Хората с HIV: застрашени ли са повече от коронавируса?

Въпреки че няма много информация по този въпрос, изглежда, че хората, страдащи от HIV, не са особено уязвими към COVID-19, нито са сред пациентите, които имат усложнения. Обаче, точно като всички други, те трябва да се грижат за себе си.
Хората с HIV: застрашени ли са повече от коронавируса?

Последна актуализация: 03 януари, 2022

Докато светът в момента е изправен пред пандемията от коронавирус, пандемията от синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) си остава активна. Към момента, хората с HIV са около 40 милиона по света. Много от тях се чудят дали са конкретно подложени на опасност от развиване на COVID-19 и дали те принадлежат към групата, която развива сериозни усложнения.

Няма много информация за това по това време. Обаче, в началото на март, 27-мата конференция по ретровируси и опортюнистични инфекции (CROI 2020) се проведе виртуално. На тази конференция представиха единствения познат доклад от високо ниво на темата за едновременното заразяване с HIV/SARS-CoV2.

Информацията, дадена от специалистите, показва, че хората с HIV не са в особена опасност от пандемията с коронавирус. Това означава, че не те са малко или повече вероятно да бъдат заразени. Нито специалистите смятат, че те ще имат повече усложнения от тези, които не са болни от HIV.

Хората с HIV не са изложени на по-голяма опасност

Това, което можем да кажем, засега, е че няма достатъчно доказателства, показващи дали хората с HIV са особено подложени на риск от коронавируса в сравнение с другите. Обаче, трябва да подчертаем тук, че учените постоянно правят нови находки. И така, заради това, няма нищо заключително засега, освен опита придобит до днес.

Относно темата за хората с HIV и коронавируса, имаме само един документиран случай, който е бил в Китай. Това не означава, че няма други случаи, разбира се. Обаче, това е единствения случай, който учените са проследили и който е дал повод за научна публикация.

Случаят засяга 61-годишен мъж от Китай в Ухан. Той е бил диагностициран с HIV, но също е страдал от диабет тип 2 и е бил заклет пушач. Към период на неговото приемане в болницата, лекарите потвърдили неговата диагноза HIV и открили, че е бил в състояние на тежка имуносупресия.

Мъжът получил 12-дневно лечение с лопинавир/ритонавир за COVID-19, заедно с други лекарства за преборване на допълнителни заболявания. Изненадващо е, че пациентът е оздравял и е бил изписан. Той останал под карантина за още две седмици и накрая се е оказал негативен за коронавирус.

Хората с HIV: Лекар държи една епруветка за тестване

Един мъж в Ухан е бил диагностициран с HIV и коронавирус, и това е единствения познат случай засега.

Лекарите съветват хората с HIV да спазват инструкциите

Обаче, не можем да предполагаме нищо само от един случай. Обаче, тъй като няма доклади за конкретни проблеми с COVID-19 при хората с HIV, не изглежда да има специален риск от заразяване или усложнения.

Въпреки това, специалистите в областта са направили някои специални препоръки. Първата е, че хората с HIV , които са подложени на лечение с антиретровирусни лекарства, трябва внимателно да спазват инструкциите за лечение. По-конкретно, те подчертават, че лечението на тези хора е единствено за тяхна употреба и не трябва да се споделя с никого.

Освен това, съветът е хората с HIV трябва да спазват същите инструкции, като тези които са за всички други. По-конректно, да се съобразяват с изолацията и другите ограничения, да спазват правилата за социална дистанция и да мият ръцете си редовно. Също така, по-възрастните хора и тези с други хронични заболявания трябва да бъдат особено внимателни.

Пет сини хапчета

Лечението с антиретровирусни лекарства не трябва да бъде прекъсвано или споделяно с когото и да било.

Хората с HIV: митове и факти

Тъй като няма специални случаи с разпространение на коронавирус при хората с HIV, са започнали да се разпространяват слухове и фалшива информация. Те само предизвикват объркване. Някои хора казват, че, например, антиретровирусното лечение предпазва човек от заразяване с COVID-19. Обаче, няма доказателства, че това е вярно.

Нито пък има научни доказателства, показващи, че хората, които приемат редовно лопинавир, ритонавир или други лекарства от семейството на протеазните инхибитори, имат специална устойчивост към коронавирус. Започването или смяната на лечението въз основа на такава фалшива информация, не само не предпазва от заразяване с коронавирус, но също така може да има обратни ефекти при справянето с HIV .

Учените препоръчват да не се взимат по-високи дози лекарства от тези, които лекарите са препоръчали. Хората с HIV трябва да спазват само лечението, на което са се подложили засега и да спазват същите препоръки стъпка по стъпка, които всички ние трябва да спазваме.

Какво трябва да правят хората, страдащи от HIV по време на епидемията от коронавирус?

В крайна сметка, препоръките за хора с HIV по време на пандемията с коронавирус, е да се изолират, да спазват добра хигиена и да поддържат антиретровирусното лечение, което вече са започнали. Те трябва да се уверят, че са добре запасени с лекарствата , тъй като не знаем кога ще отпаднат ограничителните мерки. Накрая, ако имат някакви въпроси, тогава трябва да се консултират с техния личен лекар.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.