4 запарки с мед за подобряване на вашето здраве
Медът е органичен продукт, който е част от човешкия живот в продължение на хиляди години, където се използва и за запарки с мед. Пчелите го произвеждат от преобразуването на нектара от цветя. Всъщност основната му цел е да осигури храна за кошера.
Благодарение на състава си той е бил източник на храна и енергия и за хората. Като цяло, той съдържа сложна смес от въглехидрати, вода и малка част от протеини, витамини, минерали и фенолни съединения, наред с други второстепенни съставки, според авторите на скорошно проучване.
Приписват му се различни лечебни свойства. Всъщност няколко от тях са доказани, като наличието на антиоксиданти, антибактериални съставки и антибиотици, както и висока концентрация на ензими и антиоксиданти, които защитават тялото.
Най-интересното е, че може лесно да се комбинира с други съставки, за да се получат естествени лекарства, които подобряват качеството на живот. По-долу искаме да споделим четири различни начина да го използвате, така че да не се колебаете да се възползвате от неговите свойства. Внимание!
1. Запарки с мед: Запарка от мед и лимон
Тази инфузия от мед и лимон е едно от традиционните средства за облекчаване на дискомфорта в гърлото или общия дискомфорт от обикновена настинка и грип
Ето как да я направите.
Съставки
- 1 чаша вода (250 мл)
- Сокът от един лимон
- 1 чаша мед от розмарин (335 г)
- 1 супена лъжица лимонова кора (10 г)
Подготовка
- Първо добавете чаша мед в тенджера. След това го загрейте на водна баня за около 10 минути.
- Когато се загрее, добавете и кората и лимоновия сок.
- След препоръчаното време го свалете от котлона. Изчакайте да изстине и след това приберете сместа в буркан.
- Разредете две супени лъжици от течността в чаша топла вода за консумация.
- Пийте по две-три чаши на ден.
Прочетете и: 13 опции за здравословна закуска
2. Запарки с мед: мед, джинджифил и канела
Трите съставки в тази инфузия се характеризират със своите аналгетични, антибиотични и енергизиращи свойства. Според някои редовният им прием укрепва имунната система. Всъщност може да ви помогне да направите следното:
- Да защитите гърлото си
- Улеснява елиминирането на токсините
- Предотвратява преждевременното стареене
- Засилва метаболизма и насърчава загубата на тегло при тези с наднормено тегло
- Помага за предотвратяване на умората и стреса и повишава нивата на енергия
Съставки
- 1 литър вода
- 1 пръчка канела
- 5 супени лъжици пресен джинджифил (50 г)
- 4 супени лъжици мед (100 г)
Подготовка
- Първо загрейте водата. След това, когато заври, добавете джинджифила и канелата.
- Намалете котлона и след това оставете да ври 10 минути.
- След това изчакайте да изстине и добавете четирите супени лъжици мед.
- Изпийте една чаша на празен стомах. Повтаряйте дозата преди всяко основно хранене.
3. Запарки с мед: карамфил и мед
Аналгетичните и противовъзпалителни свойства на карамфила се комбинират с хранителните вещества в меда за борба с различни заболявания.
Тази настойка може да се консумира за облекчаване на зъбобол, раздразнено и възпалено гърло. Въпреки това, ако харесвате вкуса, може да се консумира и преди тренировка, тъй като медът е енергизираща храна.
Съставки
- 10 броя карамфилче
- 1 чаша вода (250 мл)
- 1 чаша мед (335 г)
Подготовка
- Първо загрейте чашата мед на водна баня и добавете 10-те броя карамфилче.
- Намалете топлината. Оставете сместа да ври 10 минути. След това я изсипете в буркан с капак.
- Когато се утаи, загрейте чаша вода и добавете две супени лъжици от сместа.
- Консумирайте по две чаши на ден.
Не пропускайте и: Видове градински чай и неговите свойства
4. Запарка с ябълков оцет и мед
Тази инфузия с ябълков оцет и мед е алкална напитка, която регулира pH на кръвта и също така благоприятства елиминирането на токсините. Това е така, защото и двете съставки имат противовъзпалителни, почистващи и антиоксидантни свойства.
Съставки
- 5 чаени лъжички мед (25 г)
- 1 чаша вода (250 мл)
- 1 чаена лъжичка ябълков оцет (5 мл)
Подготовка
- Загрейте чашата с вода. Добавете супена лъжица мед и ябълков оцет.
- След като изстине се консумира на глътки, за предпочитане на гладно.
- Приемайте същата доза всяка сутрин, в продължение на минимум две седмици.
Не забравяйте, че свойствата на тези натурални запарки с мед зависят от качеството на използваните продукти. Уверете се, че купувате 100% органичен мед, тъй като някои продукти са с добавена захар и химически добавки и не са толкова ефективни.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ulloa, A., Mondragón Cortez, P. M., Rogelio, Q. F. B., Rodríguez, R., Juan, Q. F. B., Reséndiz Vázquez, A., … Ulloa, R. (2010). La miel de abeja y su importancia. Revista Fuente. https://doi.org/10.1007/978-3-642-35125-9_6
- Echazarreta González, C. M. (2005). Apicultura y producción de miel. El Estado.
- Kumul, R. C., Ruiz, J. C. R., Vázquez, E. O., & Campos, M. R. S. (2015). Potencial antioxidante de la miel de melipona beecheii y su relación con la salud: Una revisión. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.4.9312
- Estrada, H., Gamboa, M. del M., Arias, M. L., & Chaves, C. (2005). Evaluación de la actividad antimicrobiana de la miel de abeja contra Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, salmonella enteritidis, Listeria monocytogenes y Aspergillus niger. Evaluación de su carga microbiológica. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(01)00151-X
- Profeco. (2001). Calidad de miel de abeja. Revista Del Consumidor.