacientes mexicanos: Subanálisis del estudio EQUINOX. Revista Mexicana de Neurociencia14(6), 314-320.
 • Medina-Chávez, J. H., Fuentes-Alexandro, S. A., Gil-Palafox, I. B., Adame-Galván, L., Solís-Lam, F., Sánchez-Herrera, L. Y., & Sánchez-Narváez, F. (2014). Guía de práctica clínica. Diagnóstico y tratamiento del insomnio en el adulto mayor. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social52(1).
 • Sánchez, M. R., Martínez, L. A. D., & Suárez, É. O. (2008). Definición, prevalencia y factores de riesgos de insomnio en la población general. Revista de la Facultad de Medicina56(3), 222-234.
 • Soto, M. (2009). El sueño, transtornos y consecuencias. Acta Médica Peruana26(1), 4-5.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.