Временни татуировки: какво представляват и какви са рисковете от тях?

Искате да си направите временна татуировка? Тази статия разказва за временните татуировки, различните им видове, рискове и възможни странични ефекти.
Временни татуировки: какво представляват и какви са рисковете от тях?
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 01 декември, 2023

Модата на временните татуировки е част от съвременните тенденции за украсяване на тялото с различни елементи. Има няколко начина да го направите.

За разлика от постоянните татуировки, временните татуировки не включват използването на игли и не причиняват рани, а са по-повърхностни. Поради тази причина може да мислите, че те не носят рискове или странични ефекти. Но това не е така. Нека да разгледаме темата по-отблизо.

Разликите между временни и постоянни татуировки

Временните татуировки са декоративни модели, които се рисуват върху кожата с помощта на различни видове мастила. Те проникват само в най-повърхностния слой, въпреки че могат да бъдат също толкова цветни и привличащи вниманието.

Те се наричат така, защото продължават от няколко дни до няколко седмици. Това е различно от тези, направени с игли, при които мастилото се инжектира в по-дълбоките слоеве на кожата.

Сред основните разлики между едната и другата форма на татуиране имаме следното:

 • Като цяло, целият процес с временните татуировки е по-лесен, по-бърз и по-малко болезнен.
 • Те не изискват същото количество грижи като постоянните татуировки.
 • Фактът, че временните татуировки не остават върху кожата е предимство, тъй като не е необходима процедура за премахването им.
 • Освен това човекът може да ги използва, за да тества как би изглеждал с определен дизайн. След това, ако желае, може да си направи татуировка за постоянно.
 • За временни татуировки не е необходимо да използвате професионален художник. Можете дори да го направите сами у дома.
 • И накрая, постоянните татуировки обикновено са много по-скъпи, както в първоначалната инвестиция, така и в последващата грижа.
Татуиране
Постоянната татуировка ще остане върху кожата завинаги. Решението да го направите трябва да бъде добре обмислено.

Смятаме, че може да ви хареса да прочетете и тази статия: 4 храни, които трябва да избягвате да ядете след татуиране

Временните татуировки – различни видове

В зависимост от използваните материали има няколко вида временни татуировки. Първо, имате стикери; това са самозалепващи се дизайни, които са готови за поставяне. Понякога просто трябва да ги навлажните малко и това е. На второ място са тези, направени с естествени мастила.

Можете да закупите комплекти за направата на този тип временни татуировки, включително шаблони с общи мотиви. И накрая, има такива, които се правят с черна къна, които са най-използваните, тъй като полученият цвят е интензивен. Това багрило се добива от растението Lawsonia inermis, което има и медицински приложения.

Какво да имате предвид, когато си правите временна татуировка

Винаги е препоръчително да отидете при професионалист. Тя или той ще знаят как да свършат по-добра работа, като предлагат разнообразие от дизайни и дават съвети за избягване на проблеми. Но ако искате да си направите временна татуировка у дома, можете да вземете предвид следните препоръки:

 1. Първото нещо е да изберете място, където е най-лесно да работите. Ако ще го правите на гърба, ще имате нужда от помощ.
 2. Не забравяйте, че е най-добре да купувате естествено мастило.
 3. Първо нанесете малко върху малък участък от кожата, за да сте сигурни, че няма да предизвика реакция.
 4. След това трябва да почистите, измиете и подсушите добре мястото, за да стегне мастилото. Бръсненето и дори ексфолирането също се препоръчват.
 5. Залепете шаблона на избрания от вас дизайн и следвайте линиите с инструмента, включен в комплекта.
 6. Опитайте се да не прилагате повече мастило от необходимото.
 7. Изчакайте да изсъхне добре, преди да намокрите мястото. Можете да използвате талк, за да помогнете с тази задача. Но избягвайте миенето със силни сапуни, ако искате татуировката да издържи малко по-дълго.
 8. Можете да нанесете вазелин, за да защитите рисунката.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Какви са рисковете от използването на черна къна за татуировки?

Рисковете и страничните ефекти от временните татуировки

Въпреки че неизползването на игли намалява шансовете за инфекция, временните татуировки не са без рискове, тъй като все още могат да причинят алергични реакции и други кожни проблеми. Това се случва дори със стикерите, които са много популярни сред децата.

В тази връзка, според проучване, проведено от Университета на Гранада (UGR), тези стикери могат да повлияят на функцията на защитната епидермална бариера. Изследването сравнява дерматологичните ефекти на лепилните временни татуировки и постоянните татуировки. Беше установено, че ваденките са по-вредни по отношение на променливи като хидратация на роговия слой и антиоксидантен капацитет.

Въпреки че татуирането има други рискове, като инфекции и проблеми с белези, те не причиняват такива неблагоприятни ефекти върху кожата. Всъщност се смята, че татуираната и нетатуираната кожа може да се поти еднакво добре.

От друга страна, има и предупреждения за рисковете от черната къна за временни татуировки. Това мастило, въпреки че е от естествен произход, има високо съдържание на парафенилендиамин, вещество, забранено от Здравния съвет на Европейския съюз.

Освен това, според Испанската агенция за лекарства и здравни продукти (AEMPS), черната къна може да причини тежки алергични кожни реакции и постоянна сенсибилизация.

Всичко това обаче може да се случи и с други мастила, в които са открити вредни вещества (тежки метали и амини). Сред наблюдаваните ефекти са следните:

 • Сърбеж
 • Образуване на мехури
 • Изтичане
 • Зачервяване
 • Депигментация

По-специално, известно е, че децата са по-податливи на тези последствия. Това установяват изследвания, публикувани от Испанската асоциация по педиатрия (AEP).

Временните татуировки крият повече рискове при деца.
Рискът е по-висок при деца. Тези татуировки променят кожната бариера.

Предпазни мерки, които трябва да имате предвид

Татуировките, независимо дали са временни или постоянни, не са лишени от усложнения. Ето защо трябва да се вземат предпазни мерки преди, по време и след татуиране.

Важно е да запомните, че кожата на бебетата и децата като цяло не е като тази на възрастните и може да бъде по-деликатна. Така че не приемайте това лесно.

От друга страна, преди да си направите каквато и да е татуировка, трябва да потърсите информация за възможните рискове и преди всичко да знаете дали сте алергични към къна или към някой компонент на мастилото. За предпочитане е да изберете продукти като естествена къна или мастила без токсични химикали.

Освен това, ако не го правите у дома, отидете на място, където се поддържат адекватни хигиенни условия. Удостоверете, че мястото е сертифицирано от компетентен орган във вашата страна или регион.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Arranz Sánchez D, Corral de la Calle M, Vidaurrázaga C, de Lucas R, Díaz Díaz R. Riesgos de los tatuajes de henna negra. Anales de Pediatría. DOI: 10.1157/13080412.
 • Chaudhary G, Goyal S, Poonia P. Lawsonia inermis Linnaeus: A Phytopharmacological Review. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Drug Research. 2010; 2(2): 91-98
 • Córdoba S, Dorado J, Sánchez-Pérez J, et al. Dermatitis de contacto por pseudotatuaje de henna negra. Actas Dermo-Sifiliográficas. 95(10) 618-621.
 • Hervella M, Durán G, Iglesias M, Ros C, Gallego M. Reasons to advise against temporary henna tattoos. Anales Sis San Navarra. 2005;  28(3): 403-407.
 • Jurado Palomo J, Martín Muñoz M, Bobolea I, Fiandor Román A. Dermatitis de contacto por tatuajes temporales en niños. An Pediatr (Barc). 2008; 68: 309-310. DOI: 10.1157/13116720.
 • Serrano-Serra J, Montero-Vilchez T, Buendia-Eisman A, Arias-Santiago S. Epidermal Barrier Function and Skin Homeostasis in Skin with Permanent and Adhesive Tattoos: A Cross-Sectional Study. Journal of Clinical Medicine. 2021; 10(4): 888.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.