Прилепите са причината за коронавируса

Наскоро, специалистите потвърдили вероятността прилепите да са причината за настоящата пандемия от коронавирус. В днешната статия ще обясним терминологията, което това включва, както и последствията.
Прилепите са причината за коронавируса

Последна актуализация: 17 януари, 2022

Испанското министерство на здравеопазването потвърди доказателствата, в които специалистите са се съмнявали от началото на пандемията с COVID-19. Прилепите са причината за коронавируса. С други думи, учените са почти 100% сигурни, че прилепите са първоначалния източник на това заболяване.

Специалистите твърдят, че прилепите са причината за пандемията точно от самото начало. Прилепите притежават изключително устойчива имунна система, която може да толерира много вируси. Още повече, те могат да пренасят различни болести, които са смъртоносни за хората. Сред тях са ебола, бяс, и вирусът SARS, който се е появил за първи път през 2002.

Проучвания, като това, проведено от журнала Nature Microbiology , изтъкват, че устойчивостта при прилепите може да има нещо общо с тяхната способност за намаляване на имунните отговори.

Еднонишкови РНК вируси- като например COVID-19- имат способността да произвеждат преувеличени реакции в имунната система, които могат да доведат до усложнения. Учените вярват, че при ограничаване на тяхната имунна реакция, прилепите могат да пренасят различни болести, но почти не проявяват никакви симптоми.

Следователно, те са животинския вид, който пренася най-много зоотонични вируси (тези, които се разпространяват между видовете) в света. Така че, сега какво налага това откритие и какво трябва да знаем, за да можем да го разберем? Ще ви кажем в днешната статия.

Прилепите са причината за коронавируса: домакини и резервоари

Домакинът е вид, който подслонява друг вътре в себе си. Общо взето, можем да различаваме различните видове домакини:

  • Основни: Домакинът, при който паразитът живее голяма част от живота си, растежа и възпроизвеждането си. Приспособленията на този патоген са специално развити за да засегнат този домакин и да увеличат неговите приспособления и разширение без да приключат бързо живота на домакина.
  • Вторични: Държи паразита само в първите фази от неговия растеж и е свързан с разширението и пренасянето на патогена към основния му домакин. Те са в ролята на мост.

Тези видове домакини лесно са дадени за пример при жизнените цикли на сложните паразити. Ларвите живеят в животното, но животното по-късно ги изхвърля във водата. След това, ларвите заразяват друг вид, където се развиват като възрастни.

Обаче, тези линии стават неясни когато става въпрос за вируси. Това е така, защото техните жизнени цикли са много по-прости и зависят изцяло от имунната система на въпросните видове. Ето защо е по-правилно да се говори относно резервоарите.

Домакинът резервоар е първичен източник, който подслонява инфекциозен агент или паразит, който понякога идва за да нападне човешкото тяло или друг вид от икономически интерес. Следователно, повтърждението, което имаме под ръка, е това, че прилепите са причината за пандемията от COVID -19. С други думи, те са били първичния резервоар за новия коронавирус.

Прилепите са причината за коронавируса: три молекули коронавируси

Коронавирусът е РНК вирус, който е мутирал за да може да се разпространи между различните видове.

Прилепите са причината за коронавируса, но учените продължават да имат предвид панголина

Ние знаем къде е започнал цикъла на коронавируса- прилепите- и знаем къде е свършил-хората. Но какво стана по средата?

За да може тази болест да стигне до нас, е трябвало да има междинен резервоар. Този мост между прилепите и хората е съществувал, тъй като прилепите и хората рядко влизат в контакт. Панголинът продължава да бъде главния заподозрян.

Испанското министерство по здравеопазването, ръководено от Салвадор Ила, продължава да обвинява този симпатичен бозайник, тъй като се фокусира върху вторичната инфекция. Наскоро, учените открили последователността на други коронавируси в 30 проби месо от панголин. Коронавирусите, които открили в този тъкан, имат генетично сходство  между 85 и 92 процента със SARS-CoV-2. Тези данни разкриват много вероятната връзка между COVID-19 и панголините.

В Китай, нелегалните пазари продавали месо от панголин за консумация от хората. Това поставило първия носител- прилепите споделят една и съща екосистема с панголина- в непряк контакт с хората. Учените все още трябва да обясняват пряката връзка между панголина и COVID-19, но всички доказателства сочат към това животно като втория резервоар.

Панголинът е животното, което може да обясни моста между прилепите и хората.

Какво означава това разкритие?

Знаейки с почти голяма увереност, че прилепите са причината за новия коронавирус, означава, че прилепът е по-важен отколкото е изглеждало. Тази информация прави възможно по-подробното изучаване на видовете бозайници, които са в близък контакт с прилепите. Още повече, ще помогне за регулирането на наредбите за забрана във връзка с консумацията на месо от екзотични животни.

Най-добрата стратегия пред лицето на една потенциална епидемия е да се избягва излагане към вируса на първо място. Като се засилват законите относно нелегалната контрабанда на тези животни, избягваме да се излагаме към потенциалните резервоари на болестта, кото все тепърва ще откриваме.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.