Logo image

10 суперхрани за мозъка

3 минути
10 суперхрани за мозъка
María Belén del Río

Прегледано и одобрено от биолог, лекар María Belén del Río

Написано от Редакционен екип
Последна актуализация: 27 декември, 2022

За мозъка можем да говорим много – като за начало, тялото ви се контролира него Той е направен от хиляди неврони, които отговарят на безбройно количество външни импулси. Начинът на действие на мозъка е толкова сложен, че дори днес са налице много въпроси, чиито отговори остават неизказани. Част от тях са свързани с неговия потенциал.

Много са заболяванията, които влошават постепенно работата на мозъка. За разлика от преди, когато от проблеми с мозъка са страдали предимно много възрастни хора, днес се срещат все повече случаи на засегнати млади хора.

Затова ако можете да направите мозъка си по-здрав и по-бистър за дълъг период от време, бихте ли го направили?

За да ви помогнем да поддържате възможностите на мозъка си за дълго време, препоръчваме ви този списък от най-добрите храни, които поддържат оптималното му функциониране.

Червени боровинки

Тази суперхрана е полезна за мозъка, и като цяло – за подхранване на цялото тяло. Ползите от консумацията на червени боровинки помагат за предпазване и забавяне на дегенеративните заболявания, поразяващи мозъка, като например Алцхаймер. Освен това боровинките са мощен антиоксидант.

Ядки

ядките са една от най-полезните храни за мозъка - включете ги в ежедневното си меню

Те снабдяват тялото с минерали и витамини, сред които фосфор, магнезий, калий, витамини от групата В и витамин Е. Ядките са приятели на сърдечно-съдовата система, спомагайки процеса на транспортиране на важни хранителни вещества до всяка клетка и орган на тялото, тоест и до мозъка.

Авокадо

Притежава антиоксидантни свойства, които помагат за предпазване от преждевременно остаряване на организма и влошаване на здравето. Съдържа омега-3 мастни киселини, които предпазват мозъка от преждевременно увреждане.

Домати

доматите са задължителна част от списъка с храни, полезни за мозъка

Доматите съдържат субстанция, наречена ликопен. Благодарение на антиоксидантните му свойства, ликопенът е доказано ефективен при превенцията на много заболявания.  Става дума за сериозни здравословни състояния, като рак и сърдечен удар.

Семена чиа

Семената чиа стимулират функциите на невроните и подобряват мозъчната активност. Смята се, че представляват най-добрият източник на омега-3 мастни киселини, който въобще можете да бъде намерен в природата.

Редовната консумация на чиа ще ви осигури добро здраве, ще ви предпази от проблеми, свързани със остаряването и ще се грижи за това да поддържа функциите на тялото оптимално действащи.

Зехтин

освен че топи мазнините по талията, зехтинът е и сред храните, полезни за мозъка

Зехтинът се характеризира с мощен антиоксидантен ефект. Консумацията му се препоръчва за профилактика срещу вредното въздействие на свободните радикали.

Знаете, че те са сред основните причини за възникването и развитието на редица заболявания, сред които и рак.

Зехтинът съдържа здравословни мазнини, които защитават сърцето, поддържат оптимална циркулация на кръвта и захранват всички клетки в тялото, за да могат да функционират правилно.

Риба за мозъка

Рибата е отличен източник на фосфор. Този минерал е важен за мозъка,  особено за подобряване на паметта.

Когато ядете редовно риба, особено от вида сом, който е с  високото съдържание на омега-3 мастни киселини, ще осигурите на мозъка и на сърцето си завидно здраве.

Зелен чай

зеленият чай е полезен за мозъка, тъй като спомага за добрата памет

Страхотен антиоксидант, който предпазва сърцето и мозъка от заболявания. Освен това спомага за запазването на добрата памет и предпазва от нарушения, причинени от напредването на възрастта, като защитава клетките.

Прочетете и: Зелен чай като лекарство против акне

Какао

Редовният прием на какао ще поддържа цялото ви тяло в добро здраве. Защо?

Защото съдържа антиоксиданти, които предпазват от преждевременно остаряване на клетките. По този начин какаото пази сърцето здраво. Наличието на магнезий в състава му в големи дози говори за положителното му въздействие върху нервната система.

Броколи

Броколите съдържат вещества, които притежават способността да засилват паметта и да възвръщат здравето на мозъка. Освен това броколите се характеризират със свойства, които го правят задължителна част от ежедневното ви меню, ако искате да поддържате здраво сърцето си.

Вижте и: Как да консумираме броколите

Накратко…

Всички изброени дотук храни притежават ценни свойства, които ще са ви от помощ, ако искате да подобрите и да поддържате оптимални функциите на мозъка ви.

Затова ви препоръчваме да ги слагате редовно на семейната трапеза. Така ще осигурите на цялото си семейство добро здраве и ценни хранителни вещества.

Здравословната и балансирана диета е полезна и за мозъка, тъй като е способна да поддържа тялото и духа в оптимална форма за дълго време. Избирайте натуралните продукти и извличайте ползата от тях всеки ден!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lunn, J. (2006). Superfoods. Nutrition Bulletin. https://doi.org/10.1111/j.1467-3010.2006.00578.x

  • Llorent-Martínez, E. J., Fernández-de Córdova, M. L., Ortega-Barrales, P., & Ruiz-Medina, A. (2013). Characterization and comparison of the chemical composition of exotic superfoods. Microchemical Journal. https://doi.org/10.1016/j.microc.2013.05.016

  • Daugherty, B. (2011). Superfoods: The Healthiest Foods on the Planet. Journal of Nutrition Education and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2011.03.008

  • Canter, P. (2010). Complementary Medicine for Dummies. Focus on Alternative and Complementary Therapies. https://doi.org/10.1111/j.2042-7166.2007.tb01737.x

  • Williams, C. (2016). A blueberry a day…. New Scientist. https://doi.org/10.1016/S0262-4079(16)31418-X


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.