Тунгиаза: Симптоми и лечение

Тунгиаза е инфекция, причинена от вид бълха. Напада предимно краката. Обикновено изчезва от само себе си. Прочетете, за да научите повече!
Тунгиаза: Симптоми и лечение
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Тунгиаза е ектопаразитоза. С други думи, това е паразитно заболяване. Причинява се от бълха Tunga penetransТова е насекомо, по-малко от 0,06 см, което се прикрепя към кожата и предизвиква интензивен сърбеж. Основно атакува краката.

Болестта се среща в тропическите райони и джунглите на Америка, Африка и Азия. Става все по-рядко срещано поради развитието на обществото. Използването на обувки и подове от керемиди и цимент предотвратява разпространението му.

Бълхата, отговорна за развитието на тунгиаза, има малка специфичност за гостоприемника. Терминът “домакин” се отнася до тялото, което позволява на бълхата да оцелее. В допълнение към хората, заболяването може да засегне и домашни птици, кучета и свине. Местообитанието, където по-често се среща тази бълха, се състои от суха, пясъчна, сенчеста почва. На свой ред той обитава и етажи от навеси, къщи и плевни за животни.

Симптоми на тунгиаза

 

Kак да преборите бълхите върху домашните любимци

 

Това заболяване причинява различни симптоми.  Най-често заразява краката. Има съобщения за случаи на инфекции на краката, коленете, бедрата, ръцете, лактите и други части на тялото.

Лезиите могат да бъдат единични или многократни. Те могат да сърбят, да са болезнени или, напротив, дори да са безсимптомни. Явлението проникване на бълхи е безсимптомно. След 24 часа обаче засегнатото лице може да започне да вижда сърбяща или червеникава макула или папула.

Също така, на мястото на проникването, засегнатото лице може да наблюдава белезникави възли с черна точка в центъра, която съответства на корема на бълхата. Също така може да се видят яйца, прикрепени към кожата близо до нараняването. След като бълхата умре, нараняването има черна кора. Тази кора се състои от коагулирана кръв, наред с други вещества, и регресира, оставяйки белег по кожата.

Въпреки че тунгиазата има тенденция да изчезва спонтанно в продължение на 4-6 седмици, повторното заразяване е често срещано явление. Също така пациентът обикновено страда от други съпътстващи инфекции, като например:

  • Целулит
  • Абсцеси
  • Остеомиелит
  • Тромбофлебит
  • Лимфангит
  • При тежки случаи сепсис и смърт

Може също да искате да прочетете:  Прогонете насекомите от дома без токсични химикали

Някои експерти съставиха класификация, известна като класификация на Форталеза, за да стандартизират клиничните описания и да улеснят разпознаването на лезиите при тяхното развитие.

Класификация на Форталеза

Тази класификация се състои от пет етапа, вариращи от проникване до инволюция на нараняване. Има по-рядко срещани клинични варианти с крастави, гнойни, язви и брадавици, като плантарни брадавици и лезии.

В етап 1 времето, изминало от проникването, е 30-120 минути. По време на този етап се появява еритематозна макула на мястото на проникване.

Етап 2 започва един до два дни след инфекцията. В този случай се появява хипохромна макула или папула с черно петно ​​(както обясняваме по-горе, то съответства на корема на бълхата), заобиколено от еритематозен ореол.

Що се отнася до етап 3, той съответства на времето между 2 и 21 дни след проникването. През това време се появява почти бяла, болезнена папула с диаметър от 3 до 10 мм с черна точка в центъра. Също така пациентът може да страда от хиперкератоза и жълтеникав ексудат. Пациентът може да види яйцата, изхвърлени от бълхата.

Продължавайки с етап 4, той съответства на периода между три и пет седмици след проникването. По време на този етап бълхата умира. След това около първоначалната лезия се образува ореол от некротична кожа, покрита с кора.

И накрая, в етап 5, който съответства на приблизително шест седмици до няколко месеца след проникването, лезията регресира. С други думи, образува се малък белег, който с времето избледнява.

Лечение на тунгиаза

Лечение на тунгиаза

Първата стъпка е премахването на бълхата, като внимавате да не я разкъсате. За тази цел медицинският специалист обикновено увеличава дупката и притиска ръбовете, за да отстрани паразита. Това трябва да се прави в напълно стерилни условия.

Също така, трябва да се приложи локален антисептик за предотвратяване на други инфекции и намаляване на риска от усложнения. По същия начин трябва да се постави ваксина за профилактика на тетанус.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.