11 въпроса, които всеки мъж трябва да зададе, когато посещава уролог

Важно е да посетите уролог, за да предотвратите, диагностицирате и лекувате инфекции на пикочните пътища и заболявания на простатата, наред с други проблеми. Тази статия ви дава препоръки относно въпросите, които всеки мъж трябва да зададе, когато посещава уролог.
11 въпроса, които всеки мъж трябва да зададе, когато посещава уролог
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 30 януари, 2023

Има някои въпроси, които всеки мъж трябва да зададе, когато посещава уролог. Този професионалист се занимава с проблеми, свързани с пикочния или гениталния апарат (въпреки че последният е само при мъжете, но не и при жените).

Въпреки че някои хора избягват или се страхуват, препоръчително е да планирате редовно посещение, започвайки от 40-годишна възраст. Дори и да не усещате симптоми. Прочетете следващите редове и ще ви кажем какво можете да кажете или попитате по време на консултацията.

Какво специализира урологът?

Урологът е здравен специалист. Той или тя е специализиран в подпомагането на профилактиката, диагностиката и лечението на патологии на пикочните (при двата пола) и гениталните (мъжки) апарати.

По-специално, урологът може да се справи с проблеми като следните:

Кога да отидете на уролог?

При навършване на определена възраст (над 40) е добре да си запишете час за посещение при уролог за профилактика и контрол. Възможно е обаче да бъдете насочени и от общопрактикуващия лекар, поради някакъв наблюдаван симптом.

В този ред на мисли някои признаци могат да показват, че е необходима консултация:

 • Инфантилна енуреза: неволно уриниране при деца на определена възраст докато спят.
 • История на полово предавани болести.
 • Трудно контролиране на желанието да отидете до тоалетната.
 • Ходите до тоалетната много често.
 • Травма на гениталиите или пикочните пътища.
 • Промяна в цвета и външния вид на урината.
 • Болка, дискомфорт или парене при уриниране.
 • Затруднено поддържане на ерекция.
 • Усещане за непълно уриниране.
 • Кръв в урината (хематурия ).

Въпроси, които трябва да зададете при посещение на уролог

Този специалист извършва преглед на коремна, генитална и ректална област. Той или тя може също да назначи изследвания на урина или кръв, както и образни изследвания (най-вече ултразвук). Също така ще поиска информация относно начина на живот на пациента (диета, консумация на алкохол, консумация на цигари, физическа активност).

Има някои въпроси, които всеки мъж трябва да зададе, когато посещава уролог. Да видим какви са те.

Консултация по урология.
Урологът може да поиска изследване на пикочните пътища, които ще бъдат получени чрез рентгеново изследване, ултразвук, КТ или ЯМР.

1. Колко пъти на ден трябва да уринирам?

Няма точен брой пъти на ден, които са нормални за уриниране. То може да варира в зависимост от времето, хидратацията и други фактори. Въпреки това, ако смятате, че ходите до тоалетната по-често или по-рядко от обикновено, трябва да съобщите това по време на посещението си при уролога.

2. Въпроси към уролог – какво става, ако изпитвам затруднения при уриниране?

За да отговори на този въпрос, вашият лекар ще трябва да извърши някои изследвания. Това може да е нормална част от процеса на стареене. Въпреки това може да се дължи и на доброкачествена хиперплазия на простатата или проблем с бъбречната функция.

3. Имам ли нужда от преглед на простатата?

Въпреки че отговорът ще бъде даден от лекаря и ще зависи от всеки отделен случай, препоръчителната възраст за първи преглед на простатата е 55 години. Това се препоръчва от Работната група за превантивни услуги на САЩ от 2018 г.

Въпреки това, за хора с фамилна анамнеза за рак, може да бъде изместено напред до четвъртото десетилетие. Обратно, мъжете над 70 години нямат показания за рутинен скрининг за рак на простатата.

4. Как се прави този тест?

Този тест включва дигитален ректален преглед и определяне на PSA преди няколко години, но това се промени.

Измерването на простатно-специфичния антиген (PSA) днес е единственият тест с научно одобрение. В тази връзка същата работна група за превантивни услуги на САЩ от 2018 г. се обявява против дигиталното ректално изследване на основание, че няма достатъчно доказателства, за да бъде полезно изследване

5. Въпроси към уролог – винаги ли трябва да правите въпросните изследвания?

В случая с този въпрос лекарят ще реши и ще го постави на вниманието на пациента. Препоръката за започване на скрининг на възраст 55 години зависи от оценката на тази информация от страна на консултанта.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC ) подчертават, че измерването на PSA е лично решение. Има възможност резултатът да е фалшиво положителен и лицето да премине през мощни лечения, от които може би не се нуждае.

Като цяло статистиката съобщава, че след 60-годишна възраст има малък шанс за развитие на рак на простатата, ако PSA е останал нисък. Изследванията обаче показват, че 20,3% от пациентите, диагностицирани с тази неоплазма, са на възраст между 70 и 75 години.

Болезнено ли е дигиталното ректално изследване?

Това, от което някои мъже се притесняват или се страхуват, когато посещават уролог, е дигиталния ректален преглед. Тази практика не е стандартизирана сред мъжкото население в сравнение с PAP за жените.

Все пак трябва да се изясни, че въпреки че може да бъде неприятен, дигиталният ректален преглед не трябва да бъде болезнен. Освен това отнема малко време и се извършва лесно Въпреки това, както вече посочихме, тенденцията е да се спре използването му.

7. Как да разбера дали имам еректилна дисфункция?

Когато човек е имал проблем с получаването или поддържането на ерекция по време на полов акт, може да се притеснява. Въпреки това, случайната проява на проблема може да е често срещана, особено на определена възраст.

За да можем да говорим за еректилна дисфункция, тя трябва да е повече или по-малко трайно увреждане. Във всеки случай, по време на посещението при уролога, лекарят и пациентът ще проучат ситуацията, като вземат предвид възможните свързани рискови фактори.

По същия начин трябва да се имат предвид и други патологии, тъй като еректилната дисфункция не само засяга сексуалния живот на лицето, но може да бъде свързана и с различни сърдечно-съдови, неврологични или ендокринни здравословни проблеми, според изследвания по темата.

8. Как да разберете дали имате камъни в бъбреците?

В допълнение към симптомите, които обикновено съпътстват камъните (болки в кръста, кръв в урината, дискомфорт или затруднено уриниране), трябва да се направят изследвания за поставяне на съответната диагноза.

Ултразвукът обикновено е тестът от първа линия.

9. Какви са симптомите на рак на тестисите?

Точно каквото жените правят с гърдите си, мъжете могат редовно да извършват сами преглед на тестисите си. Вашият лекар може да ви обясни как се прави и какво да търсите.

Бучка, болка в слабините, тежест или уголемяване на скротума може да са предупредителни знаци. При наличие на такива трябва да се посети уролог, който да прегледа и да прецени дали трябва да се направят изследвания.

Уролог обяснява проблемите с простатата.
Възможно е обсъждане на интимни или неудобни ситуации с уролога.

10. Лекарят има ли опит в лечението на проблема?

Ако бъде открита някаква патология, лекарят, поставил диагнозата, трябва да бъде попитан дали има опит в лечението на проблема. Ако не, може да препоръча някой друг.

11. Какво може да се направи, за да се предотвратят здравословни проблеми?

Няма надежден метод за предотвратяване на здравословни проблеми в уринарната или мъжката репродуктивна система. Има обаче някои общи препоръки, които трябва да имате предвид:

 • Избягвайте пушенето.
 • Намалете приема на сол.
 • Адекватна хидратация.
 • Умерен прием на алкохол.
 • Правете редовна физическа активност.
 • Правете упражнения за укрепване на тазовото дъно.
 • Намалете приема на червено месо и трансмазнини.
 • Хранете се балансирано, приемайте пресни плодове и зеленчуци.

Други неща, които трябва да кажете на вашия уролог

В допълнение към въпросите, които всеки мъж трябва да зададе при посещението си при уролог, има и някои подробности, които трябва да бъдат съобщени на лекаря, за да му помогнат в диагностиката. Трябва да говорите за начина си на живот, каква е вашата диета, дали спортувате или не, сексуалната ви активност, честота и форма на уриниране, семейна или лична анамнеза за хронични заболявания.

Не трябва да криете информация, за да изглеждате добре или за да избегнете „мърморенето“ от лекаря. Не трябва да се пренебрегва нито един детайл, считайки го за маловажен. Тези нагласи далеч не помагат, но могат да допринесат за влошаване на съществуващ проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • American Cancer Society. Signs and Symptoms of Testicular Cancer. 2018. Available: https://www.cancer.org/cancer/testicular-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html
 • Ceballos M, Álvarez Villarraga J, Silva Herrera J, et al. Guía de disfunción eréctil. Revista Urología Colombiana. 2015; XXIV(3): 185.e2-185.e22.
 • Cózar J, Miñana B, Gómez-Veiga Fm et al. Registro nacional de cáncer de próstata 2010. España Actas Urológicas Españolas. 2013; 37(1): 12-19.
 • Goldenring J. Equal time for men: teaching testicular self-examination. J Adolesc Health Care. 1986; 7: 273.
 • González Calvar S, Salcedo J, Martínez Mangini M. Últimos avances en el diagnóstico de la hiperplasia benigna de próstata. Acta bioquím. clín. latinoam.  2005;  39(2): 171-185.
 • Morata AJ, Morata AL. Enuresis infantil, formar y educar. Rev Cubana Pediatr. 2021;  93(3): e1035.
 • Pattillo A, Miranda V, Wainstein C, Cohen D.  Recomendaciones para Programas de Formación en Patología de piso Pélvico.  Rev Chil Obstet Ginecol. 2017; 82(5): 589-593.
 • Potenziani Bigelli J, Carmona O, Pradella de Potenziani R, Potenziani Pradella S. Mujeres con infecciones urinarias recurrentes: Factores predisponentes en ambos integrantes de la pareja. Centro médico. 2004; 49: 110-136.
 • Prieto Castro R, Campos Hernández P, Robles R, Ruíz García J, Requena Tapia M. Epidemiología de la disfunción eréctil. Factores de riesgo Arch. Esp. Urol. 2010; 63 (8): 637-639
 • Valiente Morejón W, Junco Sena B, Padrón Vega Y, Ramos Águila Y, Castillo García I. Prostate-specific antigen as a predictor for the diagnosis of prostate adenocarcinoma. Rev. Finlay. 2015;  5(4): 221-227.
 • Vara Martín J, Hidalgo-Barquero E, García Blanco, J. Diagnostico de la hematuria.  Nefrología Pediátrica. 2008; 15: 169-181.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.