Всичко, което трябва да знаете за церебралната парализа

Научете повече за церебралната парализа, увреждане на мускулно-скелетната система, което обикновено се появява преди навършване на третата година на детето.
Всичко, което трябва да знаете за церебралната парализа

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 25 август, 2022

Церебралната парализа представлява непрогресиращи двигателни промени причинени от мозъчно увреждане. Това увреждане ограничава активността на болния, тъй като засяга двигателната му способност и позата му.

В Испания например се счита, че едно на пет хиляди бебета е с церебрална парализа. Заболяването е често срещано и силно обездвижва засегнатите от него. В тази статия ще научите повече за церебралната парализа и за различните видове на самата болест.

Какво трябва да знаете за церебралната парализа?

Увреждането на мозъка, което води до появата на церебрална парализа (ДЦП), обикновено се появява по време на развитието на плода или в първите няколко години от живота на детето. Болните от церебрална парализа често страдат и от емоционален или интелектуален дефицит. Затова заболяването е свързано с редица увреждания.

Какво представлява церебралната парализа?

Церебралната парализа се отнася към група заболявания засягащи движението, баланса и позата на болния. Обикновено се появява през първите години от живота на детето, въпреки че в повечето случаи увреждането на мозъка се появява по време на бременността.

Обикновено церебралната парализа е съпроводена и с други проблеми. Например дейности като вървене или писане са трудни за хората с това заболяване.

Болните от ДЦП често страдат и от други заболявания и умствени увреждания. Всичко зависи от мястото и степента на мозъчното увреждане.

За съжаление церебралната парализа е неизлечима. Причината за това е мозъчното увреждане и съпровождащите го неврологични проблеми, които са необратими. Тъй като повечето случаи се появяват преди навършването на три години от детето, симптомите често са видими от най-ранна възраст.

Мозъчните увреждания в ранна детска възраст крият редица рискове.

Симптоми

Церебралната парализа се наблюдава още при малките бебета, тъй като затруднява дейности като седене, пълзене и дори усмихването. Освен това заболяването засяга мускулния тонус по различни начини в зависимост от вида на парализата.

Въпреки казаното трябва да знаете, че симптомите на заболяването не са свързани само с нарушаване на двигателните способности. Церебралната парализа може да причини нарушаване на слуха или затруднено разпознаване или усещане при допир (агнозия). Може да доведе до липса на координация, проблеми с вниманието или дискинезия.

Видове церебрална парализа

Има различни видове церебрална парализа с характерните им симптоми:

  • Спастична парализа: Хората страдащи от този вид ДЦП изпитват затруднения в контролирането на мускулите си, които отслабват. Най-често заболяването засяга ръцете и краката.
  • Дискинетична парализа: Характеризира се с неволни и бавни движения, които се влошават при умора и силни емоции. В действителност този тип на заболяването се подобрява с почивка и сън. Обикновено е трудно да се разберат думите, говора на болните от този тип парализа.
  • Атаксия: Този тип на заболяването засяга малкия мозък – тази част от мозъка, която контролира баланса.
  • Смесена церебрална парализа: Този вид се появява поради наличието на травми на различни места и затова се характеризира с различни симптоми.

От друга страна церебралната парализа може да бъде класифицирана според областите от тялото, които засяга. По този критерий различаваме:

  • Хемиплегия (засяга половината тяло)
  • Параплегия
  • Тетраплегия
  • Моноплегия

Заболяването се класифицира и според степента на увреждане. По този критерий го делим на леко, умерено и тежко.

Лечение

Както споменахме това заболяване е нелечимо. За съжаление за него няма открито лечение. Но благодарение на определени терапевтични методи хората с церебрална парализа могат да подобрят качеството си на живот.

За целта болните трябва да преминат през различни видове терапии като физиотерапия, трудова терапия и говорна терапия.

Различни медицински центрове са специализирани и предлагат тези терапевтични процедури. Има дневни центрове, центрове по трудова терапия и специални центрове. В тях болните могат да получат специализирани медицински грижи и всички видове от вече споменатите терапии.

Изследователите са открили определени предотвратими причини за появата на церебралната парализа. Например изключително важно е главата на бебето да бъде предпазвана от каквито и да е било удари и травми. Трябва да използвате специално оборудване като предпазни шлемове и подходящи столчета за кола. Освен това трябва да бъдете много бдителни и в дома си.

За да предотвратите появата на церебралната парализа трябва да бъдете много внимателни към бебето си.
Друг потенциален фактор би могла да бъде несъвместимостта на кръвната група на майката с тази на плода. Лекарите могат да открият този проблем още в ранен стадий на бременността и да предпишат необходимите лекарства за предотвратяване на проблеми в бъдеще. Затова прегледите по време на бременността са изключително важни.

Бъдещата майка трябва да бъде ваксинирана срещу вируса причиняващ рубеола (дребна шарка), тъй като това заболяване може да бъде свързано с церебралната парализа.

Препоръчваме ви да прочетете и: Невероятната роля на майките

Заключение

За да предотвратите появата на това заболяване трябва да се опитвате да се грижите максимално за здравето си по време на бременността си. Всеки един рисков фактор като употребата на алкохол или пушенето на цигари могат да увредят плода.

Необходимо е да си правите всички задължителни изследвания и прегледи по време на бременността си. Ако забележите появата на проблем на по-късен етап, трябва да посетите лекар, който да прецени за какво става въпрос.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.