11 стъпки за намаляване на подуването на корема
Независимо от телесното тегло или размера на дрехите, които носим, понякога, когато се опитваме да се пъхнем в любимия чифт дънки или пола, можем да установим, че стомахът е подут, което сякаш прави дрехите по-тесни, а нас кара да изглеждаме малко по-тежки. Този проблем може да е резултат от натрупване на газове, преяждане или да е признак за определена болест. Какъвто и да е случаят, повечето от нас са готови на “жертви”, за да избегнат това неразположение. А когато това се случи, желаем да го елиминираме възможно най-бързо и да възвърнем чувството на лекота. Искате ли да разберете как да намалите подуването на корема естествено?
Намалете консумацията на сол
Прекомерният прием на сол е една от основните причини за задържане на течности, което, освен че ни кара да се чувстваме по-тежки, често причинява възпаление най-вече в стомаха. Независимо дали се използва като подправка, за овкусяване на всякакъв вид ястия, или се крие в съдържанието на преработените храни, солта е враг на здравето и тялото.
Пийте повече вода
Приемът на достатъчно количество вода всеки ден е от съществено значение, за да сте добре хидратирани и също за да предотвратите и се преборите със задържането на течности. Специалистите препоръчват прием на поне 2 л. вода на ден, тъй като това също ще помогне за предотвратяването на запек – още една причина за подуването на корема.
Яжте бавно
Много е важно да отделите време, за да ядете бавно и да дъвчете храната добре. Този ценен навик допринася за доброто храносмилане и, благодарение на това, може да спомогне за предотвратяване на подуване на корема. Освен това тези, които дъвчат храната добре, се чувстват по-удовлетворени от консумацията й, което пречи на желанието за непрекъснато ядене.
Избягвайте безалкохолни напитки
Газираните безалкохолни напитки поддържат наличието на газ в тялото, което води до подуването на корема.
Яжте повече плодове и зеленчуци
Плодовете и зеленчуците са най-здравословните храни, които можете да включите в ежедневната диета. Те са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти, които са от съществено значение за правилното функциониране на тялото. Този вид храна подобрява храносмилането, предотвратява задържането на течности, подпомага изгарянето на мазнини и се бори с подуването на корема. Сред най-препоръчителните са моркови, портокали, пъпеши и праскови.
Намалете консумацията на храни, които предизвикват газове
Някои храни, въпреки че са силно питателни, могат да причинят досадни проблеми като газове и подуване на корема. Сред тези храни са задушен фасул, грах, леща, карфиол, броколи, брюкселско зеле, зеле, лук и чушки. Въпреки това не се препоръчва да ги избягвате напълно, тъй като са много полезни за здравето. Опитайте да намалите консумацията им, така че да не страдате от подуване на корема, когато имате важен повод.
Избягвайте пържените храни
Пържените храни се усвояват бавно и водят до досадното подуване в коремната област. Високото съдържание на мазнини и натрий може да ви накара да напълнеете лесно и също така да доведе до задържане на течности.
Яжте малки порции
За предотвратяване и борба с подуване на корема се препоръчва приемът на малки порции, разделени на няколко пъти на ден, тъй като по-малките порции са по-лесни за смилане и няма да предизвикат подуването на корема.
Консумирайте умерено количество фибри
Фибрите са едни от най-препоръчителните храни за подпомагане на доброто храносмилане и избягването на проблеми като запек. Специалистите препоръчват консумацията на храни, богати на фибри, за намаляване на подуването на корема, за отслабване и за чувство на ситост. Въпреки това не трябва да консумирате големи количества фибри, защото и те могат да доведат до подуване на корема.
Правете упражнения
Упражненията са най-добрият начин за оформяне на коремната част и като цяло подобряват здравето на тялото. Физическата активност влияе положително на храносмилателната функция, намалява запека, бори се срещу задържането на вода, помага да отслабнете и като цяло дава усещане за добро физическо състояние, което подобрява качеството на живот. За постигането на по-плосък корем можете да правите упражнения, които са фокусирани върху коремната област.
Сокове, които могат да помогнат за намаляване на подуването на корема
Някои натурални сокове също могат да помогнат да се намали бързото подуване, да се постигне по-плосък корем и да се извае по-стегната и по-привлекателна фигура.
Зелено смути
Този вкусен зелен шейк спомага за подобряване на храносмилателната функция, за премахване на отпадъци от тялото и за постигане на по-плосък корем.
Съставки:
Смесете всички съставки в блендер за няколко минути, докато получите кремообразна смес.
Сок от папая, ленено семе и овесени ядки
Този вкусен сок съчетава ползите от папая с ленено семе и овес. Свойствата му помагат за подобряване на храносмилателната функция и предотвратяват досадното подуване на стомаха.
Съставки:
- 1 чаша нарязана папая
- 1 супена лъжица ленено семе
- 2 чаши вода
- 2 супени лъжици сурови овесени ядки
Смесете всички съставки за няколко минути и пийте, без да го прецеждате, за предпочитане на празен стомах.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Chen, L., Pu, Y., Xu, Y., et al. (2022). Anti-diabetic and Anti-obesity: Efficacy Evaluation and Exploitation of Polyphenols in Fruits and Vegetables. Food Research International, 157. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35761524/
- Flack, K. D., Hays, H. M., Moreland, J., et al. (2020). Exercise for weight loss: Further evaluating energy compensation with exercise. Medicine and science in sports and exercise, 52(11),2466-2475.. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33064415/
- Fu, M. R., Li, Y., Conway, C., et al. (2022). The Effects of Exercise-Based Interventions on Fluid Overload Symptoms in Patients with Heart Failure: A Systematic Review and Meta-Analysis. Biomedicines, 10(5), 1-17. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9138396/#:~:text=Exercise%20can%20help%20the%20lymphatic,symptoms%20due%20to%20fluid%20overload.
- Grillo, A., Salvi, L., Coruzzi, P., et al. (2019). Sodium intake and hypertension. Nutrients, 11(9), 1-16. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31438636/
- Jeong, J. N. (2018). Effect of pre-meal water consumption on energy intake and satiety in non-obese young adults. Clinical nutrition research, 7(4), 291-296. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30406058/
- Narain, A., Kwok, C. S. & Mamas, M. A. (2016). Soft drinks and sweetened beverages and the risk of cardiovascular disease and mortality: a systematic review and meta‐analysis. International journal of clinical practice, 70(10), 791-805. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27456347/
- Miquel, S., Azais, V., Burton, B., et al. (2015). Effects of chewing on appetite, food intake and gut hormones: A systematic review and meta-analysis. Physiology & behavior, 151(1), 88-96. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26188140/
- Mohammadbeigi, A., Asgarian, A., Moshir, E., et al. (2018). Fast food consumption and overweight/obesity prevalence in students and its association with general and abdominal obesity. Journal of preventive medicine and hygiene, 59(3), 236-240. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30397681/
- Parham, S., Kharazi, A. Z., Bakhsheshi, H., et al. (2020). Antioxidant, antimicrobial and antiviral properties of herbal materials. Antioxidants, 9(12), 1-36. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7767362/
- Slavin, J. L. (2005). Dietary fiber and body weight. Nutrition, 21(3), 411-418. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15797686/