Тригерните точки: какво представляват и как да ги третирате

Тригерните точки са част от така наречения миофасциален синдром, синдром, който се среща все по-често. В екстремни случаи той може дори да ви извади от строя.
Тригерните точки: какво представляват и как да ги третирате
Karina Valeria Atchian

Написано и проверено от лекар Karina Valeria Atchian.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Болката в мускулите е често срещано оплакване при възрастните посетили общопрактикуващ лекар или спешна помощ. Днес ще се спрем на миофасциалния синдром, ще ви обясним какво представляват тригерните точки и ще обсъдим възможните опции за лечение.

Скелетно-мускулната система представлява почти 50% от теглото на възрастните. Затова не трябва да бъдете изненадани, че мускулната болка е честа причина за дискомфорт. Тригерните точки са важни, когато става въпрос за миофасциалния синдром. Тези точки се отнасят към специфични болезнени части на мускулите.

Какво представляват тригерните точки?

Тригерната точка представлява малка хиперчувствителна област в мускула. С други думи тя е съвсем малка в сравнение с останалата част от мускула и боли най-вече при натиск.

Миофасциалният синдром представлява съвкупност от болка в различни мускули причинена от тригерните точки и стимулирането им. Казано по друг начин не можем да говорим за този синдром, без да знаем къде се намират тези точки и как реагират те.

При миофасциалния синдром при изследване на мускула можете да забележите специфична, в определени места болка част от по-голяма чувствителна област. Тази област е напрегната, почти като при свиването на мускулните влакна.

Затова терминът “тригерна точка” се отнася до тази специфична болезнена област. Специалистите са открили, че има най-малко 255 тригерни точки разположени в различните мускули на тялото. Няма част от тялото, в която да липсват такива точки.

Обикновено самите пациенти могат да открият местоположението на тези малки точки, ставащи болезнени при натиск. Или да се оплакват от спонтанна болка. Никой не познава тялото ни по-добре от нас самите, а това е основният принцип за справяне с хроничната болка.

Тригерните точки и болката в мускулите

Тригерните точки могат да бъдат открити в различни мускули на тялото.

Прочетете и: Какво трябва да знаете за фибромиалгията

Кои са симптомите на тригерните точки?

Тригерните точки се намират по цялото тяло и най-вече в мускулите. Добре е да знаете, че има части от тялото, които са по-предразположени към миофасциалната болка.

Сред тях са:

  • Мускулите на врата
  • Раменният пояс: трапецовидния мускул
  • Тазовият пояс: областта на таза
  • Дъвкателните мускули

Симптомите на стимулиране на една тригерна точка са главно болката и свиването на мускулите. Повишава се напрежението в мускулите и влакната се стягат, което скъсява общата дължина на засегнатия мускул.

Това води до слабост и намаляване на силата както и до по-малка издръжливост при натоварване. Хората страдащи от миофасциален синдром се оплакват, че не могат да спортуват във фитнес например. Освен това дългите разходки също могат да ги затрудняват.

При активирането на една тригерна точка, болката е спонтанна. Освен това не е необходимо да я натискате, за да предизвикате болка. От друга страна скритите тригерни точки са тези, които реагират единствено при външно стимулиране.

Ако миофасциалният синдром засегне мускулите на лицето, се появяват симптоми свързани със слуховия апарат. Като виене на свят, загуба на баланс и шум в ухото. В по-сериозните случаи може да се стигне до припадъци и повръщане.

Как да третирате тригерните точки

За щастие тригерните точки могат да бъдат излекувани по естествен начин, без да е необходимо провеждането на лечение. За целта трябва да си почивате правилно и да се уверите, че сте се справили с причината за появата им. Разбира се, тези точки невинаги отминават от само себе си. В тези случаи се налага провеждането на лечение.

Има различни техники за справяне с тригерните точки. Някои от тях са инвазивни, а други са на основата на общи мерки. Сред неинвазивните опции са:

  • Акупресура
  • Терапия чрез масаж, отпускащ масаж
  • Постизометрична релаксация
  • Криотерапия или лечение с лед (използване на ниски температури)

Сериозните случаи могат да изискват по-драстични и инвазивни мерки. Например суха игла, електротерапия и инфилтрация. Използването на ултразвук също може да има положително въздействие.

Освен това прилагането на пролотерапия също може да облекчи миофасциалната болка. Тази опция представлява нанасянето на дразнещи вещества директно върху засегнатите сухожилия и тъкани. Основната й цел е възстановяването на загубената мобилност.

Миофасциалната болка и тригерните точки

Има различни начини за справяне с хроничната болка породена от тригерните точки. Техниките варират от масаж до акупресура.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 натурални мускулни релаксанта

Миофасциалният синдром е хроничен и изисква наблюдение

Имайки предвид дългия списък с възможни диагнози е важно да се консултирате с лекар веднага щом забележите появата на тригерните точки. Той ще ви насочи какви стъпки трябва да предприемете. Междувременно е добре да промените навиците и поведението си свързани със заемането на неправилни пози.

И докато тригерните точки могат да отшумят от само себе си, трябва да запомните, че лекуването на миофасциалната болка е важно, за да не се превърне тя в хронична. Затова ви съветваме да посещавате лекар винаги щом забележите появата на здравословни проблеми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.