3 рецепти за отслабване с куркума
Азия и най-вече Индия са страните, от които произхожда тази прекрасна подправка спомагаща отслабването. Прочетете в следващите редове за тези 3 рецепти за отслабване с куркума.
Тези рецепти с куркума са богати на хранителни вещества и изключително ефикасни в борбата с излишните килограми. Има научни факти, доказващи, че куркумата помага на хората, които я консумират.
Основната съставка на куркумата, куркуминът, е това, което я прави полезна и ценна. Той спомага на тялото да изхвърли токсините и така отслабвате здравословно.
Важно е да знаете, че храната, която приемаме, оказва влияние върху тялото ни. А куркумата действа директно върху холестерола с ниска плътност (LDL) познат като лош холестерол.
Но полезното й действие съвсем не приключва дотук. По отношение въздействието й върху организма, куркуминът понижава LDL триглицеридите в кръвта и така предотвратява появата на редица заболявания.
Затова ви съветваме да опитате тези рецепти за отслабване с куркума. Сами ще се уверите, че са вкусни и лесно ще ги включите в ежедневния си режим, тъй като не изискват много време за приготвяне.
Рецепти за отслабване с куркума
1.Крем супа от моркови с куркума
Тази рецепта е изключително популярна, тъй като се приготвя лесно. Освен това е отличен избор за хората страдащи от хронични възпаления, фибромиалгия, артрит и подобни патологични проблеми.
Съставки
- Корен от джинджифил (5 г)
- 2 стръка див лук (15 г)
- Сол (45 г)
- 2 средно големи моркова (65 г)
- Куркума на прах (35 г)
- ½ чаша нискомаслено мляко (75 мл)
- 1 супена лъжица кокосово масло (50 мл)
- 4 чаши органичен бульон от зеленчуци (275 г)
Начин на приготвяне
- Настържете корена от джинджифил и загрейте тигана на слаб огън.
- Изсипете джинджифила и куркумата заедно с нискомасленото мляко.
- Добавете зеленчуците (без морковите) и ги оставете да поврат.
- Намалете котлона още малко и оставете съставките да покъкрят.
- Нарежете лука на ивици и го прибавете към сместа.
- Варете всички съставки 10 минути.
- Сервирайте супата. Да ви е сладко.
Прочетете и: Изненадващите качества на морковите
2.Чай от куркума с лимон
Втората ни рецепта за отслабване с куркума служи за регулиране на цялата храносмилателна система. Освен това насърчава детоксикацията на черния дроб и има противовъзпалителни качества.
Ако сте любител на топлите напитки като чая, със сигурност трябва да опитате този с куркума.
Съставки
- 1 чаша вода (200 мл)
- Една малка лъжица куркума на прах (15 г)
- 1 супена лъжица мед или лимонов сок (20 мл)
Начин на приготвяне
- Загрейте водата на слаб огън. Добавете куркумата на прах и разбъркайте.
- Намалете котлона и захлупете съда, за да покъкри чая още 15 минути.
- Прецедете чая и се уверете, че сте премахнали излишното количество куркума от течността.
- Оставете чая да се запари 5 минути и да изстине малко.
- Накрая прибавете лимоновия сок или меда.
Препоръчваме ви да прочетете и: Натурални прочистващи организма чайове
3.Салата от цикория с винегрет с куркума
Третата ни рецепта за отслабване с куркума е перфектна за любителите на салати и сандвичи. Не се чудете, а си пригответе тази вкусна рецепта със следните продукти:
Съставки
- ½ нар (27 г)
- 1 ½ чаши цикория (25 г)
- 1 голям узрял домат (50 г)
- 2 чаши орехи без черупките (50 г)
- 2 супени лъжици лимонов сок (60 мл)
- 6 супени лъжици екстра върджин зехтин (90 мл)
- 1 малка чаена лъжичка чай от куркума на прах (25 мл)
Начин на приготвяне
- Първо измийте всички продукти добре. Дезинфекцирайте ги с малко лимон и оцет.
- След като сте готови с продуктите ги поставете в голям съд, за предпочитане стъклен.
- Нарежете цикорията и домата на малки парченца.
- Отделете зрънцата на нара и ги смесете с цикорията и домата.
- Веднага добавете и орехите. Не забравяйте да разбъркате салатата.
- Пригответе винегрета като смесите зехтина, лимона, солта, пипера и куркумата. Разбъркайте и добавете доматения сок.
- Поръсете салатата със зрънцата нар и я подправете с малко винегрет с куркума.
- Накрая, ако искате добавете и малко сол и черен пипер. Да ви е сладко!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Alvis, Armando, Guillermo Arrazola, and Walter Martinez. “Evaluación de la Actividad y el Potencial Antioxidante de Extractos Hidro-Alcohólicos de Cúrcuma (Cúrcuma longa).” Información tecnológica 23.2 (2012): 11-18.
- Chattopadhyay, I., et al. “La cúrcuma y cúrcuma: acciones biológicas y aplicaciones medicinales.” ACTUAL Volumen CIENCIA 87 (2004): 44-53.
- de Alimentos, Lista, and Ser Fitness. “La Diferencia Entre La Cúrcuma y Jengibre.” Compartir 4 (2018): 24.