XBB.1.5 или Kraken: Най-заразният вариант на COVID-19

Данните сочат, че Kraken вариантът скоро ще бъде най-разпространеният вариант по света. Какво знаем за него и какви са симптомите?
XBB.1.5 или Kraken: Най-заразният вариант на COVID-19
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 17 май, 2023

Появата на нов вариант на COVID-19 е в новините от 2020 г., какъвто е случаят с най-новия, кръстен Kraken. Официалното му име обаче е XBB.1.5.

Прякорът kraken дължим на Райън Грегъри. Този биолог от Канада обикновено обяснява трудната наука чрез социалните си мрежи, използвайки алегории и изрази, които са приятелски настроени към широката публика. Така той реши, че XBB.1.5 е твърде сложен и е удобно да разпространява информацията с метафора.

Проблемът може би е, че метафората може да събуди прекомерен и ненужен страх. Кракенът е морско чудовище от скандинавската митология; формата му като октопод или гигантски калмар го превръща в ужас за онези, които се качиха да плават в непознати води.

Въпреки че Световната здравна организация (СЗО) го нарича най-заразният вариант на COVID-19 досега, същото не важи за неговата смъртност. С други думи, това е по-преносима, но много по-малко агресивна форма на вируса.

Това е най-предаваемият вариант, открит досега. Скокът на инфекциите, който има XBB.1.5, е рязък и възходящ. – Мария Ван Керхов, епидемиолог на СЗО

Защо казваме, че Kraken е вариант на COVID-19?

Понякога е трудно да разберете или да си представите какво е вариант на вируса. Чуваме това в новините, но не можем да разберем защо има тази различна класификация на агентите, които ни разболяват.

Това, което се случва, е, че вирусите, когато се предават между гостоприемниците, се променят. С други думи, докато се репликират и размножават, за да оцелеят и да преминат от един човек на друг, SARS-CoV-2 (вирусът COVID-19) се променя.

Докато мутират, новите вирусни копия може да са различни от тези, които са ги породили. И така, научно се казва, че има вариант.

Това не е напълно различен вирус от предишния, който го е породил, но не е и съвсем същият.

Вариантите, които последваха COVID-19, от 2020 г. досега, обясняват голяма част от поведението на болестта. Някои мутации бяха по-заразни, други причиниха определени симптоми, имаше и такива, които генерираха повторни инфекции и такива, които имаха по-ниска или по-висока чувствителност към прилаганите ваксини.

Kraken вариантът на COVID-19.
Ваксинацията определя отчасти вирусните мутации. Някои варианти може да са повече или по-малко податливи на наличните ваксини.

Kraken същото ли е като омикрон?

За да опростим информацията, обичайно е да се чува и казва, че кракенът е вариант на COVID-19, точно така. Строго погледнато, XBB.1.5 е линия на omicron.

Това, което се случи е, че след появата на омикрон последваха различни мутации, които получиха имена под формата на акроними и цифри. Сливането на две от тези мутации доведе до XBB линията. След като мутираха два пъти, стигнахме до XBB.1.5, което според прогнозите ще бъде подлинията, която ще преобладава в света в краткосрочен план.

Струва си да се изясни, че PCR тестът, извършен за диагностициране на инфекция с COVID-19, не прави разлика между подвариантите и линиите на omicron. Генетичните разлики са толкова малки, че техниката не успява да ги разграничи.

Как изглежда Kraken?

Kraken е последният известен вариант на COVID-19. От статистическа гледна точка той има следните характеристики:

 • Това е най-заразният вариант от всички, тъй като има по-висок афинитет към определени рецептори в човешките клетки.
 • Не е ясно разпространен в много страни, въпреки че е разпространен в Съединените щати. В Европа има малко и единични случаи; все пак се очаква да има възходяща прогресия.
 • Това не е най-смъртоносният вариант. Този вариант не доведе до увеличаване на хоспитализациите в интензивни отделения или по-висок дял на смъртните случаи.

Симптомите на новия вариант на COVID-19

Сред подвариантите на омикрон не изглежда да има забележима разлика в симптомите, които причиняват. Освен това, в популациите с висок процент на ваксиниране, повечето от заразените се очаква да имат само клинична картина, подобна на настинка.

Омикрон вариантът на COVID-19 винаги се е характеризирал с три преобладаващи симптома:

 • Ринорея или отделяне на бистра течност от носа
 • Главоболие
 • Умора

Повтарящото се кихане и възпалено гърло са другите най-чести признаци, съобщавани от пациентите.

Въпреки че температурата, кашлицата и загубата на вкус продължават да бъдат сочени като симптоми на заболяването след появата на омикрон, те не бяха толкова актуални на този етап от пандемията. Въпреки това продължават да бъдат знаци, за които трябва да внимавате.

В Европа 89% от пациентите, заразени с която и да е линия на варианта omicron, са имали умерени или леки симптоми между 2021 г. и 2022 г. Това съответства на очакваното разпространение на XBB.1.5 – като повечето случаи са без тежки симптоми.

Жена с настинка.
Ринореята е най-честият симптом на инфекцията с омикрон.

Какво да правим с най-заразния вариант на COVID-19?

Учените обявиха миналата година, че ще се появят повече варианти на COVID-19, главно поради страни с ниски нива на ваксинация.

Според доклада, изготвен от авторите на въпросното изявление, липсата на равномерност в разпределението на дозите ускорява генетичната мутация на вируса. Хората с непълни курсове на ваксиниране биха могли да благоприятстват промяната в SARS-CoV-2, улеснявайки разпространението на щамове, варианти и линии с малки разлики между тях.

Ето защо все още се набляга на ваксинацията:

Не е известно дали ваксините са полезни за кракен, така че е най-добре да продължите с четвъртата доза. -Рафаел Бенгоа Рентерия, бивш министър на здравеопазването на Страната на баските

Като цяло няма нужда да се страхуваме и трябва да разберем, че новите варианти изглеждат по-малко агресивни. Високата заразност обаче увеличава податливостта на онези хора, които винаги са били изложени на по-голям риск по време на пандемията: това включва възрастни хора, хронично болни или пациенти с отслабен имунитет. В тези групи винаги е най-добре да се вземат изключителни предпазни мерки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Callaway, E. (2023). Coronavirus variant XBB. 1.5 rises in the United States-is it a global threat?. Nature613(7943), 222-223.
 • Davis-Gardner, M. E., Lai, L., Wali, B., Samaha, H., Solis, D., Lee, M., … & Suthar, M. S. (2022). Neutralization against BA. 2.75. 2, BQ. 1.1, and XBB from mRNA Bivalent Booster. New England Journal of Medicine.
 • Iacobucci, G. (2021). Covid-19: Runny nose, headache, and fatigue are commonest symptoms of omicron, early data show.
 • Maisa, A., Spaccaferri, G., Fournier, L., Schaeffer, J., Deniau, J., Rolland, P., … & Yazdanpanah, Y. (2022). First cases of Omicron in France are exhibiting mild symptoms, November 2021–January 2022. Infectious Diseases Now.
 • Oehler, R. L., & Vega, V. R. (2022). Worldwide vaccine inequality threatens to unleash the next COVID-19 variant. International Journal of Infectious Diseases123, 133-135.
 • Tallei, T. E., Alhumaid, S., AlMusa, Z., Kusumawaty, D., Alynbiawi, A., Alshukairi, A. N., & Rabaan, A. A. (2022). Update on the omicron sub‐variants BA. 4 and BA. 5. Reviews in Medical Virology, e2391.
 • Yue, C., Song, W., Wang, L., Jian, F., Chen, X., Gao, F., … & Cao, Y. R. (2023). Enhanced transmissibility of XBB. 1.5 is contributed by both strong ACE2 binding and antibody evasion. bioRxiv.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.