11 начина за използване на банановите обелки

Ще излекувате акнето, а може също да излъскате мебелите и обувките! Интересно, нали?
11 начина за използване на банановите обелки
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Банановите плодове са един от най-консумираните през цялата година. Това е не само защото ги има всеки сезон, но и защото са вкусни и с голяма хранителна стойност.

Те съдържат значително количество витамини, минерали и антиоксиданти, което ги прави една от най-добрите храни за допълване на диетата.

Но това, което много хора дори не осъзнават е, че частта, която обикновено изхвърляме – банановите обелки, съдържат важни свойства и предоставят невероятни ползи.

В действителност банановите обелки съдържат повече фибри, отколкото самия плод и осигуряват аминокиселини, които са важни за организма.

Те са приятни на вкус и си струва да научите кои са ползите, които ще получите от тях, заедно с алтернативни начини как да ги използвате.

Готови ли сте? Нека да започнем!

1. Главоболие

Банановите обелки помагат при главоболие.

Високото съдържание на калий, концентрирано в обелките на бананите, е добро средство срещу честите главоболия.

Може да го приемете, като приготвите отвара, или като поставите обелките върху челото и задната част на врата, за да получите релаксиращ ефект.

2. Брадавици

Бялата част на обелката е чудесно решение за тези неприятни брадавици, които изскачат по различни части на тялото.

Тези ефекти не са незабавни, но като поставяте обелките върху тях всеки ден с лейкопласт, ще решите проблема само за няколко дни.

3. Банановите обелки помагат при запек

Един от ключовите фактори за решаване на запек и други храносмилателни проблеми е да се увеличи консумацията на фибри.

Тъй като банановите обелки съдържат повече фибри, отколкото самия плод, може да приготвите чай с тях или да ги добавите към смути, за да помогнете за подобряване на състоянието.

4. Акне

Банановите обелки помагат при акне.

Съединенията, съдържащи се в бялата част на банановите обелки са добро средство за акне, пъпки и черни точки.

Разтърквайте обелка по 2 пъти на ден. Пъпката ще изсъхне по-бързо, възпалението на кожата ще се успокои, а порите ще бъдат по-малко запушени.

5. По-бели зъби

Въпреки, че не действа като професионално средство за избелване на зъбите, разтривайте банановите обелки върху зъбите, за да помогнете за намаляване на жълтите петна.

Ежедневното им използване премахва петна, които се прикрепят към зъбния емайл. Затова и само след няколко седмици ще се радвате на блестящи зъби.

6. Ухапвания от насекоми

Банановите обелки ще ви помогнат и при ухапване от насекоми.

Натъркайте малка част от банановите обелки върху ухапванията от насекоми и ще облекчите възпалението и сърбежа.

Това е едно от най-старите лечебни средства за ухапвания от комар.

7. Синини

Регенеративните свойства в банановите обелки са полезни за ускоряване на изцеление на рани и синини.

Консумацията им като чай помага за подобряване на кръвообращението, а също има успокояващ ефект, когато се прилага локално.

8. Лак за мебели

Задната страна на банановите обелки може да се използва, за да излъскате кожа и дървени мебели, прибори за готвене и други аксесоари, които губят блясъка си поради праха.

Просто ги разтъркайте в продължение на 3 минути, след което веднага излъскайте с чиста кърпа.

9. Бананови обелки за подобряване на настроението

Банановите обелки подобряват настроението

Банановите обелки имат концентрирано, високо количество на есенциална аминокиселина, позната като триптофан. Тя се свързва с увеличаване на производството на серотонин.

Подходящите нива на този невротрансмитер позволяват да сме в добро настроение, да сме ентусиазирани, и да се радваме на благополучие.

Една чаша чай от бананови обелки е чудесно решение за стрес и депресивни състояния.

10. За лъскане на обувки

Банановите обелки могат да бъдат използвани, за да излъскате старите обувки и тези с потъмнял цвят. В този случай ефектът е подобен като при мебелите. Просто разтъркайте обелката и след това забършете добре с кърпа.

11. Сърдечно-съдово здраве

банановите обелки се грижат за здравето на сърцето

Фосфорът и калият, съдържащи се в банановите обелки, са чудесно решение за високите нива на кръвно налягане и холестерол.

Тези есенциални минерали предпазват здравето на кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението и предотвратяват окисляване на лошия холестерол във вените.

Разбира се, те не заместват никакви предписани лекарства за контролиране на тези заболявания, но редовната консумация може да бъде чудесно допълнение за поддържане на нивата такива, каквито трябва да бъдат.

Имайте предвид!

За да получите най-добри резултати, препоръчваме да използвате пресни бананови обелки. След като са били в хладилника губят важна част от свойствата си.

Ако искате да ги запазите за ден или два, най-добре е да ги поставите на хладно място, далече от източници на топлина или слънчева светлина.

Преди да ги консумирате, се уверете, че сте ги измили наистина добре, за да отстраните всички нечистотии.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


    • ShinichiSomeya et al. “Antioxidant compounds from bananas (Musa Cavendish)”, Food Chemistry, Volume 79, Issue 3, November 2002, Pages 351-354
    • Kanazawa K, Sakakibara H., “High content of dopamine, a strong antioxidant, in Cavendish banana”, J Agric Food Chem. 2000 Mar;48(3):844-8.
    • Fox C, Ramsoomair D, Carter C., “Magnesium: its proven and potential clinical significance”, South Med J. 2001 Dec;94(12):1195-201.
    • Pereira A, Maraschin M., “Banana (Musa spp) from peel to pulp: ethnopharmacology, source of bioactive compounds and its relevance for human health”, J Ethnopharmacol. 2015 Feb 3;160:149-63.
    • PingyiZhang, Roy L., Whistler James,  N.BeMiller, Bruce R.Hamaker, “Banana starch: production, physicochemical properties, and digestibility—a review”, Carbohydrate Polymers, Volume 59, Issue 4, 15 March 2005, Pages 443-458

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.