13 страхотни ползи на сока от гуава
Един от най-богатите на хранителни вещества плодове в природата е гуава. Оказва невероятно полезно въздействие върху организма, осигурявайки му фосфор, ниацин, калий, витамини A и B, желязо, калций и фолиева киселина.
Има много интересни неща, които можем да ви разкажем за сока от гуава.
Гуавата е тропически плод с над 100 разновидности в жълт, червен и бял цвят.
Въпреки че обичайно се консумира като плод, днес бихме искали да ви разкажем за ползите на сока от този плод.
1.Намалява болката в устата
Вярвате или не, сокът от гуава облекчава болката, причинена от някои заболявания като стоматит и възпаление на венците.
- Не забравяйте редовно да миете зъбите си след като изпиете този сок, защото той съдържа натурални захари, които могат да ускорят увреждането на зъбите.
Прочетете и: Тези храни правят зъбите жълти
2.Намалява възпалението причинено от акне
Сокът от гуава съдържа противовъзпалителни и антисептични съставки, които спомагат лечението на остро акне.
- За оптимален резултат – нанасяйте сока директно върху кожата и го отмийте, след като изсъхне.
Винаги използвайте 100% натурален сок, тъй като добавените вещества и захарите в готовите продукти могат да окажат неблагоприятно въздействие върху кожата ви.
3.Облекчава стомашните болки
Сокът от гуава помага при два неприятни стомашни проблема: диарията и запека.- Благодарение на високото си съдържание на фибри, една малка чаша сок от гуава успява да активира и стабилизира функционирането на храносмилателната ви система.
4.Помага ви да отслабнете
Редовната консумация на сок от гуава ви помага да отслабнете бързо и ефикасно.
- Защото гуавата съдържа диетични фибри, помагащи отстраняването на токсините и мазнините.
- Същевременно осигурява голямо количество енергия на клетките ви.
5.Контролира диабета
Сокът от гуава е отличен избор за поддържане нормалното ниво на кръвната ви захар. Тъй като този сок в действителност увеличава образуването на инсулин.
Важно е първо да отстраните кората на плода, а приготвяйки сока използвайте няколко листа от самото растение, без да добавяте никаква захар.
Освен това трябва да се уверите, че не надвишавате препоръчителната дневна доза, тъй като помагайки ви да контролирате нивото на глюкозата, сокът ви осигурява и известно количество захар.
6.Помага борбата с рака
Гуавата съдържа голямо количество ликопен.
Този мощен антиоксидант се бори срещу свободните радикали в организма и намалява риска от поява на ракови клетки.
7.Бори се срещу респираторните заболявания
Консумацията на сок от гуава контролира епидемичните заболявания, появяващи се често през зимата и при дъждовно време, като настинки и грип.
- Причината за това е високото съдържание на витамин С, който укрепва имунната система по естествен начин
8.Кожата ви става по-сияйна
Сокът от гуава съдържа голямо количество витамини A, E, B и калий. Те осигуряват на организма ви антиоксиданти, които защитават кожата и я поддържат здрава, свежа, красива и тонизирана.
- Редовната консумация на сока подпомага поддържането на младежкия вид на кожата и я предпазва от преждевременно стареене.
9.Предпазва от анемия
Благодарение на съдържанието си на желязо, сокът от гуава е идеално средство в борбата срещу анемията.Пийте този сок, ако се чувствате отпаднали или имате поставена диагноза анемия
10.Грижи се за кръвоносната система
Сокът от гуава се грижи за кръвоносната система като:
- Регулира кръвното налягане
- Контролира нивото на холестерола
- Предотвратява мастните натрупвания по стените на артериите и вените
- А всичко това предотвратява появата на сърдечни заболявания.
11.Поддържа здравето на нервната система
Здравето на нервната система е много важно, а благодарение на съдържанието си на магнезий, гувата спомага поддържането й в перфектно състояние.
Добра идея е да изпивате по една малка чаша сок от гуава, когато нервната ви система среща определени затруднения.
12.Подобрява имунната система
Гуавата укрепва имунната система, когато я приемате под формата на сок. Той повишава броя на белите кръвни телца и спомага образуването на ензими, възстановяващи клетките ви.
13.Грижи се за здравето на мозъка ви
Високото съдържание на витамин B6 и ниацин в сока от гуава гарантира оптималното функциониране на мозъка чрез по-доброто му снабдяване с кръв. Така си осигурявате добра когнитивна стимулация.Прочетете и тази статия: Съвети за здрав мозък
Някои препоръки за консумацията на сок от гуава
Можем дълго да говорим за ползите от консумирането на сока от гуава.
Запомнете, че не трябва да прекалявате с консумацията на каквото и да е, а ето и няколко съвета по отношение на сока от гуава.
- Не си купувайте консервиран или бутилиран сок от гуава. Добавените вещества и консервантите унищожават лечебните му качества.
- Избягвайте добавянето на бяла захар, когато си приготвяте този сок у дома. Така само ще намалите полезните му за здравето качества.
- Не го смесвайте с много други плодове. Най-добре е да пиете чист сок от гуава. Добавяйки други плодове увеличавате съдържанието на захар и излагате на риск нивото на глюкоза в организма си.
Както вече видяхте сокът от гуава е невероятна напитка. Добавете го към ежедневното си меню, като не забравяте препоръките ни за консумация.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Aranda P, Planells E, Llopis J. Magnesio: Scientific communication: art o technique? 2000.
- Benítez González Y. Manejo de la constipación funcional en la infancia. Correo Científico Médico. Octubre-Diciembre 2017. 21 (4).
- Botanical on line. Propiedades medicinales de la guayaba.
- Kumari S, Rakavi R, Mangaraj M. Effect of guava in blood glucose and lipid profile in healthy human subjects: a randomized controlled study. Journal of Clinical & Diagnostic Research. Septiembre 2016. 10 (9): BC04-BC07.
- Medline Plus. Vitamina A. Noviembre 2021. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos.
- Moreira V.F, López San Román A. Anemia ferropénica. Tratamiento. Revista Española de Enfermedades Digestivas. Enero 2009. 101 (1).
- Office of Dietary Supplements. National Institutes of Health. Datos sobre la vitamina B6. U. S. Department of Health and Human Services.
- Office of Dietary Supplements. National Institutes of Health. Niacina. U. S. Department of Health and Human Services.
- Ravi K, Divyaahree P. Psidium guajava: a review on its potential as an adjunct in treating periodontal disease. Pharmacognosy Review. Julio-Diciembre 2014. 8 (16): 96-100.
- Rodríguez Amado R, Lafourcade Prada A, Pérez Rondón L. Hojas de Psidium guajava L. Revista Cubana de Farmacia. Marzo 2013. 47 (1).
- San Mauro-Martín I, Garicano-Vilar E. El papel de la vitamina C y los beta glucanos sobre el sistema inmunitario: revisión. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. Diciembre 2015. 19 (4).
- Zapata, K., Cortes, F. B., & Rojano, B. A. Polifenoles y Actividad Antioxidante del Fruto de Guayaba Agria (Psidium araca). Informacion Tecnologica. 2013. 24 (5).