Вредно ли е да ядете тестени храни вечер?

Проблемът е в количествата, а не в това, че го консумирате, но опитайте да задоволите глада с плодове, зеленчуци или просто с вода
Вредно ли е да ядете тестени храни вечер?
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

И вие ли обичате да хапвате тестени храни по всяко време на деня? Обикновено казват, че “това, което ядете вечер се съхранява в тялото ви”. Тази поговорка се основава на идеята, че след яденето си лягате. Тогава тялото ви няма способността да смила храната.

Поради това може да си помислите, че е лошо да ядете храни на базата на брашно надвечер. В тази статия ще ви разкрием дали тази хипотеза е вярна.

Храни и хормони

вредни храни

Преди да говорите за ядене на брашно вечер, трябва да разберете как функционират хормоните ви. В допълнение трябва да разберете ролята, която те изпълняват в ежедневния живот.

Тези, които страдат от затлъстяване обикновено ядат поради тревожност или склонност, а не поради глад. Това се дължи на производството на серотонин.

Този хормон има няколко функции. Сред тях серотонинът регулира апетита, контролира телесната температура и играе роля при регулирането на настроението.

Серотонинът се контролира от две области на мозъка ви: епифизната жлеза и хипоталамуса. И двете области “работят” в зависимост от светлината и тъмнината.

Поради това този хормон е по-активен по време на дневна светлина. Вечер той спада и започва да предизвиква чувства като депресия, нервност или тревожност.

Това означава, че вечер е по-вероятно да ядете повече, отколкото сутрин.

Но това не е всичко. Това е така, защото този хормон “избира” какви елементи иска да яде. Разбира се той не избира полезни храни като плодове или зеленчуци. Вместо това, има желание за сладки, въглехидрати, мазнини и солени храни.

Пшеница и депресия

депресията при консумация на твърде много тестени храни е възможна

Много хора, които се борят с наднорменото тегло или затлъстяването, страдат от тревога. Това е така, защото ядат храни с брашно или захар (или и двете), за да облекчат страданията си.

Тези храни имат антидепресантно и седативно действие. Те също са много токсични за вашето здраве. Това е особено вярно, ако ги ядете вечер.

Тъгата или чувството на неудовлетвореност вървят ръка за ръка с неконтролируемата необходимост от ядене на тестени храни вечер. Яденето на рафинирани въглехидрати води до  наддаване на теглото и трудности при загубата му.

Приемът на брашното вечер не е “вредно”. Проблемът е в количествата.

Плюс това да си легнете, вместо да имате възможност да ги изгорите след ядене не ви позволява да се отървете от добавените калории.

Това се дължи на факта, че тази съставка се усвоява бавно. Това може да причини стомашни или чревни проблеми (киселини, метеоризъм, запек и т.н.).

Друго нещо, което трябва да имате предвид е пристрастяването, причинено от храни на базата на брашно.

Когато изпитвате глад, вие в крайна сметка избирате тестени храни и изделия като хляб, бисквитки и т.н. … Това е така, защото те имат способността да задоволяват апетита ви. Но преди всичко те намаляват нервите или тъгата.

Премахването на въглехидратите от диетата не е добра идея. Препоръчва се обаче да намалите количеството на тези, които ядете вечер.

Те са необходими за закуска или обяд. Това е така, защото те ви дават енергията, която ви е необходима за извършване на ежедневните дейности. След това ги “изгаряте” за няколко часа.

Това не се случва с вечерята. В края на краищата не се нуждаете от гориво за сън.

От друга страна имате нужда от храни, които лесно се усвояват като плодовете и зеленчуците. По този начин си лягате по-леки и е по-лесно да заспите без да пълнеете.

Как може да предотвратите апетита за брашно и тестени храни?

На теория избягването на тестени храни вечер има смисъл. Но когато искате да приложите това на практика, не е толкова лесно, нали?

Има някои “трикове” за намаляване на апетита. Те действат и за избягване на много ядене вечер.

По този начин то не съставлява част от вечерята ви и можете да отслабнете малко по малко:

1. Упражнения

упражнения и тичане - най-добрия избор при консумация на прекалено много тестени храни

Упражненията помагат в много аспекти. Например те помагат с физическото ви състояние и намаляват теглото.

Също така те действат като стимул за настроението. С половин час на ден умерени упражнения можете да контролирате безпокойството, стреса и депресията.

2. Яжте повече плодове

Купа с плодове винаги под ръка е един от ключовете, за да не се изкушавате с въглехидрати или сладкиши.

Тези храни поддържат нивата на кръвната захар стабилни и задоволяват апетита ви. Също така те съдържат много вода, фибри и витамини.

Следващият път, когато ви се прияде шоколад, изберете вкусна ябълка или банан.

3. Пийте много вода

Понякога объркваме глада с жаждата. След това, вместо да пиете течности, отваряте хладилника и хапвате първото нещо, което се изпречи пред погледа ви.

Вместо това, ако сте достатъчно хидратирани, е по-малко вероятно да изпитате глад вечер.

4. Слушайте тялото си

Това е когато стомахът ви къркори от глад. Това е нещо съвсем различно от простото ядене само защото имате желание.

Един добър начин да разберете разликата между тези чувства е да анализирате какво искате да ядете.

Ако първото нещо е бисквитка или пържени картофи, тогава не сте гладни. Ако наистина сте гладни, можете да ядете всичко, без да се грижите за това.

5. Оставете празно пространство в стомаха си

Да се тъпчете с храна за вечеря е много вредно за вашето здраве.

Хората обикновено злоупотребяват с количествата, защото очите им са по-големи от стомаха. Или пък се хранят много бързо и стомахът им няма време да сигнализира, че гладът е задоволен.

Дъвчете добре всяка хапка и оставете място между храненията.

Може да ви заинтересува ...
Храненето и здравето
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Храненето и здравето

Храненето играе важна роля за здравето, тъй като доставя на организма хранителни и други вещества, от които се нуждае, за да функционира правилно.  • Grant CL, Coates AM, Dorrian J, Kennaway DJ, Wittert GA, Heilbronn LK, Pajcin M, Della Vedova C, Gupta CC, Banks S. Timing of food intake during simulated night shift impacts glucose metabolism: A controlled study. Chronobiol Int. 2017;34(8):1003-1013
  • DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH, Wilson WL. Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med. 2018 Jul;52(14):910-913.
  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.