Знаете ли как да действате, ако някой се дави?

Винаги е препоръчително да имате основни познания за първа помощ в случай на удавяне. Основното нещо е да запазите спокойствие и да се уверите, че засегнатото лице може да диша.
Знаете ли как да действате, ако някой се дави?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 26 декември, 2022

Да имате основни познания за първа помощ е много полезно, защото ви позволява да знаете как да действате в извънредни ситуации, като например ако някой се дави. Ако не знаете основните стъпки, които трябва да предприемете, ако попаднете в тази ситуация, не се колебайте и ги вземете под внимание, защото кой знае може би в даден момент те ще се окажат много полезни.

Инцидентите във водата са много чести, но в отчаянието си на момента не знаем как да реагираме, ако видим, че човек се дави.

Удавянето се причинява от внезапно проникване на вода в белите дробове. Това предотвратява навлизането на въздух, което причинява задушаване и може да доведе до смърт.

Първи стъпки, когато някой се дави

някой се дави

Първото нещо, което трябва да направите, е да се опитате да извадите човека от водата, без да се излагате на опасност. Ако знаете как да плувате и е безопасно, отидете до човека и се опитайте да го „издърпате“ в такава позиция, че поне лицето му (особено носът и устата) да са над повърхността и да са обърнати нагоре. В идеалния случай използвайте всеки предмет, който може да плава.

Жертвата трябва да бъде поставена на място, което позволява подходяща опора. Ако не знаете какво да правите, ще трябва да помолите за помощ други хора и да се обадите на пожарната, спасителите или службите за спешна помощ.

След като изясните тази точка, ще трябва да проверите дали жертвата диша. Ще трябва да проверите дали гърдите му са надути или не. Можете също така да усетите дишането му, като доближите бузата си до устата му. Ако човекът диша нормално, поставете го в странично положение, за да предотвратите задавяне, ако започне да повръща.

 И още важни неща

Важно е да не се опитвате да отстраните водата от белите дробове или да карате човекът да повръща. Първо потърсете помощ. Ако трябва да практикувате дишане уста в уста, трябва да знаете, че то се състои от преминаване на свежия въздух, съдържащ се във вашите дихателни пътища, в белите дробове на другия човек.

Дишането уста в уста е нещо, което трябва да се прави независимо от възрастта на пострадалия. Тази техника трябва да се прилага само ако давещият се е в безсъзнание и е проверено, че не диша. За да го направите правилно, просто изпълнете следните стъпки:

 1. Поставете засегнатото лице с лицето нагоре на пода или върху твърда повърхност.
 2. Наклонете челото назад с една ръка и спуснете брадичката с другата ръка, за да отворите устата и дихателните пътища.
 3. Поемете дълбоко въздух и задръжте носа си с показалеца и палеца.
 4. Издишайте вдишания въздух в устата на пациента за 2 секунди.
 5. Изчакайте 5 секунди, за да повторите процеса.

Ако се справяте успешно, давещият се трябва да започне да кашля вдишаната вода. В този момент ще е необходимо да го поставите на една страна, за да предотвратите връщането на течността в белите дробове.

Първа помощ ако се дави дете

дете във водата

Ако жертвата е дете и трябва да направите дишане уста в уста, ще трябва да наклоните главата на детето назад, така че езикът му да не блокира преминаването на въздуха. След това ще трябва да духате в устата на детето, като стискате носа му. По този начин ще извършите инсуфлацията правилно.

В този смисъл най-добрата препоръка е винаги да държите под око малките и те да остават под наблюдението на възрастен. Освен това, ако поверим тази задача на друго дете или тийнейджър, и двамата могат по-лесно да се разсеят и е вероятно да нямат нито необходимия физически капацитет за спасяване, нито достатъчно подготовка за оказване на първа помощ.

Въпреки това, най-добре е да проверите дали гърдите на жертвата са леко надути. Честотата трябва да бъде 15 до 20 вдишвания в минута. Ако е бебе, поставете носа и устата на бебето в устата си. И след това издухайте и следвайте стъпките, споменати по-горе.

Винаги е важно да се помни, че белите дробове на децата са по-малки и имат по-малък капацитет от тези на възрастните. В този смисъл е важно въздухът да се издишва бавно в белите дробове на бебето и да се провери дали разширяването на гръдния кош не е преувеличено. Всички тези мерки ще предотвратят появата на възможни наранявания.

Кардиопулмонална реанимация

първа помощ при удавяне

Ако трябва да правите масаж или кардиопулмонална реанимация (CPR), трябва да знаете как да го направите правилно. Така че имайте предвид следните индикации:

 • Състои се от компресиране на сърцето, за да се поддържа кръвообращението: редуване на дишане уста в уста и компресия на гърдите.
 • Преди да започнете, трябва да проверите дали човекът, който се задушава, е в безсъзнание, не диша и няма пулс. Ако пациентът диша или има пулс, при никакви обстоятелства не започвайте CPR.
 • Ако жертвата е на възраст под една година, цикълът е две вдишвания и 30 компресии със скорост 100 компресии в минута. Имайте предвид, че костите на малките деца и кърмачетата са по-крехки. Така че компресиите трябва да се извършват само с 2 пръста.

И още

 • Ако детето е на възраст над една година, правилният цикъл е 30 компресии на гръдния кош със скорост 120 компресии в минута, последвани от 2 вдишвания. Компресиите при възрастни трябва да се извършват чрез сключване на двете ръце и намаляване на тежестта на тялото, докато гръдният кош потъне приблизително 5 сантиметра.
 • Пълният цикъл се състои от извършване на 30 компресии заедно с 2 вдишвания. В идеалния случай трябва да бъдат завършени 4 цикъла, преди реанимацията да може да бъде спряна.
 • От друга страна, ако нямате помощ или физическото състояние не е адекватно, най-добре е да не извършвате инсуфлации. Тази дейност може да ви измори и да направи компресиите неефективни.

Най-важно е бързо да се обадите за помощ или да потърсите спешна помощ. Ако сте сам, помолете някой друг да ви помогне, докато упражнявате първа помощ. Ако няма друг, продължете да изпълнявате техниките за първа помощ, защото те могат да бъдат жизненоважни за жертвата.

Дори жертвата да реагира, трябва да я придружите и да сте внимателни към симптомите, които може да прояви. Дишането може да спре отново и е важно да не остава сам в тези моменти.

Не забравяйте да проверите за хипотермия

Проверете давещия се за хипотермия; ако можете, свалете мокрите дрехи и го покрийте със сухи одеяла. Ако давещият се върне в пълно съзнание, предложете му топла напитка. Понякога този жест е почти достатъчен, за да се подобри пациентът.

Както можете да видите, първата помощ, когато някой се дави, може да спаси животи. Най-важното нещо в този тип ситуация е да запазите спокойствие. И да действате по спокоен и ведър начин, като следвате всички споменати стъпки.

Освен това трябва да се отбележи, че ако не знаете правилната техника за извършване на някоя от описаните маневри, трябва да се обадите на службите за спешна помощ, преди да действате. Неправилното извършване на компресия на гърдите или дишане уста в уста може да причини допълнителни увреждания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.