4 съвета за преодоляване на унинието

Всяка промяна, която направите днес, представлява нов мост, който води към вашето щастие утре
4 съвета за преодоляване на унинието

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Всички имаме дни, в които се чувстваме лишени от мотивация и напълно изцедени откъм енергия. Това са моментите, в които унинието ви е завладяло и усещате огромна умора. Не му позволявайте да ви надвие. Днес ще ви дадем 4 съвета, които ще ви помогнат за преодоляване на унинието.

1. Приемете унинието, за да го преодолеете

Напълно нормално и дори препоръчително е да приемете факта, че се чувствате обезсърчени или унили. Приемете това състояние, за да можете да го преодолеете. Това правило е много просто и си струва да го имате предвид, за да можете да продължите напред успешно. Според психолози и психиатри най-често унинието и отчаянието сполетяват човек сутрин.

Съществуват няколко неща, които могат да ви помогнат в моменти на отслабени сили и вяра, на пълно униние. Те могат да ви вдигнат от леглото, въпреки тоталното убеждение, че смисъл от живота няма. Бъдете внимателни – не бива негативните мисли да ви правят заложници. Ето няколко основни момента на попадането в капан:

  • Още със събуждането и отварянето на очите в ума ви изплува нещо, което ви наранява и обезкуражава.
  • Този сутрешен “удар” изцежда буквално всяка енергия от вас и не ви се иска да мърдате от леглото.
  • Какво да направите, когато видите тази “стена” в ума си? Първо, определете я като нещо негативно. Вече знаете, че има проблем. Това е нещо, което ви прави тъжни и което отнема стимула ви за живот. Ще го преодолеете ли, като останете в леглото? Не. Определено не.
  • Трябва да осъзнаете, че последното нещо, което ще си позволите, е да позволите да останете хванати в капана от негативните емоции. Можете да преодолеете унинието полека и с ежедневни малки постижения: станете от леглото и се облечете така, че да се харесате в огледалото. Категорично заявете, че заслужавате повече от униние и че животът е за живеене, не за предаване и обливане в сълзи.
  • Знаете, че съществуват неща, които ви правят тъжни. Знаете добре и кои са те. Отворете прозореца и накарайте същите тези неща да си отидат, вдишвайки дълбоко.
Приемете унинието

2. Преследвайте мечтите си всеки ден

Вероятно времето навън днес е облачно. Или пък вилнее буря и на вас не ви се прави нищо градивно. Ще спечелите ли нещо, оставяйки у дома и гледайки час подир час дъжда?

Отново не. Не обръщайте внимание на тъмното небе и на тъмните кръгове около очите си; приемете факта, че човекът, който винаги ви е правил щастливи, вече не е до вас. Време е да потърсите нови мечти, да поемете следващите задачи и проекти. Мечтите се зараждат всеки ден посредством малки идеи, които могат да ви отведат до огромни възможности.

  • Когато се събудите, помислете за нещо, което бихте искали да направите днес, например разходка из парка, пазаруване… Обадете се на приятел, когото не сте виждали отдавна. Купете си нова книга. Опитайте да промените прическата си или да се запишете на курс, който развива ценено от вас умение.
  • Всяка промяна, която направите днес, представлява нов мост, който води към вашето щастие утре. Струва си да си дадете шанс.
За да се справите с унинието, следвайте мечтите си

3. Осъзнайте значението на “освобождаването”

Под “освобождаване” имаме предвид онзи процес на пускане на някого или нещо да си отиде, на неговото освобождаване и отдалечаване от нас. Всеки един от нас минава през различни периоди от живота си. Понякога това са моменти, в които сме силно привързани към определени хора. По-късно е възможно да настъпи отдалечаване, раздяла и в живота ни започва нов цикъл.

Някои хора не могат да приемат промените в живота си: раздяла, загуба, преместване в нов град, напускане на работа, загуба на приятелство…

Животът постоянно се променя и понякога се налага да отстраним от пътя си някои навици и разбирания за живота, за да можем да продължим напред. Да загърбим миналото в името на бъдещето. Не казваме, че е лесно. Трудно е да се каже сбогом на човек, когото сме обичали. Трудно е да се изоставят ценни спомени, за да можем да се фокусираме в утрото на следващия ден по различен начин.

Тогава как да го направим? Как се освобождаваме от това, което сме имали вчера? С кураж, ентусиазъм и позитивна самооценка. Представете си, че животът е голяма стая с много врати, през които можете да надникнете.

Не оставяйте затворени в кратера от спомени. Погледнете през всяка една врата, потърсете надежда.

Начини за справяне с унинието

4. Обновете себе си и се обичайте

Животът се променя, а унинието е способно да се превърне в коварен враг, когато тихо се натрупва в нас и ни изяжда отвътре. Ако останем у дома и не пускаме негативните емоции извън себе си, когато не говорим с другите хора около нас, изпадаме под влиянието на унинието. В такива моменти често намираме утеха в сълзите.

Избегнете това! Всяко усилие, което положите, си заслужава, за да се изплъзнете от негативните мисли и да се спасите от депресията. Проумейте, че всеки човек заслужава да бъде щастлив, включително вие.

Разнообразете се чрез нови проекти. Погледнете се и открийте нещо, което винаги сте искали да направите, но досега не сте се осмелявали. Да попътувате сами? Да потърсите работа в друг град? Да живеете означава да приемете предизвикателствата, които животът предлага. Нужен е кураж, за да преборите унинието. Уверяваме ви обаче, че вие можете да се справите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Barajas Márquez, Miriam W. y Cruz del Castillo, Cinthia (2017). Ruptura de la pareja en jóvenes: factores relacionados con su impacto. Enseñanza e Investigación en Psicología, 22 (3), 342-352. [Fecha de Consulta 25 de Octubre de 2020]. ISSN: 0185-1594. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=292/29255775008
  • Li, JZ, Bunney, BG, Meng, F., Hagenauer, MH, Walsh, DM, Vawter, MP, Evans, SJ, Choudary, PV, Cartagena, P., Barchas, JD, Schatzberg, AF, Jones, EG, Myers, RM, Watson, SJ, Akil, H. y Bunney, WE (2013). Patrones circadianos de expresión génica en el cerebro humano y alteración en el trastorno depresivo mayor. Actas de la Academia Nacional de Ciencias, 110 (24), 9950–9955. https://doi.org/10.1073/pnas.1305814110
  • The National Institute of Mental Health (NIMH). Depresión: información básica. https://www.nimh.nih.gov/health/publications/espanol/depresion-sp/index.shtml

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.