3 идеи за бърза и здравословна вечеря
Независимо дали причината е в умората или в това, че бързаме, вечер се храним на бързо, с не много питателни и богати на калории ястия. За да променим тази тенденция, в тази статия ще споделим с вас 3 идеи за бърза и здравословна вечеря.
Идеи за бърза и здравословна вечеря
1. За бърза и здравословна вечеря: експресно пиле с бъркани зеленчуци
Това е една здравословна рецепта за бързо, леко и евтино ястие. Определено, е една от най-добрите идеи за бърза и здравословна вечеря. Ние използваме пилешко месо, рецептата може да се направи с всяко месо и зеленчуци по ваш избор.
Можете също така да приготвите вегетарианско ястие по тази рецепта, например с парчета тофу. Освен това, можете да добавите слънчогледови и сусамени семки, за да има повече хранителни вещества. Така ястието ще има и привлекателна, хрупкава текстура.
Съставки
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка зелен лук, нарязан
- 1 чаша кафяв ориз (200 г)
- пилешки гърди (250 г)
- 2 моркова (нарязани на тънки парчета)
- 3 супени лъжици соев сос (60 г)
- 2 супени лъжици зехтин (30 г)
- 1 жълта чушка (нарязана на тънки ивици)
- 1 червена чушка (нарязана на тънки ивици)
- Броколи (или карфиол), колкото искате
- Слънчогледови или сусамени семки, колкото искате
Начин на приготвяне
- В широк тиган (или уок) сложете зехтина и оставете да се нагрее.
- След това, добавете чесъна, пресния зелен лук и чушките, и оставете да се запържат леко за няколко минути. Добавете парчетата пиле и ги запържете, докато побелеят.
- След това добавете броколите, морковите и соевия сос. Оставете на котлона, на средна температура, за няколко минути, докато зеленчуците омекнат.
- В друг тиган, сварете кафявия ориз с малко зехтин и достатъчно вода.
Начинът на сервиране на това ястие зависи от вашия вкус. Сготвеният ориз може да се смеси с пилето и зеленчуците и да се сервира със семената отгоре. Можете също така да ги сервирате поотделно, като оризът е гарнитура.
Вижте също: Кой е най-добрият начин за консумация на ориза?
2. За бърза и здравословна вечеря: пълнозърнеста паста с песто и чери домати
В момента, пастата има известна лоша репутация в диетите за отслабване, защото е въглехидрат. Макар да е вярно, че трябва да консумираме тестени изделия в умерени количеста, все пак няма нужда да преувеличаваме.
Обаче, въглехидратите са основен източник на енергия за нашето тяло. В тази рецепта ние използваме пълнозърнеста паста, а съдържащите се в нея фибри подпомагат храносмилането.
Съставки
- 75 г пълнозърнеста паста, за една порция
- Чери домати, колкото искате (можете също да използвате обикновени домати или изсушени домати)
За соса песто:
- Орехи или бадеми (5 – 7 ядки)
- Свеж босилек (10 до 15 листа)
- Лимонов сок (1 чаена лъжичка)
- Зехтин (4 супени лъжици)
- Чесън (1/2 скилидка)
- Сол на вкус
Начин на приготвяне
Ние избрахме да направим домашен песто сос, но можете да си го купите готов от супермаркета. Поставете всички съставки за соса в купа и ги смесете с миксер. Оставете настрани.
Загрейте водата до кипване в тенджера и добавете пълнозърнестата паста. След това измийте добре чери доматите (или какъвто и да е вид домати, които сте избрали) и ги оставете да изсъхнат.
Когато пастата е почти сварена, бързо задушете доматите със зехтина, на силен огън в тенджера или тиган.
След това изцедете пастата, добавете я в тигана с доматите и накрая добавете соса песто. Махнете от котлона незабавно (за да избегнете изгарянето на соса). Сервирайте с настъргано сирене отгоре.
Вижте също: Антиоксидантен, противораков домашен доматен сос
3. За бърза и здравословна вечеря: филе от сьомга с лимон
Това е една от най-вкусните, практични и атрактивно представени здравословни идеи за бърза вечеря. Това ястие е идеално, когато имате гости или просто искате да се поглезите.
Съставки
- Лимонови кори
- Сол и пипер на вкус
- 1 или 2 филета от сьомга, за една порция
- Сок от 1/2 лимон (на филе от сьомга)
- Гарнитура по ваш избор (картофено пюре или пюре от тиква, кафяв ориз, пълнозърнеста паста, салата и др.)
Начин на приготвяне
- Първо, проверете дали филетата от сьомга нямат кости.
- След това, отделете по едно правоъгълно парче от алуминиево фолио за всяко филе.
- Вземете тава за печене, покрийте я с фолиото и поставете филетата отгоре.
- За да подправите сьомгата, добавете сол и пипер на вкус. След това изстискайте половин лимон върху всяко филе.
- Сложете във фурната на 180 градуса, докато сьомгата се изпече добре.
- Междувременно, пригответе гарнитурата, която сте си избрали.
- Преди да сервирате, добавете лимонови кори върху всяко филе, за да ухае на лимон ястието.