Защо е препоръчително да ядете червено цвекло
Тази сладка грудка се характеризира с удивителни свойства. Представлява отлично прочистващо средство за черния дроб, понижава кръвното налягане, бори се със запека и зарежда тялото с енергия. Открийте още много любопитни факти защо е полезно да консумирате редовно червено цвекло в днешната ни статия.
То представлява кореноплоден зеленчук, но, както ще научите в следващите редове, можете да ядете без капка притеснение неговите листа и стебла. Цвеклото съдържа ценно количество витамини В и С, минерали, сред които калий, желязо, натрий, магнезий, а също така и фибри.
Здравословните ползи от червеното цвекло
- Поради съдържанието на желязо, цвеклото се бори с анемията и силната умора. Идеална храна е за възстановяване след заболяване.
- Червеното цвекло по естествен начин понижава кръвното налягане.
- То притежава противовъзпалителни свойства.
- Цвеклото прочиства кръвта и черния дроб. Освен това стимулира елиминирането на токсините от тялото, които увреждат черния дроб.
- То понижава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.
- Бори се с рака, подобно на други червени храни.
- Съдържа фибри, които по естествен начин стимулират оптималното преминаване на храната през червата.
Прочетете и: Съживете тялото си със сок от круша, цвекло и спанак
Как да консумирате червено цвекло?
- Задушено: За тези от вас, които не се наслаждават особено на сладкия вкус на червеното цвекло, препоръчваме да го нарязвате на малки парчета и да го добавяте към задушени ястия с месо и зеленчуци. По този начин вкусът му ще бъде слабо доловим, но ще можете да извлечете полза от богатото на нутриенти съдържание.
- Варено: За да сварите червеното цвекло, трябва да го измиете добре, така че да можете да го оставите с кората. Освен това е желателно да оставите част от стеблото, за да запазите хранителните вещества, цвета и вкуса. Цвеклото по принцип се вари около час, докато стане меко.
- Сурово: Почитателите на червеното цвекло се наслаждават на вкуса му, дори когато е сурово. Те го използват за приготвянето на салати и като гарнитура. Тъй като цвеклото е твърдо, можете да го рендосате и да го използвате като допълнителна съставка в ястията, придавайки им цвят. Можете да го прибавите дори в десерт, например бисквити или кисело мляко.
- Сокове и смутита: Можете да се насладите на оригинални, вкусни и полезни смутита и сокове, като включите в рецептите им червено цвекло. По този начин ще извлечете полза от хранителните вещества, съдържащи се в суровия зеленчук, без да е необходимо да го дъвчете. Опитайте се да съчетаете цвеклото с ябълки, банани, червени плодове, ягоди и т.н.
Запазете листата
Ако купите от пазара органично отгледано червено цвекло, възможно е то да бъде с листа. За да извлечете максимална полза от ценните съставки на зеленчука, можете да използвате и тях. Още в древни време листата редовно са били консумирани. За целта е необходимо добре да измиете червеното цвекло и листата му. Добавяйте ги към сокове, смутита, задушени ястия, омлети или салати.
За ваша информация листата са богати на витамини А, С и К, както и на минерали като калций и желязо.
Лекарство за жени
Сокът от цвекло е изпитано във времето натурално средство, което ефикасно се бори с нередовния цикъл и преждевременната менопауза. И в двата случая препоръчително е да консумирате чаша сок от червено цвекло на празен стомах, когато усещате дискомфорт.
Вижте още: Съвети за щастлива и здравословна менопауза
Руска супа
Тази традиционна рецепта е популярна и в наши дни. Идеална е в борбата с настинките, които са типични за Русия: Борш или супа с червено цвекло.
Нарежете лук и червено цвекло. След това ги сотирайте до омекотяване (нужни са около 7 минути). Налейте зеленчуков бульон и гответе на слаб огън в продължение на 15 минути. Добавете нарязано зеле, магданоз, шери, сол и пипер на вкус. Традиционно тази супа се сервира със сметана.
Естествена боя
Любопитен факт е, че от цвеклото може да бъде извлечена червена боя. Позната е като добавка Е-162 или бетатин. Тя не е вредна за здравето на човека, за разлика от червената боя, позната като Е-120, която се извлича от вид насекоми. Докато Е-162 не е опасна, добавката Е-120 може да провокира алергична реакция.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Imagen por cortesía de Skånska Matupplevelser, Larry y net_efekt.
- Zegarra Zeballos, M. R. (2017). Efecto antianémico de hojas de Remolacha en en Gestantes atendidas en CAP II MACACONA-EsSalud de Ica. Revista Colombiana Salud Libre, 12(2), 23–30. https://www.mendeley.com/catalogue/efecto-antian%C3%A9mico-hojas-remolacha-en-en-gestantes-atendidas-en-cap-ii-macaconaessalud-ica/
- FEN. (2014). Remolacha. Verduras y Hortalizas (pp. 203–204). Retrieved from http://www.magrama.gob.es/es/ministerio/servicios/informacion/remolacha_tcm7-315481.pdf
- Pardo, L. A., & Zarazaga, B. C. (2013). Mo de remolacha: Suplemento natural para deportistas. Medicina Naturista, 7(2), 116–118. https://www.mendeley.com/catalogue/mo-remolacha-suplemento-natural-para-deportistas/
- Domínguez, R., Cuenca, E., Maté-Muñoz, J. L., García-Fernández, P., Serra-Paya, N., Estevan, M. C., Herreros, P. V., … Garnacho-Castaño, M. V. (2017). Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cardiorespiratory Endurance in Athletes. A Systematic Review. Nutrients, 9(1), 43. doi:10.3390/nu9010043 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295087/
- Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients, 7(4), 2801-22. doi:10.3390/nu7042801 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/
- AgroEs. es. (2013). Remolacha de mesa, taxonomía, y descripciones botánicas, morfológicas, fisiológicas y ciclo biológico. http://www.agroes.es/cultivos-agricultura/cultivos-huerta-horticultura/remolacha/430-remolacha-descripcion-morfologia-y-ciclo
- Priya, N. G., Malarvizhi, M., & Jothi, A. J. (2013). Beet root juice on haemoglobin among adolescent girls. SR Journal of Nursing and Health Science, 2(1), 9-13. http://iosrjournals.org/iosr-jnhs/papers/vol2-issue1/C0210913.pdf
- Hobbs, D. A., Kaffa, N., George, T. W., Methven, L., & Lovegrove, J. A. (2012). Blood pressure-lowering effects of beetroot juice and novel beetroot-enriched bread products in normotensive male subjects. British Journal of Nutrition, 108(11), 2066-2074. https://www.researchgate.net/publication/221892647_Blood_pressure-lowering_effects_of_beetroot_juice_and_novel_beetroot-enriched_breads_in_normotensive_male_subjects
- Kumar, Y. (2015). Beetroot: A Super Food. IJESTA, 1(3), 20-26. http://oaji.net/articles/2015/1742-1431678273.pdf