4 запарки с мед за подобряване на вашето здраве

Медът е здравословен натурален продукт, който можем да приготвим по много начини, за да подобрим здравето си. Открийте 4 здравословни запарки с мед тук!
4 запарки с мед за подобряване на вашето здраве

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Медът е органичен продукт, който е част от човешкия живот в продължение на хиляди години, където се използва и за запарки с мед. Пчелите го произвеждат от преобразуването на нектара от цветя. Всъщност основната му цел е да осигури храна за кошера.

Благодарение на състава си той е бил източник на храна и енергия и за хората. Като цяло, той съдържа сложна смес от въглехидрати, вода и малка част от протеини, витамини, минерали и фенолни съединения, наред с други второстепенни съставки, според авторите на скорошно проучване.

Приписват му се различни лечебни свойства. Всъщност няколко от тях са доказани, като наличието на антиоксиданти, антибактериални съставки и антибиотици, както и висока концентрация на ензими и антиоксиданти, които защитават тялото.

Най-интересното е, че може лесно да се комбинира с други съставки, за да се получат естествени лекарства, които подобряват качеството на живот. По-долу искаме да споделим четири различни начина да го използвате, така че да не се колебаете да се възползвате от неговите свойства. Внимание!

1. Запарки с мед: Запарка от мед и лимон

Полезни за здравето запарки с мед

Тази инфузия от мед и лимон е едно от традиционните средства за облекчаване на дискомфорта в гърлото или общия дискомфорт от обикновена настинка и грип

Ето как да я направите.

Съставки

  • 1 чаша вода (250 мл)
  • Сокът от един лимон
  • 1 чаша мед от розмарин (335 г)
  • 1 супена лъжица лимонова кора (10 г)

Подготовка

  • Първо добавете чаша мед в тенджера. След това го загрейте на водна баня за около 10 минути.
  • Когато се загрее, добавете и кората и лимоновия сок.
  • След препоръчаното време го свалете от котлона. Изчакайте да изстине и след това приберете сместа в буркан.
  • Разредете две супени лъжици от течността в чаша топла вода за консумация.
  • Пийте по две-три чаши на ден.

2. Запарки с мед: мед, джинджифил и канела

Трите съставки в тази инфузия се характеризират със своите аналгетични, антибиотични и енергизиращи свойства. Според някои редовният им прием укрепва имунната система. Всъщност може да ви помогне да направите следното:

  • Да защитите гърлото си
  • Улеснява елиминирането на токсините
  • Предотвратява преждевременното стареене
  • Засилва метаболизма и насърчава загубата на тегло при тези с наднормено тегло
  • Помага за предотвратяване на умората и стреса и повишава нивата на енергия

Съставки

  • 1 литър вода
  • 1 пръчка канела
  • 5 супени лъжици пресен джинджифил (50 г)
  • 4 супени лъжици мед (100 г)

Подготовка

  • Първо загрейте водата. След това, когато заври, добавете джинджифила и канелата.
  • Намалете котлона и след това оставете да ври 10 минути.
  • След това изчакайте да изстине и добавете четирите супени лъжици мед.
  • Изпийте една чаша на празен стомах. Повтаряйте дозата преди всяко основно хранене.

3. Запарки с мед: карамфил и мед

Мед за подобряване на здравето
Добавянето на мед може да осигури противовъзпалителните свойства на това вещество, което също е полезно за кожата.

Аналгетичните и противовъзпалителни свойства на карамфила се комбинират с хранителните вещества в меда за борба с различни заболявания.

Тази настойка може да се консумира за облекчаване на зъбобол, раздразнено и възпалено гърло. Въпреки това, ако харесвате вкуса, може да се консумира и преди тренировка, тъй като медът е енергизираща храна.

Съставки

  • 10 броя карамфилче
  • 1 чаша вода (250 мл)
  • 1 чаша мед (335 г)

Подготовка

  • Първо загрейте чашата мед на водна баня и добавете 10-те броя карамфилче.
  • Намалете топлината. Оставете сместа да ври 10 минути. След това я изсипете в буркан с капак.
  • Когато се утаи, загрейте чаша вода и добавете две супени лъжици от сместа.
  • Консумирайте по две чаши на ден.

4. Запарка с ябълков оцет и мед

Тази инфузия с ябълков оцет и мед е алкална напитка, която регулира pH на кръвта и също така благоприятства елиминирането на токсините. Това е така, защото и двете съставки имат противовъзпалителни, почистващи и антиоксидантни свойства.

Съставки

  • 5 чаени лъжички мед (25 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)
  • 1 чаена лъжичка ябълков оцет (5 мл)

Подготовка

  • Загрейте чашата с вода. Добавете супена лъжица мед и ябълков оцет.
  • След като изстине се консумира на глътки, за предпочитане на гладно.
  • Приемайте същата доза всяка сутрин, в продължение на минимум две седмици.

Не забравяйте, че свойствата на тези натурални запарки с мед зависят от качеството на използваните продукти. Уверете се, че купувате 100% органичен мед, тъй като някои продукти са с добавена захар и химически добавки и не са толкова ефективни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ulloa, A., Mondragón Cortez, P. M., Rogelio, Q. F. B., Rodríguez, R., Juan, Q. F. B., Reséndiz Vázquez, A., … Ulloa, R. (2010). La miel de abeja y su importancia. Revista Fuente. https://doi.org/10.1007/978-3-642-35125-9_6
  • Echazarreta González, C. M. (2005). Apicultura y producción de miel. El Estado.
  • Kumul, R. C., Ruiz, J. C. R., Vázquez, E. O., & Campos, M. R. S. (2015). Potencial antioxidante de la miel de melipona beecheii y su relación con la salud: Una revisión. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.4.9312
  • Estrada, H., Gamboa, M. del M., Arias, M. L., & Chaves, C. (2005). Evaluación de la actividad antimicrobiana de la miel de abeja contra Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, salmonella enteritidis, Listeria monocytogenes y Aspergillus niger. Evaluación de su carga microbiológica. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(01)00151-X
  • Profeco. (2001). Calidad de miel de abeja. Revista Del Consumidor.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.