Истинската опасност: преносимостта на коронавируса

Коронавируът значително се е разпространил по света и е важно да знаем за преносимостта на това заболяване, за да намалим риска от заразяване. Какво трябва да направим за това? Ще обясним в подробности в днешната статия.
Истинската опасност: преносимостта на коронавируса

Последна актуализация: 12 януари, 2022

Учените по света са в надпревара с времето за да намалят разпространението на COVID -19. Има различни начини за атака на този инфекциозен агент, включително социално дистанциране, миене на ръце, предпазни мерки, разработване на ваксини и т.н. В момента, за да се разбере как да се намали разпространението на тази пандемия, е важно да се разбере преносимостта на коронавируса.

Обаче, едно нещо е сигурно: трябва да познаваме врага си, за да можем да го победим. Следователно, сред всички характеристики на всеки вирус, една от най-уместните е неговата преносимост. Вирусите са частици, образувани от нуклеинови киселини, заобиколени от протеини. Те са възможни да се размножават на цената на клетките, които атакуват.

Като цяло, един вирус не е заинтересован от убиването на гостоприемника, който напада. Един ефективен вирус е този, който се възпроизвежда без неговия носител дори да забележи неговото присъствие. По този начин, вирусът може да се разпространява и сред другите индивиди, преди да произвежда симптоми, възпрепятстващи нормалния начин на живот.

Така, преносимостта е ключов термин когато сме изправени пред каквато и да било епидемия. Следователно, в сегашната статия, ще обясним важността на преносимостта на коронавируса, както и терминологията, която съдържа.

Защо е важно да се разбере преносимостта на коронавируса

Центровете за контрол на заболяванията и предотвратяване (CDC) твърдят, че лекотата, с която вирусите могат да се разпространяват от един човек на друг, може да варира. Някои вируси са силно заразни, докато другите са по-малко заразни. За да разберем, че преносимостта на коронавируса е истинската опасност, ще разгледаме този процес в детайли.

Преносимостта на коронавируса: основна стойност на възпроизвеждането

Преносимостта на коронавируса: клетки на коронавируса

Учените са изчислили, че коронавирусът има приблизителна RO стойност между 2 и 3. Обаче, начинът, по който се разпространява, представлява истинска опасност.

За да го представим просто, основната репродуктивна стойност или R 0, е средният брой на нови случаи, които заразеният индвид ще произведе по време на целия период на заразата. Когато тази стойност е по-малка от 1 единица, инфекцията изчезва след дълъг период от време Обаче, когато е по-висока от 1 единица, тогава продължителното разпространение става по-вероятно. Да погледем един пример:

  • Основната репродуктивна стойност на шарката е 15 единици (R0:15)

Стойността показва, че човек с шарка може да зарази други 15 неваксинирани индивиди по време на периода, в който той или тя боледува. За обикновеният грип, да добавим малко перспектива, стойността е 1.3.

Специалистите изчисляват, че R0 на коронавируса (COVID-19) е между 2 и 3. Така че, преносимостта на коронавируса е двойно колкото тази на обикновния грип. Обаче, тя не е толкова преносима като шарката. Така че, ако живеем сред болести с по-голяма преносимост от десетилетия (като шарката), тогава каква е истинската опасност от коронавирус?

Преносимостта на коронавируса: инкубационен период и безсимптомни носители

По новините, най-вероятно сте срещали различни твърдения тези дни от сорта на следните: „Да, имам коронавирус, но съм късметлия, че нямам никакви симптоми.“ Но тези случаи са като меч с две остриета:

  • Статистически, знаем, че 80% от случаите на заразата с коронавирус включват леки симптоми. Тези хора не се нуждаят от хоспитализация.
  • В Китай, 43, 000 човека се оказват положителни за COVID-19 без ясни симптоми.
  • Инкубационният период е между 5 дни и 3 седмици, по изключение, средно 7 дни. Докато докладите разкриват, че носителите могат да разпространяват болестта по време на инкубационния период, това не е главният период на заразяване.

Тези данни са много надеждни на индивидуално ниво. Възможно е хората, които не са подложени на риск, да се заразят с болестта без дори да забележат. Това си личи, че са добри новини за тези хора. Обаче, това не са със сигурност добри новини за хората от уязвимите групи, с които влизат в контакт. Един вид на сравнително добро здраве по време на периода с болестта увеличава преносимостта на вируса.

Ефективността от преминаването без симптоми

Възрастна жена, която гледа през прозореца

Коронавирусът не предизвиква остри симптоми при всеки човек, и точно това го прави толкова опасен. Тъй като често минава незабелязано, може да стигне до повече хора от рисковите групи.

Ако хората се разболеят толкова много, веднага щом прихванат болестта, тогава те трябва спешно да се настанят в болница. Индиректно, това намалява способността те да заразят другите хора. Следователно, по-вероятно е R0 на причиняващия вирус, да е по-ниска от 1.

От болничното легло, болните индивиди не могат да се движат, камо ли да продължават с нормалния си начин на живот. И ето къде влиза на практика ефективността на коронавируса. Много носители могат да продължат нормалния си начин на живот. Въпреки, че те биха могли да имат кашлица, главоболие или лека треска.

Преносимостта на коронавируса

Кой не е ходил до хранителния магазин по някое време дори когато се чувстват зле? Това е сравнително нормален навик. Обаче, това позволява на вируса да пътува в частиците, които произвеждаме когато кашляме или кихаме. Това пренася вирусът на другите хора, някои от които са в по-голям риск от развиване на усложнения. Това е ключът към успеха на коронавируса. Позволява на видимо здравите хора да продължат нормалния си начин на живот, при това заразявайки максималния брой  здрави индивиди.

Важността от разкриването на болестта

Поради тази причина, в наши дни, се поставя толкова голямо значение върху броя на комплектите за бързо разкриване. Теоретически, всеки човек, който е бил в контакт с болен индивид трябва да се подложи на изследване…без значение дали проявяват симптоми или не.

Поради логични причини, този процес е много труден. Заболяването се разпространява бързо и ресурсите са ограничени. Следователно, точно сега, само тези, които могат да докажат лично излагане към болестта или тези, които проявяват ясни симптоми и са били в контакт с някой, който се е оказал позитивен, са подходящи за изследване.

Това е истинският мотив зад нуждата за гражданска отговорност. Не можем да сме сигурни, че не сме изложени на вируса, но можем да намалим опасността от заразяване, като излизаме от домовете си колкото се може по-рядко.

Така че, истинската опасност от коронавируса не е неговото ниво на смъртност (което е 4%, почти единствено и само при възрастните). По-скоро, истинската опаност, която разглеждаме, е преносимостта на коронавируса. Ето защо е толкова важно да намалите контактите с другите хора през това време.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.