Затлъстяване на черния дроб: кои храни да избягвате

Изключете напълно от менюто си мазно, пържено и алкохол
Затлъстяване на черния дроб: кои храни да избягвате

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Затлъстяване на черния дроб се е превърналo в ключов медицински проблем на нашето съвремие. Една от основните причини за възникването му се корени в съвременния начин на живот. Той се характеризира с продължителни периоди без редовни занимания с физическо натоварване.

И не само това –  в последно време се отбелязва продължаващ бум на консумацията на различни снаксове и т.нар. “джънк фууд” (храна-боклук). Те снабдяват тялото ни с излишно количество мазнини, но не и вещества с хранителна стойност.

Последствията от подобни промени в хранителното меню са натрупване на излишни килограми и затлъстяване на жизненоважен орган като черния дроб поради прием на прекалено много мазнини.

Щом някой бъде диагностициран със заболяването “затлъстяване на черния дроб”, бързото привикване към здравословни навици е ключово за болния.

С други думи, човекът, който страда от затлъстял черен дроб, трябва да следва балансирана диета и да включи в ежедневния си живот редовни занимания със спорт. По този начин той ще може да стабилизира теглото си и да облекчи процеса на възстановяване на функциите на черния дроб.

Храни, богати на мазнини

храните богати на мазнини помагат за затлъстяване на черния дроб

(Снимка: PABLO TESTIGOCRIMINAL/ Flickr.com)

Когато черният дроб е затлъстял, той изпитва проблеми със смилането на храната, богата на мазнини и други подобни елементи.

Поради това е препоръчително консумацията на мазна храна да бъде избягвана или сведена до критичен минимум. В допълнение, храните, които са богати на мазнини, водят до натрупването на излишни килограми, което на свой ред предизвиква други здравословни усложнения за човека, страдащ от затлъстял черен дроб.

Храни, които трябва да избягвате при затлъстяване на черния дроб:

  • Пържени храни
  • Храни, приготвени на фурна, които съдържат кашкавал и мазнини
  • Мляко и млечни продукти

Не забравяйте – при диагноза “затлъстял черен дроб” е от първостепенна важност е да изключите напълно от менюто си храните, богати на мазнини.

Храни с висок гликемичен индекс

Храните, които са богати на естествени захари, или тези, които са с висок гликемичен индекс, стимулират повишаването на нивото на глюкозата в кръвта.

Това повишаване, от своя страна, влияе върху черния дроб на човека. Препоръчваме ви да консумирате умерено храни като картофи, диня, стафиди, банани, бял хляб, продукти, получени от царевица, сладолед, ароматизирано кисело мляко и шоколад, богат на прости въглехидрати.

Обработени зърнени култури

Желателно  е тези храни да бъдат избягвани от хора, които страдат от затлъстяване на черния дроб. Вместо това, в менюто им трябва да намерят място пълнозърнестите храни.

По този начин се набавят достатъчно количество фибри, което спомага за регулирането на нивото на холестерола и глюкозата. Приемът на фибри е ключова стъпка в преодоляването на сериозен здравословен проблем като затлъстелия черен дроб.

Алкохол

алкохола уврежда черния дроб

Консумацията на алкохол, независимо дали е умерена или прекомерна, води до натрупване на мазнини в клетките на черния дроб. Когато това натрупване премине допустимите нива, клетките започват да се възпаляват и след време заболяването започва да се проявява.

След като то е налице, нормалното циркулиране на кръвта е нарушено и, ако този процес не бъде спрян, черният дроб може да бъде поразен невъзвратимо. Поради това е препоръчително консумацията на алкохол да се сведе до минимум.

Ако вече сте получили диагнозата затлъстял черен дроб, вероятно сте били посъветвани да спрете изцяло приема на алкохолни напитки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ajmera, V. H., Terrault, N. A., & Harrison, S. A. (2017). Is moderate alcohol use in nonalcoholic fatty liver disease good or bad? A critical review. Hepatology65(6), 2090-2099. https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hep.29055
  • Chung, M., Ma, J., Patel, K., Berger, S., Lau, J., & Lichtenstein, A. H. (2014). Fructose, high-fructose corn syrup, sucrose, and nonalcoholic fatty liver disease or indexes of liver health: a systematic review and meta-analysis. The American Journal of Clinical Nutrition100(3), 833-849. https://europepmc.org/article/pmc/pmc4135494
  • Georgoulis, M., Kontogianni, M. D., Tileli, N., Margariti, A., Fragopoulou, E., Tiniakos, D., … & Papatheodoridis, G. (2014). The impact of cereal grain consumption on the development and severity of non-alcoholic fatty liver disease. European journal of nutrition53, 1727-1735. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24604574/
  • Hajihashemi, P., & Haghighatdoost, F. (2019). Effects of whole-grain consumption on selected biomarkers of systematic inflammation: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the American College of Nutrition38(3), 275-285. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2018.1490935
  • Kechagias, S., Blomdahl, J., & Ekstedt, M. (2019). Alcohol consumption in non-alcoholic fatty liver disease—harmful or beneficial?. Hepatobiliary Surgery and Nutrition8(3), 311. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6561895/
  • Parry, S. A., & Hodson, L. (2017). Influence of dietary macronutrients on liver fat accumulation and metabolism. Journal of investigative medicine: the official publication of the American Federation for Clinical Research65(8), 1102-1115. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28947639/
  • Perdomo, C. M., Frühbeck, G., & Escalada, J. (2019). Impact of nutritional changes on nonalcoholic fatty liver disease. Nutrients11(3), 677. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/3/677
  • Roerecke, M., Vafaei, A., Hasan, O. S., Chrystoja, B. R., Cruz, M., Lee, R., … & Rehm, J. (2019). Alcohol consumption and risk of liver cirrhosis: a systematic review and meta-analysis. The American Journal of Gastroenterology114(10), 1574. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6776700/
  • Shen, X., Jin, C., Wu, Y., Zhang, Y., Wang, X., Huang, W., … & Gao, X. (2019). Prospective study of perceived dietary salt intake and the risk of non‐alcoholic fatty liver disease. Journal of Human Nutrition and Dietetics32(6), 802-809. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/JHN.12674
  • Tanaka, N., Kimura, T., Fujimori, N., Nagaya, T., Komatsu, M., & Tanaka, E. (2019). Current status, problems, and perspectives of non-alcoholic fatty liver disease research. World Journal of Gastroenterology25(2), 163. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337019/
  • U.S. Food and Drug Administration. (25 de febrero de 2023). Sodium in Your Diet. https://www.fda.gov/food/nutrition-education-resources-materials/sodium-your-diet

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.