Три начина за приготвяне на зелен чай с цел отслабване
Има няколко начина за приготвяне на зелен чай за стимулиране загубата на тегло. Въпреки че не е чудодейно средство за борба със затлъстяването, редовната му консумация в режима ви ще допринесе за ускоряване на метаболизма и за намаляване на талията ви.
Зеленият чай (Camellia sinensis) идва от китайската култура и се откроява с предимството, че не подлежи на окисление при обработка. За подготвянето му се събират пресните листа и след като са били подложени на сушене, те се пресоват, валцуват и раздробяват.
Зеленият чай винаги се е откроявал с високото си съдържание на антиоксиданти и основни минерали. Освен това той има противовъзпалително и детоксикиращо действие, което спомага за премахване на токсините от организма.
Най-хубавото е, че това е универсален продукт, който може да се комбинира с други съставки за подчертаване на ефектите от него. По-долу искаме да споделим с вас три чудесни рецепти, с които да можете лесно да включите зеления чай в плана си за отслабване.
Вижте кои са те!
Защо консумацията на зелен чай е полезна?
Макар че тази напитка има любопитни ползи за здравето, нейното основно атрактивно качество за много от хората е способността му да подпомага отслабването.
Ефективността на зеления чай се дължи главно на следните причини:
Зеленият чай подпомага изгарянето на калории, което ви помага да свалите килограми.
Той стимулира метаболизма и повишава активността на храносмилателните ензими.
Зеленият чай има диуретични свойства, които се борят със задържането на течности и с възпалението.
Неговите пречистващи съединения допринасят за пречистване на кръвта и стимулират премахването на токсините, засягащи клетките ви.
Зеленият чай редуцира натрупването на коремни мазнини, благодарение на епигалокатехин галат (EGCG) и Л-теанин в съдържанието му.
Най-добрите начини за приготвяне на зелен чай с цел отслабване
Благодарение на въздействието му върху здравето и телесното тегло, може да откриете на пазара зелен чай в чаени торбички, под формата на студен чай или таблетки. Той може да се приема в естествено състояние, съчетан с други здравословни съставки.
Вижте кои са те!
1. Зелен чай с мента за сваляне на килограми
Ментата е една от натуралните съставки, които подобряват ефектите на зеления чай, за да ви помогне да премахнете коремните мазнини. Благодарение на антиоксидантите и противовъзпалителните съединения, които тя съдържа, тази напитка е чудесно допълнение към вашата диета за отслабване.
Съставки
- 1 чаша вода (250 мл)
- 1 чаена лъжица зелен чай (15 г)
- 5 листа от мента
- 1 супена лъжица мед (25 г)
Начин на приготвяне
- Загрейте водата. Когато заври, добавете зеления чай и ментата.
- Намалете котлона на ниска степен и оставете за 5 минути.
- След това махнете от огъня и оставете да се накисне за 15 минути.
- Когато достигне подходяща за консумация температура, прецедете чая и го подсладете с лъжица мед.
Начин на консумация на зелен чай с мента
- Пийте чая на празен стомах в продължение на 2 или 3 последователни седмици.
- Направете една седмица почивка, след което започнете отново да пиете от чая.
2. Смути с авокадо и зелен чай
Диуретичните и детоксикиращите свойства на това смути с авокадо и зелен чай са от огромна полза за намаляване на талията ви. Освен това тази напитка е идеална за подобряване на физическата и менталната ви производителност, благодарение на комбинацията й от подсилващи съставки.
От друга страна, трябва да се отбележи, че това смути съчетава мощни антиоксиданти и мастни киселини, които подобряват функциите на метаболизма ви. Също така стимулират образуването на мускулна маса и допринасят да понижите апетита си.
Съставки
- 1 чаена лъжица зелен чай (15 г)
- ½ чаша вода (125 мл)
- ½ узряло авокадо
- 1 узрял банан
- 3 бадема
Начин на приготвяне
- Първо сложете чаената лъжица зелен чай във водата. Сложете да заври.
- Когато заври, изключете котлона и оставете да се запари за 15 минути.
- След това прецедете напитката и я прехвърлете в блендера.
- После добавете авокадото, нарязания банан и бадемите.
- Пасирайте всичко до получаване на гладка консистенция без бучки.
Начин на консумиране
- Пийте шейка на празен стомах и изчакайте поне 30 минути преди да закусите.
- Ако искате, пийте от него и в следобедните часове вместо междинна закуска.
- Консумирайте поне 3 пъти седмично.
3. Зелен чай с ананас и гуарана
Ананасът и гуараната имат интересно въздействие, тъй като подобряват способността на зеления чай да се бори с коремните мазнини. Тази комбинация от съставки подпомага детоксикацията на кръвта и стимулира елиминирането на течностите, задържани в тъканите.
От друга страна, хранителните вещества в тази напитка подобряват функциите на бъбреците и черния дроб, предотвратявайки тяхното влошаване, дължащо се на излишните токсини. В допълнение към това, тя се бори със запека и намалява възпалението в корема и крайниците.
Искате ли да научите повече? Вижте и: Това домашно лекарство с кора от ананас ще ви помогне да възстановите чревната си флора
Съставки
- 2 чаши вода (500 мл)
- 1 чаена лъжица зелен чай (15 г)
- 1 резен ананас, нарязан
- ½ чаена лъжица гуарана на прах (2.5 г)
Начин на приготвяне на зелен чай с ананас и гуарана
- Загрейте водата. Когато заври, добавете зеления чай, нарязания на парчета резен ананас и гуараната на прах.
- Оставете съставките да поврат на слаб огън в продължение на 5 минути, след което изключете котлона.
- Накрая, оставете чая да престои за още 15 минути и прецедете.
Начин на консумация
- Изпийте една чаша от тази напитка на празен стомах, а след това и в следобедните часове.
- Консумирайте поне 3 пъти седмично или през 2 последователни седмици.
Добавяли ли сте зеления чай като част от плана си за отслабване?
Не се колебайте да го включите в диетата си. Както виждате, тези рецепти са лесни за приготвяне и имат интересни ползи за вашето тегло.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Basu, A., Sanchez, K., Leyva, M. J., Wu, M., Betts, N. M., Aston, C. E., & Lyons, T. J. (2010). Green tea supplementation affects body weight, lipids, and lipid peroxidation in obese subjects with metabolic syndrome. Journal of the American College of Nutrition, 29(1), 31-40. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20595643/
- Castro, R., Mollo, B. G., Blanco B, V. (2010). Anemia hemolítica adquirida por productos adelgazantes. SCientífica, 8(1), 25-27. Disponible en: https://web.archive.org/web/20180410153529id_/http://scientifica.umsa.bo/c/document_library/get_file?uuid=7d390fbb-51fc-4258-999c-b80fa9ec5be9&groupId=1619613813
- Chacko, S. M., Thambi, P. T., Kuttan, R., & Nishigaki, I. (2010). Beneficial effects of green tea: a literature review. Chinese medicine, 5(1), 1-9. Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1186/1749-8546-5-13
- Cheun, L. K., et al. (2002). El camino del té. London: Gaia Books.
- Hernández, T. T., Rodríguez-Rodríguez, E. y Sánchez-Muniz, F. J. (2004). El té verde¿ una buena elección para la prevención de enfermedades cardiovasculares?. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 54(4), 380-394. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222004000400003
- Hossain, M. F., Akhtar, S., & Anwar, M. (2015). Nutritional value and medicinal benefits of pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences, 4(1), 84-88. D
- Kwak, J., & Shin, D. (2022). Association between Green Tea Consumption and Abdominal Obesity Risk in Middle-Aged Korean Population: Findings from the Korean Genome and Epidemiology Study. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(5), 2735. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8910422/#:~:text=High%20consumption%20of%20green%20tea,p%20for%20trend%20%3D%200.001).
- Luengo, M. T. L. (2002). El té verde. Offarm: farmacia y sociedad, 21(5), 129-133. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-el-te-verde-13032231
- Ody, P. (2000). Complete Guide to Medicinal Herbs. New York, NY: Dorling Kindersley Publishing.
- Pardos-Sevilla, C. y Mach, N. (2014). Efectos del té verde sobre el riesgo de cáncer de mama. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 18(1), 25-34. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4658788
- Shimizu, M., Kubota, M., Tanaka, T., & Moriwaki, H. (2012). Nutraceutical approach for preventing obesity-related colorectal and liver carcinogenesis. International journal of molecular sciences, 13(1), 579-595. Disponible en: https://www.mdpi.com/1422-0067/13/1/579
- Tomata, Y.; Kakizaki, M.; Nakaya, N., et al. (2012). “Green tea consumption and the risk of incident functional disability in elderly Japanese: the Ohsaki Cohort 2006 Study”, The American Journal of Clinical Nutrition, 95(3), 732-739.
- Valenzuela B., Alfonso. (2004). El consumo de té y la salud: características y propiedades benéficas de esta bebida milenaria. Revista chilena de nutrición, 31(2), 72-82. Disponible en: https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0717-75182004000200001&script=sci_arttext
- Vernarelli, J. A., & Lambert, J. D. (2013). Tea consumption is inversely associated with weight status and other markers for metabolic syndrome in US adults. European journal of nutrition, 52(3), 1039-1048. Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-012-0410-9