Трансформирана мигрена: какво представлява?

Трансформираната мигрена има голямо влияние върху качеството на живот и ежедневната активност на хората. Страдащите са по-склонни да страдат от депресия и тревожност.
Трансформирана мигрена: какво представлява?
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 10 април, 2023

Разглежданата трансформирана мигрена е това, което днес е известно като хронична мигрена. Отнася се до наличието на тензионно главоболие в продължение на 15 дни или повече на месец при пациент с анамнеза за епизодични мигрени за поне 3 месеца.

Това е най-честата форма на хронично ежедневно главоболие.

Страдащите имат анамнеза за епизодични мигрени, които започват през второто или третото десетилетие от живота им. Прогресията обикновено е постепенна, а внезапна е описана при 15-30% от хората.

Лечението е комплексно и трябва да се съсредоточи върху предотвратяването на болката, както и промените в начина на живот. Трансформацията на епизодичната мигрена е свързана със злоупотреба с аналгетици и трябва да се вземе предвид в подхода.

Как се определя хроничната или трансформирана мигрена?

Концепцията за трансформирана мигрена идва от еволюцията на епизодична мигрена (по-рядка) към хронификация. Като цяло състоянието губи част от характеристиките на мигрена, наподобявайки тензионно главоболие. Епизодите са по-чести, но по-малко интензивни.

Според Международното дружество по главоболие и неговите критерии, публикувани през 2006 г., диагнозата трансформирана мигрена изисква следното:

 • 15 дни или повече главоболие (тип напрежение или мигрена) на месец, за минимум 3 месеца.
 • 8 дни или повече главоболие на месец в продължение на 3 месеца, отговарящо на 2 от следните 4 характеристики: едностранна локализация, пулсираща, умерена до силна интензивност, влошена от физическа активност; и с 1 от свързаните симптоми (гадене, фотофобия, фонофобия). Или когато се лекува с ерготамин или триптани, предотвратява развитието на симптомите на мигрена.
 • 5 или повече предишни пристъпа на епизодични мигрени (обикновено без аура).
 • Не е свързано със злоупотреба с аналгетици или други причини.
Трансформирана мигрена.
Преходът от обикновена към трансформирана мигрена може да бъде постепенен, въпреки че са докладвани повече от 10%  внезапни еволюции.

Симптоми на трансформирана мигрена

Тъй като се счита за хронификация на епизодична мигрена, симптомите са същите:

 • Едностранно главоболие с пулсиращ характер
 • Чувствителност към светлина или звук (фотофобия и фонофобия)
 • Гадене и повръщане
Наличието на аура преди началото на болката не е толкова често в тези случаи.

Понякога може да бъде неразличимо от главоболието от тензионен тип. По този начин, съвместното съществуване на характеристиките на мигрена и напрежение доведе до хипотезата за връзка, която ги включва в концепцията за смесено главоболие или комплекс от мигрена-тензионно главоболие.

С течение на времето главоболието обикновено се влошава по честота, но намалява по тежест. Докато в крайна сметка се превърне в хронично ежедневно или почти ежедневно главоболие, с припокриващи се характеристики на тензионно главоболие и класическа мигрена.

Често се свързва със злоупотреба с аналгетици, нарушения на съня, депресия и тревожност. Ето защо се счита, че стресът, наличието на травматични фактори или консумацията на тютюн и алкохол могат да допринесат за хронифицирането на епизодичните мигрени.

Рискови фактори

Рисковите фактори за развитие на трансформирана мигрена включват следното:

 • Стрес
 • Женски пол
 • Генетична склонност
 • Консумация на кофеин
 • Лоша хигиена на съня
 • История на епизодична мигрена
 • Хормонални промени, свързани с менопаузата
 • Психични разстройства, като тревожност или депресия
 • Злоупотреба с аналгетици за лечение на остри пристъпи на главоболие

Сред тях последният фактор е от особено значение. Злоупотребата с аналгетици се дефинира като приемане на тези лекарства в продължение на 15 дни или повече на месец, в случай на неопиоидни аналгетици, или 10 дни или повече на месец в случай на триптани, ерготамин, опиоиди и комбинирани аналгетици.

За да се класифицира правилно трансформираната мигрена, спасителните аналгетици трябва да се спрат за 2 месеца.

Лечението на въпросната трансформирана мигрена е комплексно

Лечението на трансформирана мигрена изисква превантивно лечение, промени в начина на живот и елиминиране на отключващите фактори. Ефективността му обаче не е незабавна и може да се забави до 3-6 седмици от началото му.

Лекарства за спешна помощ, включително неопиоидни аналгетици като ерготамин и триптани, не трябва да се препоръчват. Превантивният подход включва използването на следните лекарства:

 • Трициклични антидепресанти (нортриптилин) или селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (флуоксетин), които също подобряват депресията, тревожността и свързаните с тях нарушения на съня.
 • Бета-блокери (атенолол, метопролол и пропанолол).
 • Антиконвулсанти (топирамат и валпроева киселина). Противопоказан при жени в детеродна възраст.
 • Инжектиране на ботулинов токсин (особено полезно при тези, които не понасят ежедневния прием през устата).
 • Моноклонални пептидни антитела, свързани с гена на калцитонина, като еренумаб, фремезумаб, галканезумаб и ептинезумаб.

По принцип е необходимо да се комбинират лекарства с различни механизми на действие за овладяване на симптомите. Антидепресантите често се свързват с бета-блокери, например.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства, триптани и ерготамини се препоръчват за лечение на остри епизоди на болка при хора, които не злоупотребяват с аналгетици. Освен това трябва да се включат помощни навици, като регулиране на графика на съня, избягване на известни задействания и спазване на времето за хранене.

Когнитивните терапии (релаксация, управление на стреса) имат известна ефективност. Препоръчват се и диетични мерки, като спиране на употребата на кофеин, както и пушенето.

Не на кафето.
Спирането на кофеина може да бъде полезно за намаляване на епизодите на мигрена. По същия начин трябва да се идентифицират други причини за болка.

Трансформираната мигрена може да бъде инвалидизираща

Като ежедневно или почти ежедневно главоболие, то влияе върху качеството на живот и настроението. Следователно, освен че има въздействие върху ежедневието, води до прекомерна употреба на лекарства за подобряване на болезнените атаки.

Ето защо предписаните лекарства трябва да бъдат ограничени и не трябва да се използват повече от веднъж или два пъти седмично. В допълнение, тези, които страдат от трансформирана мигрена, много често изпитват психични разстройства, за които психотерапията може да бъде полезна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.