10 съвета как да отслабнете, без да жертвате нищо

Ако закусвате с филия хляб и зехтин, ще се чувствате по-добре от всякога
10 съвета как да отслабнете, без да жертвате нищо

Последна актуализация: 12 март, 2019

Как да отслабнете, без да жертвате нищо? Средиземноморската диета изисква да отделите малко повече време за готвене, за да се избегне използването на преработени продукти. Резултатите, от гледна точка на загуба на тегло, обаче, са впечатляващи.

Тя се счита за една от най-здравословните диети. Включва здравословни и лечебни хранителни елементи, но е и начин на живот, който прави животът по-добър. Прочетете следните 10 съвета, за да разберете как да отслабнете, без да жертвате нищо.

Ключът към намаляване на теглото със средиземноморската диета (без да жертвате нищо)

отслабвайте със средиземноморска диета, без да жертвате нищо

Защо казват, че е толкова здравословна? Тонове изследвания са подкрепили предимствата на тази диета и способността ѝ да предотвратява сърдечно-съдови заболявания, например. Това има нещо общо с факта, че тя съдържа много здравословни съставки, които са част от идеалната хранителна пирамида.

Зехтин, пресни плодове и зеленчуци, фибри, риба, миди, семена и ядки, антиоксиданти, витамин С … и, разбира се, активен начин на живот – разходки навън и взаимоотношения, основани на положителни емоции.

Доброто хранене ( без сладкиши или преработени храни), както и активният  начин на живот, домашно приготвените храни ( с пресни продукти и сервирани в правилните порции) са ключът към намаляване на теглото с тази диета. Готова ли сте? Нека започнем!

1.Значението на зърнените храни и пълнозърнестия хляб

Мога ли да консумирам хляб, ако съм на диета? Разбира се – стига да е пълнозърнест и с много семена. Избягвайте всички видове питки, които съдържат много рафинирани брашна и твърде много мазнини.

В идеалния случай, трябва да се консумира хляб, пълен с фибри – като овесен или ръжен хляб. Тези сортове са полезни за чревния тракт, по-лесни за преработване, и са с повече витамини и минерали. Толкова здравословни са, че организмът ще е благодарен!

Ако закусвате с филия хляб и зехтин, ще се чувствате по-добре от всякога.

2.Зехтинът – основна мазнина в диетата

Вече сме говорили за това. Зехтинът е в основата на средиземноморската диета. Това природно богатство съдържа витамин Е и мононенаситени мастни киселини – идеални за здравето на сърцето.

Те понижават нивото на холестерола и предпазват от здравословни проблеми, свързани със сърцето. Това е ключът към всяко ястие, което искате да приготвите. Не забравяйте да включите към него зехтин – гастрономическото съкровище.

3. Плодове, богати на антиоксиданти

отслабвайте с плодове, без да жертвате нищо

Портокалов сок, лимонов сок, ябълки, грейпфрут, нар, пъпеш, грозде, диня: всички тези продукти са страхотни варианти за закуска или за добавяне към салати. Небето е границата по отношение на вашите кулинарни творения.

Тези плодове са много здравословни –  засилват имунната система, пречистват тялото и му помагат да отслабне. Не забравяйте, че средиземноморската диета ( както и другите диети) изисква поне пет плода на ден.

4.Значението на пресните зеленчуци

Гъби, домати, чушки, патладжан, лук, спанак, тиква… Всички те са вкусни зеленчуци,  идеални съставки на семпли ястия, които трябва да се подправят с малко зехтин. Със средиземноморската диета можете да направите вкусни салати със зеленчуци, маслини и ядки.

Най-здравословният начин да се консумират зеленчуци, е когато те са в суров вид. Чушки, спанак, домати, лук… – сервирани сурови, доставят на организма по-голямо количество храносмилателни ензими, които защитават стомаха и червата.

Експериментирайте с различни цветове и вкусове, винаги консумирайте салата на обяд. Тя не е препоръчителна вечер, тъй като някои зеленчуци са трудносмилаеми: маруля и спанак, например.

5. Ядки

отслабвайте с ядки, без да жертвате нищо

Орехи, бадеми, фъстъци … Изобщо ядките са здравословни, защото съдържат магнезий, калций и фосфор. Те са страхотни  като добавка към закуска и салати и са основен елемент в средиземноморската диета, с която не се налага да жертвате нищо.

6.Консумирайте сезонни храни, никога – преработени

Употребявайте винаги натурален плодов сок, а не бутилирания от супермаркета. Средиземноморската диета изисква повече време за готвене, но  сами ще приготвите храната – без преработените храни от супермаркета. Консумирайте ориз, варени зеленчуци, прясна риба, и натурални сокове – заедно със сезонни плодове и зеленчуци.

7.Ферментирали млечни продукти

Знаем, че млечните продукти не винаги са здравословни. Ферментиралите, обаче, като киселите и пресните млека и някои видове сирена, са полезни за здравето. Те осигуряват на организма живи микроорганизми, които са от решаващо значение за запазване на чревната микрофлора в добър баланс.

8.Бяло месо

Можете да го консумирате два пъти седмично, за предпочитане – пилешко или пуешко. Тези бели меса са приятни и полезни.

9. Мазните риби

отслабвайте с риба, без да жертвате нищо

Сардини, скумрия, риба тон, сьомга… – консумирайте мазна риба най-малко два пъти седмично. Мазнините в нея са много полезни и богати на омега 6. Не я изключвайте от средиземноморската диета.

10. Активният начин на живот не изисква да жертвате нищо

Излезте на разходка вечер, за да се насладите на чистия въздух и природата. Изпълнявайте умерено тежки упражнения вечер, като например – да излезете да тичате с приятел.

Пийте много вода, наслаждавайте се на слънцето и социалните взаимоотношения. Всичко това ще подобри качеството на живот, което ще се отрази и на физическото здраве. Ако следвате тези хранителни съвети и избягвате сладки, мазнини и преработени храни, малко по малко, ще започнете да отслабвате.

Другият ключ към средиземноморската диета е: да не се консумират големи порции. Сложете толкова в чинията, колкото ще е достатъчно. И не забравяйте: чаша вино на ден! Чудесно е за сърцето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.