Техниката 4-7-8 за оптимално количество сън

Техниката 4-7-8 представлява ефикасен начин за отпускане на ума и тялото посредством правилно дишане. Този метод е разработен от Андрю Уейл.
Техниката 4-7-8 за оптимално количество сън

Последна актуализация: 06 януари, 2019

Ако сте от хората, които страдат от безсъние или не успяват да се наспят пълноценно нощем, сигурно вече сте опитали всичко възможно – от отпускащи чайове до дълга разходка преди лягане. Най-вероятно сте се убедили, че дори изпитаните методи не работят еднакво при всички. Поради това си струва да опитвате алтернативни практики, за да разберете кой е най-ефикасният лек за състоянието ви. Оптимално количество сън е темата на днешната ни статия. Ще ви разкажем за техниката 4-7-8 и ще ви дадем един много интересен съвет. Неговото прилагане не просто  ще възвърне вашето оптимално количество сън нощем, но ще се справи с ежедневния стрес и ще подобри способностите за релаксация.

В какво се изразява техниката 4-7-8?

Техниката 4-7-8 представлява ефикасен начин за отпускане на ума и тялото посредством правилно дишане. Този метод е разработен от Андрю Уейл, лекар от Аризонския университет в САЩ. Той е познат с терапиите си за редуциране на стреса и тревожността и незаменимата помощ, която оказва на хора, страдащи от проблем като безсънието.

Ако в описаното досега разпознавате себе си, струва си да опознаете техниката 4-7-8 поради няколко причини:

Ако практикувате техниката в продължение на месец, ще забележите колко по-лесно ви се удава да спите по цяла нощ. Тялото ви ще привикне към тези ежедневни отпускащи упражнения до настъпването на деня, в който дишането ви ще стане все по-ритмично и ще се забавя от само себе си. Тялото ви само ще започне да отпуска мускулите, а мисълта ви ще се прочиства от ежедневните тревоги и задачи. На това се казва добра подготовка за качествен нощен сън!

Техниката 4-7-8 е много полезна, когато искате да преборите ежедневния стрес и дори ефикасно се справя с овладяването на гнева, който често излага здравето ви на сериозен риск.

По време на първия месец е препоръчително да изпълнявате техниката 4-7-8 по 4 пъти на ден. След време е достатъчно да я прилагате само веднъж сутрин и още веднъж час и половина преди лягане. По този начин тялото и мозъкът ви ще привикнат с техниката и почти автоматично ще ви подготвят за непрекъснат среднощен сън.

Как се прилага техниката 4-7-8?

По време на първия месец трябва да прилагате техниката 4-7-8 поне 4 пъти дневно

Техниката 4-7-8 е лесна за изпълнение. За да я практикувате, се нуждаете от няколко упътващи съвета. Ето ги и тях:

Първият месец

По време на първия месец трябва да прилагате техниката 4-7-8 поне 4 пъти дневно: първият път веднага след като се събудите, вторият път след обяд, третият, когато се приберете у дома след работа и четвърти път преди да легнете да спите. Лесно е! Макар отсега да изпитвате съмнения, вярваме, че ще съумеете да спазите графика. А искате ли да разберете как да практикувате техниката, за да се радвате на оптимално количество сън нощем?

 • Седнете в комфортна обстановка, която ви позволява да изправите гърба си.
 • Поставете езика си зад горните предни зъби, там, където започва небцето.
 • Сега затворете уста и вдишайте въздух през носа. Докато правите това, бройте до 4.
 • Сега задръжте дъха си за 7 секунди.
 • Следващата стъпка изисква да издишате въздуха от белите си дробове в продължение на 8 секунди. През това време се опитайте мислено да се освободите от умората, напрежението и тревогата. Ще усетите колко освобождаващо въздейства техниката.
 • Повторете целия цикъл 4 пъти.
 • Това е. Както виждате, става дума за много проста техника, която регулира дишането и позволява да се освободите от ежедневния стрес. Най-важното нещо е да не забравите да я практикувате по 4 пъти всеки ден в продължение на месец.

През следващите месеци

След първия месец тялото и умът ви вече са привикнали към техниката. Това е добре, тъй като вече разполагате с оръжие срещу външния стрес, който ежедневно се изпречва на пътя ви. Стресът умее да променя дишането ви и като резултат се натрупва напрежение, което не може да ви напусне дори до края на деня. Като резултат изпитвате проблеми със съня и тялото и мозъкът ви не могат да се възстановяват оптимално.

Веднъж щом първите 30 дни са зад гърба ви, достатъчно е да прилагате техниката 2 пъти дневно. Веднъж, когато ставате сутрин, и втори път  – половин час преди сън. Ако има моменти, в които се чувствате силно стресирани или пък усещате твърде много гняв, натрупан във вас, не се възпирайте от прилагане на техниката извън график. Тя ще ви помогне да намерите баланса и да се успокоите.

Прилагане на техниката 4-7-8 ви гарантира адекватно количество сън всяка нощ

В заключение е добре да сте запознати с тези съвети. Тяхното прилагане ви гарантира адекватно количество сън всяка нощ:

 • Винаги се придържайте към ежедневен график. Обядвайте и вечеряйте по едно и също време на деня и прилагайте техниката 4-7-8 по едно и също време на деня.
 • Консумирайте лека вечеря и винаги поне 2 часа преди да се пъхнете под завивките.
 • Вземете си отпускащ душ преди сън.
 • Важно е 2 часа преди лягане да изключите компютъра и други електронни устройства, които натоварват нервната ви система. Екраните действат като стимуланти и е желателно да ги отстраните от погледа си навреме в името на качествения нощен сън.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.