11 възможни причини за болка в дясната ръка

Удари, падания и повтарящи се движения са чести причини за болка в дясната ръка. Въпреки това болката там може да е признак на сърдечен удар.
11 възможни причини за болка в дясната ръка
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 27 ноември, 2023

Болката в дясната ръка често води до голям дискомфорт по време на ежедневните дейности. Обикновено тя е резултат от възпалителни процеси вследствие на удари, падания или повтарящи се движения на ставите. Тя обаче може да съответства и на сърдечно-съдови или неврологични проблеми. Казваме ви 11 възможни причини за болка в дясната ръка.

Болката в дясната ръка може да бъде генерализирана или да обхваща място от рамото до ръката. В този смисъл дискомфортът би бил резултат от засягане или увреждане на мускулите, костите, сухожилията, ставите, нервите, кръвоносните съдове или кожата на ръката. Понякога може да бъде признак на инфаркт.

Острите случаи обикновено се проявяват със силен дискомфорт за няколко дни, което затруднява правилното движение на крайника. Хроничните случаи са тези, които продължават повече от 3 месеца.

11 възможни причини за болка в дясната ръка

1. Пренапрежение

Прекомерното, продължително и повтарящо се използване на горните крайници е честа причина за болка. Тази ситуация е често срещана при спортисти, които практикуват силови спортове, и при хора, които извършват работа с големи натоварвания или повтарящи се движения, като музиканти или оператори на машини.

Проучванията потвърждават, че постоянните усилия причиняват увреждане и възпаление на мускулите и ставите на рамото и ръката. В този смисъл хората могат да съобщават за болка в дясната и лявата ръка, както и умора и мускулна слабост.

В повечето случаи дискомфортът отшумява след няколко дни почивка. По същия начин специалистите могат да посочат употребата на аналгетици и противовъзпалителни лекарства в остри случаи, както и физиотерапия за хора с хронична болка.

2. Тендинит

Тендинитът е възпалителен и дразнещ процес на сухожилията, които са ленти от тъкан, отговорни за свързването на мускулите с костите. Това състояние е често срещано при рамото, лакътя и китката поради претоварване или неправилни движения.

Проявява се с тъпа болка в дясната ръка, която се влошава при движение или по време на сън. По същия начин често се среща мускулна умора, както и чувствителност при палпиране и подуване на засегнатата област.

Основната терапевтична мярка е почивката на крайника във връзка с физиотерапевтични сесии. Прилагането на студени компреси и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен, може да бъде полезно.

Синдром на изкълчено рамо.
Синдромът на болезненото рамо е сравнително често срещано състояние, свързано с бурсит или тендинит в ставата.

3. Бурсит

Бурситът е възпалително състояние на бурсите, група от малки синовиални торбички, които осигуряват омекотяване на мускулите, сухожилията и ставите. Това е състояние, което обикновено причинява болка и дискомфорт в рамото и лакътя на дясната ръка.

Обикновено се появява след преразтягане на ставата или извършване на повтарящи се движения за дълги периоди от време. По същия начин травмата, както и артритът и подаграта са сред възможните причини.

Лечението се основава на прилагане на противовъзпалителни средства и студени компреси за по-бързо облекчаване на симптомите. В някои случаи са необходими стероиди.

4. Епикондилит и епитрохлеит

Епикондилитът и епитрохлеитът са две често срещани болезнени състояния в лакътя. Освен това епикондилитът или тенис лакътят е възпалителен процес, който засяга сухожилията на мускулите разгъващи ръката и китката, които се вмъкват в епикондила, разположен от външната страна на лакътя. Често се среща при играчи на тенис и скуош.

Изследванията показват, че епикондилитът причинява пронизваща болка в областта на епикондила, която може да се излъчва към външната част на ръката или предмишницата. Освен това е обичайно разтягането нагоре на китката и усукващите движения на предмишницата, както и палпирането на областта да влошат дискомфорта.

От друга страна, епикондилитът или лакътят на голфъра е често срещано заболяване при хора, които извършват повтарящи се движения на огъване на лакътя. В този случай има тендинит на ръката и мускулите на китката, които влизат в епитрохлеята, издатина, разположена от вътрешната страна на лакътя.

При епитрохлеит човек изпитва по-голяма болка при сгъване на китката и при палпиране на възпалената област. Лечението включва използването на аналгетици за облекчаване на болката и ремък за стабилизиране на ставата.

5. Счупване

Фрактури на дясната ръка могат да възникнат на нивото на раменната кост, лъчевата и лакътната кост, както и в малките кости на ръката. В повечето случаи загубата на костна непрекъснатост възниква от директни удари, пътнотранспортни произшествия и падания от високо. По същия начин остеопорозата е предразполагащ фактор при възрастните хора.

Обикновено човек проявява силна болка в дясната ръка, подуване, зачервяване, костна деформация и невъзможност да движи ръката. Освен това при открити фрактури може да има силно кървене.

6. Луксация

Луксацията е необичайно изместване и загуба на подравняване на ставата. Изследванията показват, че раменната става е най-лесно изкълчваната става и представлява 90% от всички изкълчвания. Най-честите причини включват травми при контактни спортове, падане с протегната ръка и пътнотранспортни произшествия.

Изкълченото рамо може да не е на мястото си, да е издадено напред, навън или назад. Също така е обичайно ставата да е подута, причинявайки силна болка и невъзможност за извършване на каквото и да е движение. Някои хора са склонни да държат ръката близо до гърдите и да поставят предмишницата на другата ръка в анталгична позиция.

Лакътят е втората става, която търпи повече луксации след рамото. Характерните симптоми са силна болка в дясната или лявата ръка, деформация и загуба на подвижност на ставите.

7. Остеоартрит

Остеоартритът е най-често срещаната форма на артрит в света. Той е резултат от износването на хрущяла, който образува ставите, в резултат на стареенето. Засяга всяка става, но най-често се среща в рамото и ръцете.

Симптомите включват следното:

  • Болки в ставите.
  • Скованост на ставите.
  • Хрущене при движение на крайника.
  • Чувствителност.
  • Подуване на областта.

Травма, затлъстяване и менопауза са сред отключващите фактори.

8. Инфаркт на миокарда и болка в дясната ръка

Инфарктът на миокарда е спешно състояние, което настъпва при частично или пълно запушване на притока на кръв към сърцето. Характерният симптом е потискаща болка в гърдите, излъчваща се към лявата ръка. При някои жени обаче болката в дясната ръка може също да е ясен признак на инфаркт, според проучвания.

Пациентите могат също така да получат задух, обилно изпотяване, слабост, замайване, повръщане и сърцебиене. Основните рискови фактори за инфаркт включват затлъстяване, високо кръвно налягане, тютюнопушене, висок холестерол и стареене.

При съмнение за инфаркт е жизненоважно незабавно да отидете в спешното отделение на болницата. Здравните специалисти са единствените, обучени да диагностицират това състояние и да осигурят най-подходящото лечение за облекчаване на симптомите.

9. Синдром на карпалния тунел

Това е неврологично разстройство в резултат на компресия на медианния нерв, простиращ се от ръката към дланта, вътре в карпалния тунел. Заболяването е често срещано при хора, които извършват повтарящи се движения с китката като секретарки, писатели, шивачки и музиканти.

Притискането на нерва причинява пронизваща болка в ръката и китката, която се простира надолу по дясната ръка. Освен това обикновено има изтръпване и мравучкане, както и мускулна слабост и затруднено задържане на предмети.

Терапевтичният план включва използване на шини по време на сън и прилагане на топли или студени компреси в областта. По същия начин може да се наложи използването на противовъзпалителни лекарства, инжектиране на кортикостероиди и прилагане на невромодулиращи лекарства.

Синдром на карпалния тунел.
Тези, които работят с компютри през по-голямата част от деня, са изложени на синдром на карпалния тунел от използването на клавиатура и мишка.

10. Болката в дясната ръка може да се дължи на нараняване на брахиалния плексус

Брахиалният плексус е мрежа от нерви, разположени на цервикалното ниво, която е отговорна за изпращането на нервни импулси от гръбначния мозък към раменете и ръцете. Компресията, разтягането и травмата на това ниво причиняват различни неврологични симптоми в дясната ръка.

При леки наранявания усещането за електрически удари в ръката е често срещано, както и изтръпване и слабост на крайника. В тежки случаи се появяват изтръпване, парализа и силна болка в дясната ръка.

Най-честите причини включват травми от контактни спортове, падания и пътнотранспортни произшествия. Лечението зависи от тежестта на нараняването и включва физиотерапия, шиниране и възстановителна хирургия.

11. Дискова херния

Дисковата херния е резултат от изпъкналост или изместване на междупрешленните дискове на гръбначния стълб. Цервикалната херния може да притисне нервните корени и да причини силна болка в ръката, изтръпване и мускулна слабост.

Консервативното лечение се основава на промени в начина на живот, за да се избегне болката и употребата на противовъзпалителни лекарства, стероиди, мускулни релаксанти и опиоиди. Лекарят може също така да препоръча физиотерапия и операция за възстановяване на дефекта.

Болката в дясната ръка е симптом, че нещо не е наред

Болката в дясната ръка обикновено е резултат от различни остео-ставни, съдови и неврологични състояния. В повечето случаи дискомфортът в раменете и лактите се дължи на възпалителни процеси, които изчезват след няколко дни.

Въпреки това, силна болка, която ограничава ежедневните дейности, може да означава инфаркт или нараняване на брахиалния сплит. Не се колебайте да се консултирате с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.