Танорексията: когато тенът се превърне в мания

Танорексията е психологическо разстройство, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително и рак. Определя се като пристрастяване или мания към слънчев загар.
Танорексията: когато тенът се превърне в мания

Последна актуализация: 30 ноември, 2020

Танорексията е компулсивното желание да имате или да запазите тена си. Дълго време това се считаше просто за ексцентрично поведение. Коте не беше квалифицирано като мания или разстройство. Но проучване от 2005 година на група дерматолози промени това становище.

Днес специалистите определят танорексията като мания, тъй като тя отговаря на всички критерии за това. Проучването от 2005 година предполага, че хората с този тип поведение обикновено имат и други зависимости, като алкохолизъм например.

По-новите изследвания поддържат тази идея, определяйки и възможните причини за танорексия, на които ще се спрем в тази статия. Затова това компулсивно желание за слънчев загар не е, както се е считало преди, модна тенденция или мания за красота. От друга страна, то е доста по-дълбоко от очевидното.

Какво представлява танорексията?

Танорексията се определя като мания за слънчев загар. Хората страдащи от нея чувстват силна нужда и искат кожата им да бъде по-тъмна. За целта те си правят слънчеви бани на открито или прекарват дълго време в солариуми. И никога не са доволни и не харесват тена на кожата си.

Експертите не са съгласни, че това е самостоятелно психично разстройство или че е вид телесно дисморфично разстройство (BDD). Според някои трябва да се счита за синдром, тъй като за части от този проблем няма научни доказателства.

Хората, страдащи от този проблем, не осъзнавам последиците от излагането на слънце и UV лъчи. Те изпитват маниакална нужда кожата им да потъмнее, а рисковете за здравето им не могат да ги разубедят да направят това.

Танорексията е опасна за здравето.

Симптоми и причини

Според проучване на Feldman et al. от 2004 година, честото излагане на слънце и UV лъчи повишава усещането за спокойствие. Причината се крие във факта, че излагането на UV лъчи причинява освобождаването на еднорфини и опиоиди в тялото.

Ендорфините са химически вещества в мозъка, които облекчават болката и ви карат да се чувствате добре. Организмът ги секретира по естествен начин чрез хипоталамуса и хипофизната жлеза.Но това се случва само при емоционален или физически стрес. Например в ситуации на болка или прекомерни усилия, вълнение и оргазъм.

Това усещане за щастие води до развитието на мания. Хората с танорексия изпитват абстинентен синдром, когато кожата им не е изложена на слънце. Разликата между хората харесващи слънчевия загар и тези с танорексия е, че при последните са наблюдават следните симптоми:

  • Компулсивно желание за слънчев загар. Те винаги са разочаровани, че кожата им не може да потъмнее достатъчно.
  • Вярването, че цветът на кожата им е по-светъл отколкото е в действителност.
  • Страдат, че ще загубят тена, който вече имат.
  • Преждевременно стареене на кожата.
  • Изгаряния, които се опитват да прикрият с грим.
  • Тревожно поведение.

Ефектите на танорексията

Разумното излагане на слънце оказва положително въздействие върху депресията. Освин това спомага метаболизма на витамин D. Но прекаляването със слънцето може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

На първо място трябва да споменем ефекта върху кожата, която започва да старее преждевременно и става по-суха. Могат да се появят изгаряния и различни форми на рак. Прекомерното излагане на слънце причинява увреждания на очите, имунологични проблеми, уврежда ДНК, води до образуването на свободни радикали и още.

От психологична гледна точка манията води до по-силно чувство на несигурност и липса на независимост. Тя усилва тревожността, намалява толерантността към разочарованията и често наранява връзките на болните.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 симптома на рак на кожата – не ги подценявайте

Какво трябва да направите

В повечето случаи хората с танорексия не мислят, че имат проблеми. Те могат често да питат лекаря си за слънчевите изгаряния или други здравословни проблеми, свързани със състоянието им. И винаги отричат, че манията им за слънчев загар е причината за тях.

Този проблем прилича много на анорексията. Хората с анорексия се поглеждат в огледалото и си мислят, че са дебели, дори да са кожа и кости. Тези с танорексия си мислят, че кожата им е светла, дори да са със солиден загар и слънчеви изгаряния.

Хората с този проблем трябва да се обърнат към психиатър, който да им помогне да преодолеят проблема, работейки върху поведението им. В повечето случаи тези хора имат проблеми със самоприемането, които могат да бъдат решени с помощта на специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Azúa Blanco, M., & Muro Baquero, C. (2014). Tanorexia:¿ a quién afecta?¿ Problemas?. Gerokomos, 25(1), 28-31.
  • Heckman, Carolyn J., et al. “Psychiatric Symptoms of Young Adult Female Indoor Tanners.” Abstract published in Annals of Behavioral Medicine 43 (2012): S160.
  • Behar, Rosa, et al. “Trastorno dismórfico corporal: aspectos clínicos, dimensiones nosológicas y controversias con la anorexia nerviosa.” Revista médica de Chile 144.5 (2016): 626-633.
  • Feldman, Steven R., et al. “Ultraviolet exposure is a reinforcing stimulus in frequent indoor tanners.” Journal of the American academy of dermatology 51.1 (2004): 45-51.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.